Sfaturi practice pentru cei ce sufera de psoriazis

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cand medicul iti spune ”Aveti psoriazis” iti vin in minte zeci de intrebari. Vestea acestei boli copleseste multi pacienti, dar e important ca ai aflat cu ce afectiune te confrunti.

Pasul urmator este sa afli ce poti face pentru a tine sub control psoriazisul si a duce o viata normala.

”De ce eu?”

Din pacate, nimeni nu-ti va putea raspunde la aceasta intrebare deoarece nu se cunoaste cu exactitate cauza aparitiei psoriazisului.

Cauzele sunt multiple si printre factori sunt cei genetici, cei legati de imunitate, de mediu sau factori psihologici.

Plagile de psoriazis apar pentru ca celulele pielii se dezvolta prea rapid. Sistemul imunitar transmite semnale gresite, iar celulele se refac in doar cateva zile fata de ritmul normal - de cateva saptamani.

Psoriazisul poate aparea la oricine, iar frecventa cu care se intalneste este egala in randul femeilor si barbatilor, fiind intalnita la aproximativ 2 - 3% din populatia mondiala.

Debutul bolii are loc la majoritatea oamenilor intre 20 si 35 de ani, 75% dintre cazuri debutand pana la varsta de 40 de ani.

”Ma pot vindeca de psoriazis?”

Din pacate, psoriazisul nu poate fi vindecat, dar exista tratamente eficiente si alegeri simple in stilul tau de viata care te ajuta sa tii sub control aceasta boala.

Inainte de a vorbi de tratament, iata cateva obiceiuri sanatoase care sunt recomandate pentru pacientii cu psoriazis:

• Iti mentii greutatea sub control - adesea, medicii recomanda sa urmezi o dieta sanatoasa, echilibrata, care sa te ajute sa reduci riscul de afectiuni asociate.

In plus, faptul ca esti in forma maxima iti creste stima de sine, cu efecte benefice la nivel emotional, dar si fizic.

• Consumi moderat alcool - stiai ca abuzul de alcool actioneaza ca declansator pentru psoriazis?

E foarte important sa nu faci abuzuri si sa folosesti alcoolul ca mod de a depasi disconfortul pe care ti-l provoaca boala. Cel mai bine pentru tine este sa vorbesti cu un medic specialist, care te poate ghida catre solutii sigure.

”Ce tratament sa aleg?”

Indiferent de cat de usoara sau de acuta este forma de psoriazis cu care te confrunti, cand alegi un tratament pentru psoriazis trebuie sa fie intotdeauna personalizat cazului tau si discutat impreuna cu medicul tau.

Tratamentele recomandate pentru psoriazis se pot imparti in trei categorii:

• Tratamentele topice;

• Tratamente sistemice;

• Fototerapia pe baza de prescriptie medicala;

•Climatoterapie;

• Tratament biologic.

La tratamentele de baza primite pe baza unei prescriptii medicale, se adauga produsele care mentin pielea hidratanta si reduc simptomele psoriazisului, cum ar fi: uleiurile sau gelurile de dus, produse emoliente.

Indiferent de alternativa de tratament aleasa, e important sa nu ignori boala cu care te confrunti.

De asemenea, conteaza foarte mult sa urmezi tratamentul recomandat de medic, iar cand simti ca nu functioneaza, neaparat trebuie sa discuti cu medicul tau si sa gasiti o solutie potrivita.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

6 trucuri pentru ingrijirea pielii cu psoriazis in timpul iernii Ce este psoriazisul sever? Tipuri de psoriazis Psoriazis - o noua optiune terapeutica Psoriazis, lupus eritematos, lichen plan, pitiriazis rozat - afectiuni cu leziuni papuloscuamoase si papule nonconfluente Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Psoriazisul - evolutie si complicatii Psoriazisul pe timpul verii: recomandari pentru o vacanta cat mai placuta Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise Relatia dintre artrita psoriazica si psoriazis Psoriazisul - cauze, simptome, tratament