Terapia cu agenti biologici presupune folosirea substantelor produse de catre organism, sau sintetizate in laborator, pentru refacerea sistemului natural de aparare al organismului in lupta cu diverse boli: cancer, psoriazis. Acest tip de tratament mai este numit bioterapie sau imunoterapie. Terapiile biologice actuale reprezinta o provocare si o promisiune menite sa convinga medicul si mai ales pacientul ca exista mari sperante de a birui in lupta zilnica cu boala.
Psoriazisul este o afectiune cronica, severa cu un semnificativ impact negativ asupra calitatii vietii pacientului sub toate aspectele – fizic, psihic, social si economic.
Exista trei categorii mari de terapii pentru psoriazis:
1. Terapia locala – agentul terapeutic este aplicat direct pe tegumente. Aceasta este utilizata in general in cazul formelor usoare de psoriazis cand aria de leziuni nu este foarte extinsa (valoarea BSA scazuta).
2. Fototerapia – este terapia care foloseste: radiatiile ultraviolete B (UVB) sau A in combinatie cu un agent fotosensibilizant (PUVA sau fotochemoterapie). Fototerapia si agentii terapeutici sistemici sunt utilizati la pacientii cu forme moderate si severe.
3. Terapia sistemica – agentul terapeutic este administrat oral sau este injectat.
Pacintii cu forme severe se psoriazis sunt expusi riscului ca tratamentele clasice sa nu mai functioneze. Acum, acesti pacienti mai au o sansa numita terapia biologica. De acest tratament pot beneficia si pacientii din Romania in cadrul unui program national.
Trebuie mentionat ca terapia biologica poate fi recomandata numai in cazul in care pacientul nu sufera de tuberculoza, infectii severe sau insuficienta cardiaca, aceste aspecte fiind investigate de medicul curant inainte de a recomanda terapia biologica.
"Agentii biologici sunt medicamente obtinute prin sinteza intr-un organism viu, folosind tehnici ADN. Sunt medicamente cu structura proteica extrem de complexa si se administreaza sub forma de injectii", a declarat conf. dr. George Sorin Tiplica, medic primar dermato-venerologie la Spitalul Clinic Colentina din Capitala.