Tinctura de propolis

Actualizat: 05 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Tinctura de propolis sau extractul de propolis este derivat din propolisul de albine. Propolisul este prelucrat de albine si apoi folosit la etansarea stupilor.

Albinele amesteca saliva, ceara de albine si seva colectata de la copaci si plante. Deoarece propolisul de albine este alcatuit din atat de multi compusi (peste 300), are multe proprietati benefice pentru nutritia umana si tratarea conditiilor.

Tinctura de propolis este una dintre cele mai populare forme in care poate fi gasit propolisul de albine. Propolisul se poate gasi, de asemenea sub forma de pulbere, unguent, spray de gura si capsule. Popularitatea sa se datoreaza numeroaselor sale utilizari, sub diverse forme, pentru tratarea a diferite boli.

Beneficiile pentru sanatate ale tincturii de propolis

Iata care sunt beneficiile oferite de tinctura de propolis:

- Rol antiinflamator - Propolisul poate fi folosit ca agent antiinflamator atunci cand este utilizat topic sau ingerat. Cercetatorii au descoperit ca acesta este excelent pentru vindecarea ranilor, atat externe cat si interne, inclusiv ulcere. Faptul ca propolisul este un antiinflamator, il face, de asemenea, util in cazul infectiilor respiratorii, deoarece poate reduce orice inflamatie care poate ingreuna respiratia.

- Beneficii antibacteriene - Propolisul s-a dovedit a lupta impotriva bacteriilor si a placii din interiorul gurii. De asemenea, este eficace in curatarea ranilor, in scopul de a preveni infectia si ajuta deci in lupta impotriva infectiilor respiratorii asa cum este precizat anterior.

- Beneficii antivirale - Tinctura de propolis poate fi utila in combaterea unui focar de herpes. Numeroase studii au arata ca propolisul poate distruge anumite virsusuri, inclusiv cu tipul de virus herpes simplex 2.

- Beneficii pentru femei - Tinctura poate fi utila pentru femeile care sufera de anumite conditii hormonale sau sangerari. Propolisul poate fi de ajutor pentru femeile care sufera de sindromul premenstrual si pentru femeile care sunt asaltate de bufeurile neplacute in timpul menopauzei. Dincolo de aceste beneficii importante pentru femei, propolisul de albine si-a dovedit efectele pozitive si in cazul femeilor care sufereau de diverse tipuri de sangerari si infertilitate.

- Frumusete si sanatate - Tinctura de propolis isi croieste drum chiar si in industria de infrumusetare. Cele mai multe femei si chiar unii barbati, sunt foarte constienti de beneficiul utilizarii produselor apicole in procesul mentinerii frumusetii.


Ceara de albine, mierea si alte astfel de produse, sunt folosite in compozitia sapunurilor, lotiunilor, dar si a altor produse cosmetice care ajuta pielea sa devina supla si luminoasa, intr-un mod natural. Desi cercetarile sunt in curs, unele studii sugereaza ca proprietatile antibacteriene si antiinflamatorii ale propolisului de albine pot ajuta la combaterea acneei.

Masuri de precautie

La fel ca orice alt produs provenit de la albine, reactiile alergice pot sa apara atunci cand se utilizeaza tinctura de propolis. Exista, de asemenea, dovezi ca propolisul de albine poate interactiona cu anumite medicamente impotriva cancerului si poate fi daunator pentru femeile gravide sau care alapteaza, asadar este recomandat ca inainte de folosirea tincturii de propolis sa se solicite acordul medicului.


Citeste si despre:

Remediile homeopatice: un ajutor de nadejde impotriva gripei Vaccinul pentru cancerul de piele ar putea deveni realitate Remedii naturale pentru gripa si raceala Remedii de ajutor pentru a scapa de raceala si gripa Plantele medicinale in terapiile alternative Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi! Rebela acnee Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ceapa - 100% sanatate naturala Intarirea sistemului imunitar la inceputul toamnei Cat de eficient este sapunul antibacterian? Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa! Musetelul Beneficii si efecte adverse ale uleiului de ricin Sanatatea copilului vs inceperea scolii