Psoriazisul este o boala cronica care nu poate poate fi vindecata, dar care poate fi controlata. Prin adoptarea unor obiceiuri sanatoase, care sa implice ingrijirea atenta a pielii, psoriazisul poate fi controlat mai usor. Totul, de la temperatura apei din timpul dusului pana la imbracamintea pe care o purtati, poate declansa simptome ale psoriazisului.
De aceea este important sa cunoasteti semnele de avertizare ale bolii atunci cand apar. Printr-un stil de viata sanatos si o ingrijire atenta a pielii puteti gestiona mai bine manifestarile psoriazisului.
Atunci cand cumparati sapunuri si sampoane, evitati produsele care contin adaosuri de arome si parfumuri. Astfel de produse pot irita pielea care este deja inflamata. Cititi etichetele produselor si alegeti sapunuri, sampoane si geluri de dus in care nu s-au adaugat parfumuri.
Trebuie sa fiti atenti chiar si la detergentii de rufe pe care ii cumparati, deoarece mainile dumneavoastra pot veni adesea in contact cu aceste produse, atunci cand spalati rufe. Daca sunteti sensibili la detergentii de rufe, clatiti hainele spalate de cel putin doua ori inainte de a le usca.
De asemenea, evitati produsele sanitare care contin mult alcool si mai putina apa. Alcoolul din compozitia acestora nu numai ca poate crea senzatii de disconfort, dar si usuca pielea mainilor, ceea ce poate agrava leziunile deja existente cauzate de psoriazis.
Deoarece unul dintre cele mai frecvente simptome ale psoriazisului este senzatia de mancarime, este indicat sa evitati hainele fabricate din lana si fibre sintetice, care pot capta caldura si irita pielea deja inflamata.
Purtati haine moi, lejere, realizate din fibre naturale usoare, cum ar fi bumbacul, inul si bambusul, care permit ventilatia adecvata a pielii. Daca va confruntati cu exfolierea severa este bine sa imbracati haine colorate, pentru a ascunde descuamarile pielii. Anumite persoane cu psoriazis sunt sensibile la clor si/sau balsam de rufe. Pentru acestea este recomandata evitarea contactului cu aceste produse si este indicata clatirea suplimentara a hainelor spalate.
In cazul in care simtiti ca articulatiile dumneavoastra. sunt rigide si dureroase, mai ales atunci cand va treziti din somn, consultati medicul. Incheieturile intepenite sau inflamate pot fi si primul semn al artritei psoriazice. Intre 10% si 30% dintre persoanele cu psoriazis dezvolta acest tip de artrita. Artrita psoriazica poate afecta destul de serios articulatiile. Tratamentul poate preveni deformarea articulatiilor si a invaliditatii.
Stresul poate agrava simptomele de psoriazis la unele persoane. De aceea este important sa controlati stresul. Pentru a face acest lucru, incepeti prin simplificarea vietii dumneavoastra. Invatati sa spuneti nu prietenilor, familiei sau colegilor, daca actiunile pe care le faceti impreuna nu sunt confortabile si pentru dumneavoastra.
Participati la sedinte de relaxare, cum ar fi cele de yoga, meditatie sau Tai Chi. Gasiti o activitate care va reduce stresul si practicati-o zilnic. In situatiile stresante, concentrati-va mai bine la lucruri care stiti ca va binedispun si va relaxeaza.
Dupa dus sau baie, nu frecati pielea pentru a o usca - tamponati-o! Aplicati apoi, creme hidratante cat mai repede dupa baie si intr-un strat cat mai gros. Cremele hidratante folosite imediat dupa baie retin apa in piele.
Ungeti-va cu lotiuni hidratante pe tot parcursul zilei, mai ales in sezonul de iarna, cand aerul este mai uscat. Gasiti o crema hidratanta care sa va placa si folositi-o zilnic. Pentru a mentine pielea umeda in timpul iernii, incercati sa utilizati un umidificator de camera.
In cazul psoriazisului, pentru a mentine sanatatea pielii, este important sa beneficiati de toate substantele nutritive necesare pentru sanatatea organismului. Asigurati-va ca includeti in dieta dumneavoastra fructe si legume, deoarece acestea sunt incarcate cu vitamine, minerale si fibre.
Limitati aportul de alimente care sunt bogate in grasimi si colesterol. O dieta sanatoasa va ajuta sa va mentineti o greutate corporala normala. Numarul adecvat de kilograme va poate face sa va simiti bine fizic si, in special psihic, mai ales ca persoanale cu psoriazis au un risc ridicat de depresie.
Primul pas in gestionarea psoriazisului diagnosticat la persoanele care consuma alcool si produse din tutun, este sa renunte la aceste vicii. In cazul fumatului, renuntarea trebuie sa fie totala si permanenta, intrucat acesta favorizeaza aparitia simptomelor de psoriazis si poate creste riscul bolavilor de cancer si boli cardiovasculare.
Alcoolul poate aduce chiar beneficii pentru starea generala de sanatate - inclusiv a pielii - cand este consumat cu moderatie. Persoanele cu psoriazis prezinta riscuri mai mari de a dezvolta o serie de afectiuni medicale, inclusiv cancer si boli de inima.
Consumul de alcool a fost asociat de unii cercetatori cu aparitia sau agravarea simptomelor de psoriazis. Totusi, nu s-a confirmat legatura stiintifica valida care sa demonstreze acest lucru.
In cazul bolnavilor de psoriazis, indepartarea parului de pe corp, dar mai ales a celui facial poate fi dificila. Barbieritul, epilatul sau utilizarea cremelor depilatoare pot cauza traume ale pielii.
Folosirea cremelor, cerii sau a lotiunilor de barbierit pot declansa fenomenul Koebner - procesul in care placile psoriazice se formeaza in jurul unei rani pe suprafata pielii. Multe persoane cu psoriazis se barbieresc folosind un aparat de ras manual si o lotiune sau gel concepute pentru pielea sensibila. Alti pacienti cu psoriazis folosesc fara probleme pentru aceasta activitate aparatele de ras electrice.
Daca aveti psoriazis in zona scalpului, luati in considerare utilizarea unui sampon special care contine gudron. Dupa utilizarea unui astfel de sampon, aplicati un balsam pentru a reduce orice miros persistent. Balsamul are rolul de a intensifica hidratarea parului si a scalpului, ameliorand uscaciunea pielii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.