6 afectiuni care pot fi complicatii ale psoriazisului

Actualizat: 09 Septembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Psoriazisul, o afectiune inflamatorie a pielii, poate degenera in diverse complicatii care apar tot pe fondul inflamatiilor prezente la nivelul organismului.

Specialistii in sanatate considera ca excesul de insulina, rezistenta la insulina si inflamatiile asociate acestora constituie calea de legatura in psoriazis si posibilele sale complicatii.

In cadrul mai multor studii de specialitate, excesul de insulina a fost asociat cu sindromul metabolic, afectiunile cardiace sau cancerul. Intrucat nivelul ridicat de insulina este in directa legatura cu procesele inflamatorii, prevenirea psoriazisului (respectiv a inflamatiilor sale) printr-un stil de viata sanatos este o masura importanta de protejare a sanatatii.

Complicatii ale psoriazisului

1. Sindromul ovarului polichistic

Un raport informativ despre starea de sanatate a 153 de persoane, dintre care 51 diagnosticate cu psoriazis, arata ca femeile care sufera de boala inflamatorie au de 6 ori mai multe sanse sa dezvolte sindromul ovarului polichistic, decat femeile de aceeasi varsta si greutate corporala, care nu sufera de psoriazis.

De asemenea, femeile cu sindromul ovarului polichistic au prezentat simptome mai severe ale psoriazisului. Afectiunea care afecteaza aparatul reproducator feminin contribuie la riscul marit de infertilitate si are si simptome cutanate, precum acneea adulta sau pilozitatea excesiva a fetei.

Tratamentele pentru psoriazis si sindromul ovarului polichistic pot include hormoni, metformina si schimbari in dieta si obiceiurile zilnice de miscare.

2. Complicatiile in sarcina

Femeile care sufera de psoriazis risca o serie de complicatii in timpul sarcinii, precum greutatea scazuta a fatului, nasterea prematura sau chiar malformatiile congenitale ale fatului.

Natura inflamatorie a psoriazisului afecteaza evolutia normala a sarcinii, iar tratamentul pe care femeile insarcinate il iau pentru a tine sub control simptomele (cu ciclosporina, de pilda) poate interfera cu dezvoltarea fatului si ducerea sarcinii la bun sfarsit.

Aceste complicatii asociate cu psoriazisul se pot evita prin sistarea administrarii tratamentului specific, pe cat posibil, la sfatul medicilor specialisti (ginecolog si dermatolog). De asemenea, suplimentarea nutrientilor consumati in sarcina cu ajutorul vitaminelor prenatale poate fi utila in prevenirea complicatiilor in cazul gravidelor cu psoriazis.

3. Artrita psoriazica

Anumiti pacienti diagosticati cu psoriazis ajung sa dezvolte artrita psoriazica, o boala autoimuna care conduce la distrugerea progresiva a articulatiilor. Cu cat forma psoriazisului este mai grava, cu atat mai multe sanse exista sa se instaleze artrita psoriazica.

Medicul reumatolog si medicul dermatolog pot stabili impreuna un tratament bazat pe medicamente biologice, care sa incetineasca evolutia bolii. Adevarata provocare a bolnavilor si medicilor specialisti deopotriva este de a depista aceasta complicatie a psoriazisului in stadiul incipient, astfel incat artrita sa poata fi mai bine controlata si progresul ei oprit.

Un studiu irlandez efectuat in randul a 200 de persoane care au primit tratament pentru psoriazis arata ca aproape 30% dintre acestia au plecat de la cabinetul medicului dupa consult, fara sa le fie depistata artrita psoriazica. Asigurati-va ca investigatiile medicale urmaresc si depistarea specifica a artritei psoriazice, daca ati primit diagnosticul de psoriazis si chiar daca nu aveti in mod necesar simptome, precum durerile articulare.

4. Depresia

Psoriazisul poate determina instalarea depresiei, pe fondul stimei de sine scazute cauzata de problemele estetice ridicate de aceasta afectiune dermatologica. Disconfortul fizic si calitatea compromisa a vietii sunt alti factori favorizanti ai depresiei, provocati de psoriazis.

O cercetare recenta arata ca femeile cu episoade recurente de depresie sunt de 1,5 ori mai predispuse dezvoltarii psoriazisului, semn ca relatia dintre cele boli este bidirectionala. Un articol publicat in Jurnalul Clinic de Dermatologice spune ca persoanele cu afectiuni cutanate, precum psoriazisul, prezinta un risc crescut de suicid.

Asadar, nu doar tratarea psoriazisului este importanta, ci si a eventualelor tulburari psihologice pe care asta le-ar putea produce.

5. Sindromul metabolic

Sindromul metabolic este o afectiune caracterizata prin hipertensiune arteriala, nivel ridicat al glicemiei in sange pe fondul rezistentei la insulina, concentratie ridicata de grasimi in sange si semne de inflamatie in organism.

Cand o echipa de cercetatori a evaluat biomarkerii din sangele a 300 de adulti, jumatate cu psoriazis si jumatate fara, au descoperit ca persoanele care sufera de aceasta afectiune dermatologica prezentau un risc de 6 ori mai mare sa dezvolte sindromul metabolic, decat participantii care nu sufera de psoriazis.

Sindromul metabolic creste sansele dezvoltarii diabetului si a bolilor cardiace, asadar prevenirea acestei complicatii a psoriazisului inseamna schimbarea dietei si a progamului zilnic de miscare, precum si administrarea de statine, in cazul unui nivel de colesterol ridicat.

6. Cancerul

Cancerul poate fi o complicatie reala a psoriazisului, cel putin in randul tinerilor de sex masculin, potrivit unei cercetari publicate de Academia Americana de Dermatologie. Tipurile sistemice de cancer, precum cancerul de piele, cancerul de vezica urinara sau laringian, prezinta cel mai inalt grad de risc de dezvoltare, prin asociere cu psoriazisul.

Interesant este faptul ca cercetatorii, care au depistat aceasta legatura dintre cancer si psoriazis studiind 203.000 de adulti din Taiwan, au descoperit ca fototerapia, utilizata deseori in tratamentul psoriazisului, nu creste riscul de cancer.

Prevenirea declansarii cancerului este dificila, insa protejarea pielii de razele ultraviolete in timpul expunerii la soare si reducerea inflamatiilor, respectiv efectuarea analizelor complete in mod periodic, sunt masuri certe de reducere a riscului de deces in cazul dezvoltarii complicatiilor canceroase ale psoriazisului.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Relatia dintre artrita psoriazica si psoriazis Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii Probleme ale cavitatii bucale Modificarile patologice ale unghiilor Psoriazisul - cauze, simptome, tratament Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Legatura dintre factorul de necroza tumorala si alte afectiuni medicale Cauzele sangerarilor mamelonare, dar si manifestarile ce le pot insoti Cum pot fi prevenite bolile cu transmitere sexuala Vitiligo: simptome, diagnostic, factori de risc, complicatii, tratament 6 trucuri pentru ingrijirea pielii cu psoriazis in timpul iernii