10 diuretice naturale si beneficiile acestora

Actualizat: 30 August 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt diureticele


Daca va simtiti balonat, ati consumat o cantitate mai mare de sare in ultima vreme sau sunteti femeie aflata in perioada menstruatiei, s-ar putea sa simtiti nevoia de a reduce retentia de apa.

Retentia de apa este un fenomen neplacut insa frecvent, fiind favorizat de anumiti factori precum consumul de sare in exces, alimentatia haotica, dezechilibre hormonale, sedentarism, anumite medicamente sau patologii.

Diureticele sunt substante ce ajuta organismul sa elimine apa in exces, fiind de regula substante farmacologice prescrise ca medicamente. Diureticele actioneaza prin stimularea rinichilor care vor excreta mai mult sodiu in urina.

Sodiul este un microelement ce va ,,atrage’’ apa dupa el, astfel urina devenind mai abudenta si mai diluata, iar apa din organism fiind eliminata.

Exista multiple surse naturale de diuretice, in principiu plante cu acelasi rol ca si medicamentele sintetizate in acest scop.

Medicamente diuretice

In ceea ce priveste medicamentele diuretice, acestea sunt prescrise de catre medici din diferite specializari, in patologii multiple.

Pacientii ce se afla deja sub tratament cu diuretice ar trebui sa aiba grija la alimentele si plantele ce au un rol diuretic suplimentar, pentru a evita riscuri precum deshidratarea sau hipotensiunea arteriala.

Pe de alta parte, asocierea diureticelor naturale poate permite un control mai bun al diurezei in timp ce dozele de medicamente pot fi mentinute la minim.

Discutati cu medicul dumneavoastra despre ce diuretice naturale ar trebui sa evitati sau sa asociati tratamentului medicamentor.

Patologiile ce evolueaza cu retentie de apa si pentru care se prescriu frecvent diuretice sunt:

- Hipertensiunea arteriala

- Insuficienta cardiaca congestiva

- Ciroza

- Disfunctia renala sau calculii renali

- Edeme de cauze diverse

- Sindromul ovarelor polichistice

- Diabet zaharat

In orice caz, medicamentele diuretice si intr-o masura mai mica, diureticele naturale, pot cauza efecte adverse atunci cand sunt utilizate in exces sau pe perioade lungi de timp.

Efectele secundare mai comune includ:

- Fatigabilitatea

- Crampele musculare

- Ameteala

- Eruptie cutanata rosiatica

- Dureri de cap

- Deshidratare

Diuretice naturale

Diureticele naturale pot fi luate in considerare in diferite situatii: fie in stadiile incipiente ale patologiilor mentionate, fie in situatii fiziologice ce induc retentia de apa, fie atunci cand diureticele sintetice, sub forma de medicamente, nu sunt tolerate.

Medicii pot recomanda asocierea diureticelor naturale cu tratamentul medicamentos, pentru un efect sinergic.

Unele plante, alimente si suplimente alimentare au proprietati diuretice benefice.

Discutati intotdeauna cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe sa consumati astfel de diuretice naturale.

Principalele riscuri sunt reactiile alergice si interactiunile cu medicamentele pe care le luati deja in mod cronic acasa.

Cele mai comune diuretice naturale sunt urmatoarele:

Musetel

Desi puteti fi tentat sa va ganditi ca musetelul este doar o buruiana, acesta contine un microelement ce stimuleaza functia renala si implicit eliminarea apei, crescand frecventa mictiunilor.

Musetelul poate fi preparat ca si ceai, fiind recomandat un ceai natural din plante reale, nu variante rapide. Exista de asemenea si suplimente alimentare cu musetel.

Musetelul are numeroase alte proprietati: antiinflamator, antioxidant, hipoglicemiant, laxativ si hepato-protector.

Paducel

O planta din familia trandafirilor, paducelul este un diuretic puternic. Puteti consuma fructe de paducel propriu-zise sau ceai natural de paducel.

Coada de cal

Extractul de coada de cal s-a dovedit a avea efect diuretic si renoprotector, fiind benefic si in cazul pacientilor cu patologii renale. Se gaseste sub forma de ceai sau capsule de tip supliment alimentar.

Ienupar

Planta de ienupar a fost folosita ca diuretic timp de secole, in special inainte de aparitia medicamentelor.

Alte beneficii ale ieunuparului sunt rolul antibacterian, antifungic, antiviral si antioxidant. Frunzele de ienupar pot fi adaugate in alimentatie, actionand ca un condiment in diferite preparate.

Ceaiul verde si negru

De fiecare data cand va bucurati de o cana de ceai, puteti observa efectul diuretic al acestor plante.

Atat ceaiul verde cat si cel negru au proprietatea de a elimina fluidele in exces din organism, probabil datorita continutului de cofeina. Cautati ceaiuri cat mai naturale, din surse sigure.

Patrunjel

Patrunjelul este o micro-planta utilizata in general ca si condiment in mancare, insa acesta poate fi si un diuretic natural.

Daca simtiti nevoia de a reduce retentia de apa, incercati sa adaugati mai mult patrunjel in diferite mese: in salate, ciorbe, sosuri etc.

Hibiscus

Conform unui studiu amplu, consumul a cantitati semnificative de hibiscus poate reduce retentia de apa. Ceaiul de hibiscus este cea mai buna varianta.

Extractul de Moringa

Moringa, cunoscut si drept copacul miracolelor, este o planta mica si densa in nutrienti, avand urmatoarele proprietati: antiinflamator, analgezic, antimicrobian, antihipertensiv, diuretic.

Efectul diuretic mai necesita insa studii pe subiecti umani, beneficiile reale fiind demonstrate majoritar pe modele animale.

Fructe diuretice

In plus fata de plantele folosite ca si ceaiuri sau condimente, exista multiple fructe si legume cu proprietati diuretice si rol in eliminarea sodiului.

Fructele diuretice includ in special strugurii, pepenele rosu, fructele de padure.

Legume diuretice

Orice leguma poate ajuta organismul sa elimine excesul de sare si apa, favorizand diureza.

Cele mai eficiente in acest sens sunt insa telina, sparanghelul, ceapa, usturoiul si ardeiul gras.

Concluzie

Retentia hidro-salina sau retentia de apa survine in situatii diverse, insa este intotdeauna neplacuta, perceputa de catre pacient ca o senzatie de plenitudine si disconfort.

Eliminarea excesului de apa se poate face medicamentos, in special atunci cand exista patologii diagnosticate cronice, dar si cu ajutorul unor variante naturale.

Cele zece plante si alimente mentionate anterior sunt in general sigure, insa este esential sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe sa le consumati in cantitati mai mari.

Bibliografie
https://www.verywellhealth.com/natural-diuretics-8546926#toc-moringa
https://www.healthline.com/health/natural-diuretics


Citeste si despre:

Beneficiile legumelor de primavara pentru sanatate Lamaile: beneficii asupra sanatatii Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii 5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii Beneficiile pe culori ale fructelor si legumelor Ce este testosteronul si care sunt rolurile acestuia in organism? Trifoiul rosu sau alb, planta cu multiple beneficii asupra sanatatii Cele mai populare uleiuri esentiale Insuficienta cardiaca cronica Remedii la domiciliu pentru mahmureala Bolile induse de caldura