Terapia cu lumina sau fototerapia este o metoda recunoscuta de cercetatorii din medicina, utilizata in tratamentul unor afectiuni. Fototerapia include expunerea la lumina naturala, de afara, sau la surse speciale artificiale de lumina. Cea mai frecventa afectiune pentru care se recomanda aceasta terapie este depresia.
Ghidurile internationale de tratament al depresiei recomanda terapia cu lumina in special in cazul pacientilor cu depresie sezoniera. Acest tip de depresie apare in anumite perioade din an, de obicei in timpul iernii si sezonului rece, atunci cand este mai intuneric si mai frig.
Terapia cu lumina este utila si in tratamentul tulburarilor de somn si a altor efectiuni.
Motivele pentru care terapia cu lumina este eficienta in tratamentul depresiei, includ:
• Regleaza ceasul biologic (ritmul circadian)
• Echilibreaza activitatea serotoniei de la nivelul creierului, substanta cheie in reglarea starii psihice
• Constribuie la instalarea unor programe de somn stabile si sanatoase
• Creste nivelul de atenie
Capacitatea de functionare si eficienta acestei terapii depinde de durata utilizarii, de lungimea de unda a sursei de lumina, precum si de organismul pacientului. Terapia cu lumina compenseaza lipsa de lumina naturala, o cauza majora de depresie sezoniera.
In timpul unei sesiuni de terapie, pacientul sta in fata unei surse de lumina artificiala, precum o lampa, care emite lumina calda, blanda. Lumina imita, de regula, razele soarelui, dar tipul de lumina variaza de la dispozitiv la dispozitiv.
Tratamentul incepe, de regula, in toamna, si continua pana in primavara. Durata unei sesiuni sau sedinte depinde de intensitatea luminii si de nivelul de toleranta a pacientului. Cu cat este mai puternica sursa de lumina, cu atat va fi mai scurta sedinta de terapie.
Terapia cu lumina este contraindicata unor grupuri de pacienti, si anume:
• Pacientii cu afectiuni medicale ce sensibilizeaza ochii la lumina
• Pacientii care urmeaza tratament cu antibiotice sau antipsihotice, intrucat acestea cresc fotosensibilitatea
Pentru pacientii fara contraindicatii la terapia cu lumina, acestia pot experimenta efecte adverse. Din fericire, efectele secundare pot fi combatute prin modificarea duratei sedintelor, intensitatii luminii si a momentului in care se face terapia.
Efectele secundare includ:
• Dureri de cap
• Agitatie
• Iritabilitate
• Fatigabilitate
• Vedere incetosata
Efectele secundare pot fi discutate impreuna cu un medic, si pot fi ameliorate prin ajustarea dozelor de terapie. Evitati utilizarea luminii inainte de somn, pentru a preveni insomnia.
In plus fata de potentialul de a reduce simptomele pacientilor depresivi, terapia cu lumina prezinta cateva avantaje ce o recomanda.
Fototerapia este:
• Accesibila si usor de folosit. Tratamentul poate fi facut acasa, folosind o lampa proprie, care este o lampa speciala pentru terapia cu lumina. Medicul va recomanda pacientilor aceste lampi.
• Neinvaziva. Terapia cu lumina este administrata strict din exterior, fiind neinvaziva si nefiind nevoie de medicamente.
• Sigura. Desi pot aparea cateva efecte secundare, terapia cu lumina este de cele mai multe ori sigura si cu riscuri minime pentru pacient.
• Convenabila. Pacientii pot face terapie cu lumina in confortul casei lor, in timpul unor activitati precum citit, luat micul dejun.
• Asociata cu efecte secundare minime si blande. Majoritatea efectelor adverse posibile sunt simptome usoare, nealarmante, ce pot fi usor ameliorate si indepartate.
Singurele aspecte neplacute ale terapiei cu lumina sunt potentialele efecte secundare ce pot aparea. De asemenea, costul poate reprezenta un dezavantaj pentru unii pacienti, din anumite regiuni. Casa de asigurari ar putea sa nu acopere costul unei astfel de lampi, chiar daca este prescrisa de catre medic.
Aparitia rezultatelor in cadrul acestei terapii este un scop pe termen lung. Efectele pozitive apar dupa cel putin cateva zile de terapie, iar pacientii trebuie sa ramana constanti in acest tratament.
Inainte sa incepeti terapia cu lumina, trebuie sa discutati cu medicul, intrucat unele medicamente pe care deja le luati ar putea interactiona cu lumina.
Odata ce ati primit acordul medicului, incepeti prin citirea instructiunilor de pe ambalajul lampii de terapie. O lampa cu intensitate scazuta ar putea necesita o perioada mai lunga de expunere, in timp ce una cu intensitate mare va necesita sesiuni mai scurte.
1. Puneti lampa pe un birou sau intr-un loc usor accesibil, unde petreceti mult timp
2. Stati la o distanta potrivita de sursa de lumina, conform instructiunilor de pe ambalaj
3. Tineti-va ochii deschisi si asigurati-va ca nu adormiti in timpul sesiunii
4. Nu va uitati direct in sursa de lumina
5. Incepeti cu sedinte de 30 de minute zilnic
6. Programati sedintele in prima parte a zilei, ideal intre orele 6 si 9 dimineata
Desigur, va puteti ajusta programul si durata sesiunilor in functie de cum va simtiti in acea zi/perioada. Puteti, de asemenea, incerca sa faceti o alta activitate in timpul terapiei cu lumina, pentru a face timpul sa treaca mai repede.
Majoritatea persoanelor incep sa observe beneficiile terapiei cu lumina, dupa cateva zile. Simptomele date de depresie se imbunatatesc in aproximativ 2 saptamani. Daca nu observati nicio modificare in bine, puteti creste intensitatea luminii si durata sedintelor (la 60 de minute). Daca nici acest lucru nu functioneaza, discutati cu medicul dumneavoastra despre eficienta tratamentului.
Daca observati ca terapia cu lumina functioneaza pentru dumneavoastra, puteti fie sa va mentineti rutina la fel ca si la inceput, fie sa reduceti timpul de terapie pana la 15 minute zilnic. Pentru ca terapia sa fie eficienta, este mai importanta perseverenta si rutina zilnica, decat timpul efectiv al unei sedinte.
Terapia cu lumina este recomandata cel mai frecvent in tratamentul depresiei, completand tratamentul medicamentos prescris de medic. Pacientii cu depresie sezoniera isi pot ameliora simptomele folosind doar terapia cu lumina, in timpul sezonului rece si intunecat.
Datorita efectelor favorabile asupra ritmului circadian si asupra ciclului serotoninei, terapia cu lumina ajuta si pacientii cu tulburari de somn. Efectele secundare sunt usoare si majoritatea pot fi prevenite, prin reducerea inetnsitatii luminii si a duratei sedintelor.
Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/depression/light-therapy#The-takeaway
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.