Perioada postpartum este diferita si speciala din multe puncte de vedere, inclusiv in ceea ce priveste menstruatia. Aceasta poate fi mai intensa, cu simptome mai accentuate si cu o cronologie modificata. Acest moment este variabil si nu poate fi prezis cu exactitate.
Perioada estimata statistic este de 6-8 saptamani dupa nastere, pentru mamele care nu alapteaza. Daca alaptati insa, acest interval nu mai este respectat, menstruatia aparand mai devreme sau mai tarziu de cele 8 saptamani. Chiar si cazurile in care menstuatia nu a revenit timp de cateva luni sunt considerate normale.
Daca menstruatia revine foarte repede dupa o nastere naturala, medicul poate recomanda evitarea tampoanelor intravaginale in prima luna, intrucat tesuturile sunt inca in proces de vindecare.
Hemoragiile vaginale ce apar insa in primele 2-3 saptamani post-partum nu sunt aproape niciodata sangerari menstruale; mucoasa uterina nu este complet refacuta, iar ciclul menstrual nu poate fi reluat in acest moment.
Intarzierea menstruatiei in randul pacientelor ce alapteaza se datoreaza nivelului hormonal din organism. Prolactina, hormonul necesar producerii de lapte matern, poate inhiba secretia hormonilor sexuali. Astfel, ovulatia nu apare, iar menstruatia nu revine.
Atunci cand apare prima menstuatie, majoritatea mamelor inca alapteaza. Compozitia si cantitatea de lapte se poate modifica si puteti observa reactii diferite ale copilului atunci cand bea lapte. Laptele este in continuare bun si sigur, insa gustul poate fi usor diferit.
Exista o conceptie populara cu privire la capacitatea de a ramane din nou insarcinata imediat dupa o nastere. Alaptarea, tot prin intermediul prolactinei, reduce fertilitatea, insa nu o elimina complet. Astfel nu exista garantia ca nu puteti ramane din nou insarcinata pe perioada alaptarii, cu sau fara menstruatie prezenta.
Daca pacientele isi doresc metode contraceptive, medicul ginecolog va recomanda optiuni sigure si eficiente, care sa nu afecteze compozitia laptelui matern.
Dispozitivele intrauterine sunt o optiune buna, non-hormonala, insa exista si pilule contraceptive sigure de utilizat in aceasta perioada. Discutati cu medicul inainte de a incepe orice forma de tratament contraceptiv.
Exista sanse mari sa observati ca menstruatia este diferita fata de cea anterioara sarcinii. Organismul, dupa 9 luni fara menstruatie, trebuie sa invete sa se adapteze la acest proces si la modificarile hormonale ce vin cu menstruatia.
Puteti observa urmatoarele diferente:
• Crampe abdominale mai intense sau mai usoare decat de obicei
• Mici cheaguri in sangele eliminat
• Menstruatie mai abundenta, cu necesitate de mai multe tampoane zilnice
• Flux intermitent, ce pare ca porneste si se opreste spontan
• Stare de rau accentuata
• Durata neregulata a menstruatiei
Aceste modificari apar in special la prima menstruatie pe care o veti avea post-partum. Per total, menstruatia va parea mai dificila si mai intensa decat inainte de sarcina. Acest lucru este atat organic, datorita adaptarii organismului, cat si psiho-emotional, datorita adaptarii mamei la reluarea menstruatiei. Hormonii sarcinii si largirea uterului in urma sarcinii sunt principalele motive pentru care prima menstruatie este mai intensa.
Pe masura ce trec primele luni, menstruatia se va normaliza si va incepe sa semene cu cea anterioara. In cazuri rare, hemoragiile postpartum ce pot mima menstruatia pot fi consecinta unor complicatii. Medicul ginecolog va determina daca este vorba de orice complicatie postpartum.
Fie ca ati nascut natural sau prin operatie de cezariana, va puteti astepta la secretii vaginale si hemoragii usoare imediat dupa nastere. Corpul continua sa elimine sangele acumulat si tesutul ce a captusit uterul in timpul sarcinii. In primele saptamani dupa nastere, sangerarile vaginale pot mima o menstruatie; medicul va va explica insa ca este prea devreme pentru o menstruatie adevarata.
Orice secretie vaginala ar trebui sa se opreasca dupa 6-8 saptamani, atunci cand ciclul menstrual normal se reia.
Ciclurile menstruale vor fi neregulate o perioada, existand posibilitatea de a rata o menstruatie in primele luni. Orice modificare de menstruatie in primul an dupa o nastere este considerata normala, nefiind motiv de ingrijorare pentru medicii ginecologi.
Complicatiile postpartum se pot insa suprapune cu menstruatia neregulata, iar mama trebuie sa stie cand este nevoie sa apeleze la ajutor medical.
Contactati-va medicul ginecolog daca observati oricare dintre urmatoarele:
• Necesitatea schimbarii tamponului sau absorbantului la fiecare ora sau chiar mai des
• Sangerare ce este acompaniata de durere brusca si severa
• Febra debutata brusc, fara alte semne de infectie
• Sangerari continue persistente
• Cheaguri de sange de dimensiuni mari
• Secretii vaginale urat-mirositoare ce acompaniaza sau inlocuiesc sangele menstrual
• Durerile severe de cap
• Dificultati de respiratie
• Durere in timpul mictiunii
Daca experimentati simptomele de mai sus sau alte probleme ce va ingrijoreaza, mergeti la medic, indiferent de saptamana postpartum in care va aflati. Unele complicatii postpartum pot aparea la cateva luni de la nastere, atunci cand menstruatia este deja prezenta.
Reluarea menstruatiei dupa o sarcina este unul dintre multele procese de recuperare postpartum. Organismul mamei va trece prin schimbari fizice si psiho-emotionale intense, fiind nevoie de adaptare indelungata si progresiva. In timp ce hormonii si organele se vor adapta natural, de la sine, fiecare pacienta trebuie sa se adapteze emotional la incheierea sarcinii, alaptare si reluarea menstruatiei.
Alaptarea influenteaza momentul in care apare prima menstruatie, fiind de regula mai intarziat in cazul mamelor ce alapteaza. Neregularitatile ciclului si intensitatea primelor menstruatii sunt complet normale in perioada post-partum. Daca apar semne ingrijoratoare, nu ezitati sa apelati la medic. Este intotdeauna mai bine sa preveniti o complicatie decat sa o considerati parte din menstruatia postpartum.
Bibliografie
https://www.healthline.com/health/pregnancy/first-period-postpartum#8
https://www.webmd.com/baby/first-period-after-pregnancy-what-to-expect
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.