Cearcanele care apar sub pleoapele inferioare sunt frecvent intalnite atat la femei, cat si la barbati. Ele au, de regula, drept cauza stresul, odihna insuficienta, schimbarile hormonale, dar pot avea si cauze ereditare sau pot semnala o serie de afectiuni. Daca nu sunt tratate la timp, acestea modifica aspectul general, fizionomia.
Desi pot afecta pe oricine, cearcanele sunt mai frecvente in cazul persoanelor care:
- sunt in varsta;
- au o predispozitie genetica la aceasta afectiune (hiperpigmentarea periorbitala);
- fac parte din grupuri etnice de culoare (tonurile pielii sunt mai intunecate si mai predispuse la hiperpigmentare in jurul zonei oculare).
Oboseala. Suprasolicitarea, oboseala extrema sau doar cateva ore de somn in minus pot provoca cearcane. Privarea de somn face ca pielea sa devina palida, lasand sa se intrevada tesuturile intunecate si vasele de sange de sub piele.
Varsta. Pe masura ce se inainteaza in varsta, pielea devine tot mai subtire. De asemenea, se pierde grasimea si colagenul necesare pentru mentinerea elasticitatii pielii. Pe masura ce se intampla acest lucru, vasele de sange intunecate de sub piele devin mai vizibile, determinand aparitia cearcanelor.
Alergii. Reactiile alergice si uscaciunea ochilor pot provoca cearcane. Cand are loc o reactie alergica, organismul elibereaza histamine, ca raspuns la bacteriile daunatoare.
Acestea duc la dilatarea vaselor de sange, care devin vizibile sub piele. Alte alergii provoaca simptome disconfortabile - prurit, inrosirea ochilor si pungi sub ochi. De asemenea, reactiile alergice pot creste nevoia de a freca zona ochilor, care aceasta se inflameaza.
Deshidratare. Cand corpul nu primeste cantitatea suficienta de apa, pielea de sub ochi incepe sa arate obosita si ochii par adanciti.
Supraexpunere la soare. Expunerea indelungata la razele solare poate determina organismul sa produca melanina in exces. Acesta este pigmentul care confera culoare pielii. Prea mult soare - in special pentru ochi - poate provoca pigmentarea pielii din jurul ochilor.
Factorul ereditar. Istoricul familial joaca un rol important in dezvoltarea cearcanelor. Acestea pot fi o trasatura mostenita, care se poate agrava pe masura ce se inainteaza in varsta. Predispozitiile la afectiuni precum boala tiroidiana pot avea ca rezultat aparitia cearcanelor.
Tratamentul cearcanelor depinde de cauza care le determina. Exista unele masuri care pot ajuta la gestionarea acestei afectiuni.
- Aplicati o compresa rece. Aceasta ajuta la reducerea inflamatiei si a dilatarii vaselor de sange. De asemenea, diminueaza pungile de sub ochi si ajuta la eliminarea cercurilor intunecate. Puneti cateva cuburi de gheata intr-o carpa curata din bumbac sau puteti umezi un prosop cu apa rece pe care sa il aplicati pe pielea de sub ochi timp de 20 de minute.
- Dormiti mai mult. Somnul suficient ajuta la reducerea aspectului cearcanelor. Privarea de somn poate face ca pielea sa fie palida, facand cearcanele si mai evidente. Un somn bun dureaza intre 7 si 8 ore.
- Mentineti capul ridicat. Este important si felul in care dormiti. Ridicati-va capul cu cateva perne pentru a preveni patrunderea lichidelor sub ochi si a reduce astfel riscul aparitiei umflaturilor.
- Folositi o crema exfolianta. Aceasta reduce pigmentarea.
- Optati pentru injectiile cu acid hialuronic.
- Apelati la tatuaje medicale.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.