Retinita

inflamatie a retinei, cauzata de o infectie sau o inflamatie a tesuturilor invecinate (coroida).

Retinitele de origine infectioasa -
Aceste inflamatii ale retinei sunt rare. Microorganismul in cauza poate fi o bacterie, un virus sau o ciuperca microscopica.
- O infectie bacteriana (tuberculoza, indeosebi miliaria, boala lui Osler) poate produce microabcese retiniene, care se manifesta printr-o scadere a acuitatii vizuale daca abcesele sunt localizate la polul posterior. tratamentul face apel la antibiotice antituberculoase in doze mari pe cale generala. Totusi, pot subzista sechele vizuale.
- retinita cu citomegalovirus, care afecteaza, de obicei, subiectii imunodeprimati, se manifesta prin focare retiniene albe inconjurate de hemoragii, responsabile de o scadere a vederii doar atunci cand afecteaza macula. Administrarea de antivirale pe cale generala permite stavilirea inaintarii infectiei.
- Retinita micozica cu candida albicans se observa la subiectii imunodeprimati, la toxicomani sau la purtatorii de catetere intravenoase pe durate lungi. tratamentul antifungic este, in general, eficace, asociat cu o vitrectomie (ablatia chirurgicala a corpului vitros), pentru a jugula definitiv focarul infectios.
- retinita rubeolica, cauzata de virusul rubeolei contractat de mama in timpul sarcinii se manifesta la copil la nastere prin zone de modificare pigmentara, dar nu antreneaza, in general, scaderea acuitatii vizuale. Alte anomalii oculare ii mai sunt asociate acestei retinite: microftalmie, uveita, cataracta. Nu exista un tratament al acestei retinite. Retinitele consecutive unei inflamatii a coroidei. Aceste inflamatii ale retinei, denumite corioretinite, sunt destul de frecvente. Ele sunt cauzate, in principal, de toxoplasmoza, boala parazitara contractata de mama in timpul sarcinii, care afecteaza copilul. Corioretinitele toxoplasmice dobandite sunt mai rare si se intalnesc la subiectii imunodeprimati (SIDA). Principalul simptom este o scadere a acuitatii vizuale, care apare adesea la pubertate in cazul toxoplasmozei.

Tratament - Tratamentul unei corioretinite este cel al cauzei sale (administrarea de substante antiparazitare in caz de toxoplasmoza). antiinflamatoarele corticosteroidiene pot fi apoi utilizate in doze forte.

Citeste si despre:

Lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii Dezlipirea sau decolarea de retina - tratament Retinopatia sau retinita pigmentara Dezlipirea de retina Retentia (retinerea) apei in organism 10 pasi simpli de retinut pentru un ficat sanatos Boala pulmonara cronica la copiii mici Interventiile chirurgicale pentru tratarea miopiei Retinopatia de prematuritate Retinoblastomul
Cere sfatul medicului ×