Tot ce trebuie stiut despre sarcina imaginara (pseudocieza)

Actualizat: 12 Septembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este sarcina imaginara


Sarcina imaginara, numita din punct de vedere medical pseudocieza, reprezinta o sarcina falsa. Cu toate acestea, pseudocieza poate provoca multe dintre semnele si simptomele unei sarcini adevarate, singura diferenta constand in lipsa unui fat.

Sarcina imaginara a fost observata si descrisa inca din antichitate. Hipocrate a mentionat despre aceasta pentru prima data in jurul anului 300, iar ulterior a inregistrat chiar 12 cazuri diferite.

Sarcina imaginara poarta chiar si alte denumiri, precum pseudosarcina, sarcina falsa si sarcina fantoma. Ea a devenit din ce in ce mai rara in multe parti ale lumii, mai ales atunci cand testele de sarcina au devenit disponibile pe scara larga.

Semne si simptome

Simptomele pseudociezei sunt similare cu cele ale unei sarcini adevarate si sunt, de cele mai multe ori, greu de diferentiat de astfel de manifestari naturale ale sarcinilor.

Femeile afectate pot resimti cresteri in greutate, sensibilitate la nivelul sanilor si greturi matinale. Chiar si multi profesionisti din domeniul medical pot fi inselati de simptomele produse de sarcina imaginara.

La nivel mondial, se considera ca 80% dintre femeile cu pseudocieza au fost diagnosticate la un moment dat ca fiind insarcinate. In majoritatea acestor cazuri, singura diferenta dintre sarcina imaginara si cea reala a constat in prezenta fatului.

Toate cauzele de pseudocieza au avut un element comun, adica faptul ca femeia afectata a fost convinsa ca este insarcinata. Ulterior acestui lucru, distensia abdominala este cel mai frecvent simptom fizic al pseudociezei, deoarece un procent de 63-97% dintre femeile afectate s-au confruntat cu acest lucru.

Abdomenul se extinde in acelasi mod ca si in timpul sarcinii, astfel incat femeia cu pseudocieza va parea ca este insarcinata. Se considera ca acest fenomen este produs de acumularea de gaze, grasimi, fecale sau urina. Aceste cazuri se rezolva, de cele mai multe ori, prin interventii chirurgicale ce duc la revenirea la normal a abdomenului femeii in cauza.

Neregularitatea menstruala si amenoreea afecteaza un procent ridicat dintre femeile cu pseudocieza (56-98%). Intre 48 si 75% dintre femei au raportat, de asemenea, senzatia miscarilor fetale, chiar daca in realitate nu a existat un fat.

Exista si alte simptome ce pot afecta femeile cu aceasta tulburare psihiatrica, cateva exemple fiind reprezentate de:
- Tulburari gastro-intestinale;
- Secretii anormale ale sanilor;
- Marirea uterului;
- Dilatarea colului uterin.

Exista si cazuri in care persoanele afectate au experimentat chiar travaliul.

Care sunt cauzele?

Profesionistii din domeniul sanatatii mintale nu au acceptat in acest moment o singura teorie cu privire la cauza pseudociezei.

O prima teorie cu privire la sarcina falsa se bazeaza pe conflictul emotional al unei persoane. Se considera ca o dorinta intensa de a ramane insarcinata, dar si frica asociata acestui lucru ar putea produce anumite schimbari interne, inclusiv modificari ale sistemului endocrin. In urma acestor lucruri se poate explica de ce apar unele dintre simptomele pseudociezei.

O alta teorie se refera la satisfacerea unor dorinte. Astfel se considera ca daca o femeie isi doreste extrem de mult o sarcina, corpul acesteia poate interpreta anumite semnale si poate duce la modificari minore ce vor fi evaluate drept simptome de sarcina.

In plus, exista o teorie asociata cu depresia, care sustine ca modificarile chimice aparute la nivelul sistemului nervos in urma tulburarilor depresive ar putea declansa simptomele unei sarcini imaginare.

Alti factori incriminati in aparitia acestei afectiuni sunt reprezentati de:
- Existenta unui numar crescut de pierderi de sarcina;
- Existenta unui numar crescut de intreruperi de sarcina;
- Infertilitatea;
- Caderile nervoase.

