Alegerea sexului – Fertilizarea in vitro

Actualizat: 30 Octombrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ati visat intotdeauna sa aveti o fetita? Sau poate va doriti un baietel? Ei bine, noile tehnologii permit acum unor cupluri sa aleaga sexul copilului lor inainte de sarcina.

Multe cupluri doresc sa aiba un copil de un anumit sex, pentru a preveni anumite afectiuni medicale sau pentru a crea un echilibru in familia lor. Procedurile de selectare a sexului sunt acum disponibile in clinicile din toata lumea, pentru a ajuta cuplurile sa aiba un copil de un anumit sex. Selectarea sexului este un subiect fierbinte indelung dezbatut si este asociata cu multe aspecte etice, moale si legale.

Definitie

Selectarea sexului sau selectarea genului, este orice metoda folosita pentru a-ti creste sansele de avea un copil de un anumit sex. Fiecare ovul contine un cromozom X, in timp ce spermatozoizii contin fie un cromozom X, fie un cromozom Y. Cand un spermatozoid ce contine un cromozom X fertilizeaza un ovul, se va naste o fetita si cand un spermatozoid ce contine un cromozom Y fertilizeaza un ovul, se va naste un baiat. in general, exista aproximativ 50% sanse de a avea un baiat si 50% de a avea o fata. Tehnicile de selectare a sexului lucreaza pentru cresterea sanselor de a avea un copil de un anumit sex, masculin sau feminin.

Istoricul selectarii sexului

Selectarea genului copilului se incearca de secole; de fapt, metode de selectare a sexului au fost inregistrate si in hieroglifele Egiptului antic. in trecut, selectarea sexului se baza pe unele pozitii sexuale, orar sau anumite alimente mancate in timpul sarcinii. Aceste metode au la baza putine explicatii stiintifice sau deloc si nu cresc cu adevarat sansele de avea fie un baiat fie o fata. Evolutia tehnologica recenta a permis ca selectarea sexului sa devina mult mai precisa si eficienta. Datorita acestei tehnologii, cuplurile isi pot imbunatati semnificativ sansele de a avea un copil de un anumit sex.

Indicatii

Motivele pentru a recurge la selectarea sexului copilului sunt numeroase. Cele mai tipice motive ce determina alegerea unui anumit sex includ:

- bolile genetice: unele cupluri se tem sa nu transmita anumite boli genetice copiilor lor; sunt anumite boli genetice asociate cu sexul masculin, cum ar fi hemofilia si distrofia musculara; pentru a evita aparitia bolii la copilul lor, unii parinti aleg sa aiba o fata;

- echilibrul familial: echilibrul familial este, de asemenea, un motiv des intalnit pentru selectarea sexului; cuplurile care au deja un copil, aleg adesea sa aiba un copil de sex opus pentru a echilibra familia;

- moartea unui copil: din nefericire unii parinti isi pierd copiii la o varsta foarte tanara; selectarea sexului copilului le ofera acestor parinti sansa de a avea un alt copil de acelasi sex.

Metode de selectare a sexului

Exista 3 tipuri de proceduri de selectare a sexului disponibile.

Metoda gradientului

Metoda gradientului este una dintre cele mai simple metode de selectare a sexului. Spermatozoizii de la tata sunt plasati intr-un aparat ce se invarte rapid, numit centrifuga. Prin rotire acesta ajuta la separarea spermatozoizilor cu cromozomi Y de cei cu cromozomi X, care sunt mai grei, deoarece contin mai mult material genetic. Spermatozoizii ce contin cromozomul dorit sunt apoi folositi in IUI (Inseminarea artificiala intrauterina) pentru a produce un copil de sexul dorit. Metoda gradientului este asociata cu o rata scazuta de succes, dar este mai putin scumpa decat alte metode de selectare a sexului.

Citometria in flux

Citometria in flux (FC) este o alta tehnica de sortare a spermatozoizilor. Foloseste substante fluorescente pentru a ilumina spermatozoizii ce contin cromozomi X. Aceasta substanta fluorescenta adera de materialul genetic din spermatozoizi. Deoarece spermatozoizii ce contin cromozomi X au mai mult material genetic, acestia vor colecta mai multa substanta fluorescenta decat spermatozoizii ce contin cromozomi Y. Un aparat laser este folosit apoi, pentru a separa cele doua tipuri de spermatozoizi. Spermatozoizii cu cromozomi apropiati, sunt folositi apoi in IUI (Inseminarea artificiala intrauterina) sau FIV. Rata de succes a citometriei in flux este mare: exista 60–70% sanse sa concepi un copil de sexul dorit.

Diagnosticul genetic preimplantare (PGD)

Diagnosticul genetic preimplantare (PGD) este una dintre cele mai de succes metode atunci cand este vorba despre selectarea sexului. Aceasta este o procedura complexa, ce implica crearea embrionilor ce sunt apoi analizati din punct de vedere al structurii celulare si al ADN-ului. Embrionii sunt creati intr-un laborator si incep sa se divida. Dupa 3 sau 4 zile, o celula din fiecare embrion divizat, este indepartata si analizata pentru ADN si materialul genetic. Odata ce sexul embrionului este determinat, doar embrionii cu sexul dorit sunt implantati in uterul mamei in timpul FIV. Diagnosticul genetic preimplantare (PGD) are o eficienta crescuta, avand 99% sanse de a avea un copil de sexul dorit.

Costuri

Selectarea sexului nu este ieftina, asa ca nu se poate face usor. Metoda gradientului este cea mai ieftina procedura. Citometria in flux este disponibila doar ca parte in cadrul unor studii limitate de FDA. Diagnosticul genetic preimplantare are costuri mai ridicate.

Aspecte etice si legale

Selectia sexului este mult dezbatuta in toata lumea. Aceasta deoarece procedurile de selectie a sexului sunt impotriva convingerilor morale si etice ale multor persoane. Unii argumenteaza ca selectarea sexului perpetueaza discriminarea sexuala si stereotipurile. Multe persoane sunt ingrijorate ca selectarea sexului va avea un impact negativ asupra ratei de nou-nascuti de sex masculin sau feminin in anumite tari. Altii se ingrijoreaza ca aceasta va aduce in timp la dorinta de a selecta si alte caracteristici ale copilului, inclusiv culoarea parului, culoarea ochilor si nivelul de inteligenta. Pentru aceste motive selectia sexului bazata pe alte considerente decat cele medicale, a fost interzisa in anumite tari.

Selectia sexului este disponibila in clinici de fertilitate de pe tot cuprinsul SUA. Actual nu exista legi care sa guverneze asupra procesului de selectie sexuala si clinicile de fertilitate pot efectua aceasta procedura la discretie. Oricum, tehnicile de selectie sexuala sunt oferite in general acelor persoane ce sunt ingrijorate de bolile genetice. Selectia sexuala bazata pe alte motive decat cele medicale, este ilegala in Marea Britanie si Canada. Daca esti interesata de tehnicile de selectare a sexului, asigura-te ca ai contactat autoritatile guvernamentale locale, pentru a te informa in legatura cu aspectele legale.


Citeste si despre:

Oligospermia Fertilizarea in-vitro (FIV) – Informatii generale Sterilizarea femeii (Ligatura trompelor) Sarcina multipla: gemeni, tripleti Inseminarea artificiala intracervicala (ICI) Crampe puternice in perioada menstruala? Acestea ar putea fi semnul endometriozei Ghidul aparatului reproducator feminin Ovulatia: simptome si kituri de testare Ciclul menstrual normal Tulburari ale ciclului menstrual Chist ovarian functional