De asemenea, unii cercetatori au sugerat ca nivelul de trai scazut, educatia deficitara, abuzul sexual din copilarie sau diversele probleme din relatia de cuplu ar putea juca roluri importante in declansarea unor sarcini false.

Cat de frecventa este sarcina imaginara?

Cateva studii realizate in Statele Unite ale Americii au constatat faptul ca rata sarcinilor imaginare a scazut semnificativ inca de secolul trecut. Astfel, in anii ’40 in SUA a fost raportat un sigur caz la fiecare 250 de sarcini, ulterior aceasta rata reducandu-se la una din 22.000 de sarcini. De asemenea, s-a constatat ca femeile care au fost victime ale incestului pot avea un risc mai mare de a dezvolta pseudocieza.

Tratament

Deoarece nu se cunoaste exact cauza acestei afectiuni, specialistii din domeniu nu au reusit sa emita recomandari generale cu privire la tratamentul medicamentos. Totusi, in unele cazuri pacientii pot primi tratament medicamentos pentru ameliorarea simptomelor.

Majoritatea pacientilor cu pseudocieza au probleme psihologice subiacente, astfel incat interventia unui psihoterapeut este necesara. Totusi, este importanta evaluarea tuturor simptomelor fizice si tratarea celor care necesita acest lucru.

Tratamentul cel mai eficient consta in demonstrarea cu succes a persoanei afectate ca nu este insarcinata. Pentru acest lucru se pot folosi diferite metode, precum teste de sarcina, ecografii sau diferite alte tehnici de imagistica medicala.

Terapii alternative

Trebuie stiut ca au existat rapoarte cu privire la paciente ce au fost vindecate de pseudocieza prin hipnoza, purgative, masaj si opioide. In plus, exista cateva cazuri in care se afirma ca vindecarea are loc in urma asteptarii celor noua luni de sarcina si observarea faptului ca fatul nu se naste. Cu toate acestea, exista putine date disponibile cu privire la aceste proceduri alternative.

Prognostic

Simptomele pseudociezei dureaza, in general, de la cateva luni la cativa ani. In cele mai multe cazuri, simptomele sunt prezente pe perioada celor noua luni de sarcina imaginara. Exista o rata mare de succes pentru tratamentele care implica psihoterapie, deoarece aceasta trateaza cauzele psihologice de baza ale tulburarii.

Concluzii

Pseudocieza este o afectiune numita si sarcina imaginara sau sarcina falsa. Aceasta imita foarte bine caracteristicile unei sarcini normale, reusind sa induca in eroare chiar si personalul medical. Cu toate acestea, exista o diferenta marcanta intre sarcina imaginara si cea reala, aceasta diferenta constand in prezenta fatului.

Cauzele exacte ale pseudociezei nu sunt cunoscute, astfel incat nu se pot realiza tratamente specifice. Totusi, medicii pot recomanda anumite medicamente pentru a ameliora simptomele fizice. De asemenea, asteptarea celor noua luni ale sarcinii si apelarea la psiholog reprezinta optiuni ce pot ajuta la depasirea problemei.

Bibliografie:
Knobil, Ernst, and Jimmy D. Neill, eds. Encyclopedia of Reproduction. New York: Academic Press, 1998.
Sadock, Benjamin J. and Virginia A. Sadock, eds. Comprehensive Textbook of Psychiatry. 7th ed. Vol. 2. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins, 2000.
Hendricks-Matthews, Marybeth K., Douglas M. Hoy. "Pseudocyesis in an Adolescent Incest Survivor." Journal of Family Practice 36 no. 1 (January 1993): 97-104.
Paulman, Paul M., and Abdul Sadat. "Pseudocyesis." Journal of Family Practice 30 no. 5 (May 1990): 575-582.
Aldrich, Knight, M.D. "Sixteenth-Century Psychosomatics." Psychiatric News. April 16 1999 (cited 15 March 2002). .
Tish Davidson, A.M.


Citeste si despre:

Cele mai ciudate simptome de sarcina Astmul bronsic si sarcina Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina Dieta vegetariana in timpul sarcinii Emotiile din timpul sarcinii Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii Activitatea fizica in timpul sarcinii Dulciurile in timpul sarcinii Metilmercurul si sarcina Sindromul oboselii cronice in timpul sarcinii Sarcina: ce alimente trebuie evitate
Cere sfatul medicului ×