Semnale de alarma pentru suicid

Publicat: 29 August 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Depresia este o afectiune din ce in ce mai frecventa in zilele noastre, in randul persoanelor de toate varstele. In prezent, depresia este cea mai frecventa afectiune mentala, intalnita atat la barbati, cat si la femei, copii, adolescenti, adulti si batrani, fara sa tina cont de credinta, cultura, rasa sau nivel economic.

Aproximativ 90% dintre persoanele care isi pierd viata prin suicid au avut in istoricul personal diagnosticul de depresie clinica sau alt diagnostic de tulburare mentala, arata studiile de specialitate. In plus, cei care comit suicid au si probleme cu alcoolul, pe care il consuma in exces sau consuma alte substante periculoase.

De regula, anumite evenimente traumatice in combinatie cu depresia pot duce in cele din urma la suicid.

In Romania, din cei 30% de oameni care sufera de tulburari psihice, jumatate sunt depresivi. Depresia este mai frecventa decat diabetul la noi in tara, conform unui studiu al Ligii Romane de Sanatate Mintala.

La nivel mondial exista intre 120 si 200 de milioane de persoane care sufera de aceasta boala, ceea ce reprezinta aproximativ 3% din populatia de pe glob, conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Factori de risc

• Istoric familial de boli psihice sau de abuz de substante periculoase;

• Istoric familial de suicid;

• Violenta domestica;

Abuzul psihic sau sexual;

• Bolile psihice cronice, inclusiv durerea cronica;

• Expunerea la comportamentele suicidale ale altor persoane din jur.

Principalele semnale de alarma

• Gandurile permanente legate de moarte;

• Depresia, care aduce cu sine tristetea, lipsa de interes pentru orice activitate care inainte ii facea placere pacientului, insomnia, tulburari de alimentatie;

• Dorinta de moarte isi face simtita prezenta, aceste persoane pot manifesta inclusiv dorinta de a se angaja in actiuni riscante, care pun viata in pericol;

• Prezinta schimbari bruste de dispozitie, trecerea rapida de la tristete la calm sau fericire;

• Discutiile despre suicid.

Alti factori care determina suicidul

Anumite evenimente din primii ani de viata ai unui individ reprezinta un alt factor care poate cauza o inclinatie spre suicid.

Traumele fizice, psihice sau sexuale pe care le resimt multe persoane, in special femeile si copiii sau conditiile socio-economice nefavorabile pot fi o sursa a acestui tip de comportament.

Tratamentul depresiei

Foarte important in preventia suicidului si nu numai este tratamentul pentru depresie, care consta in terapie psihologica, in administrarea antidepresivelor sau o combinatie intre cele doua.

Alegerea tratamentului depinde de diagnosticul pacientului si de gravitatea simptomelor. Intotdeauna cand observati la cei din jur sau in familie semne care prevestesc gandurile suicidale sau considerati ca o persoana are probleme serioase, este tot timpul trista, suparata si nu mai vede nimic frumos in viata, este indicat sa luati masuri ca acea persoana sa ajunga la terapie sau la medicul specialist psihiatru.

Inclusiv medicul de familie poate sa recunoasca semnele depresiei si sa indrume persoana in cauza catre un tratament de specialitate.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Tel: 0755191265
Bucuresti, Zona Piata Universitatii
Cabinet Psihologic Psiholog Jeles Simona
Tel: 0721797981
Bucuresti, Str. Popa Nan Nr. 30

Medici

Psiholog, psihoterapeut Mihaela Buciu
Psihologie - Cabinet de psihoterapie, psihologie și consiliere
Bucuresti, 0740018132
Psiholog Jeles Simona
Psihologie - Cabinet Psihologic Psiholog Jeles Simona
Bucuresti, 0721797981

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Citeste si despre:

Afectiuni care pot determina scaderea libidoului la barbati Tulburarea bipolara: mania si depresia Depresia la copil si adolescent 7 mituri despre boala Alzheimer Ce anticorpi apar in urma infectiei cu SARS-CoV-2 si cand se dezvolta? Explicatiile specialistilor MedLife De ce sa mergi la dentist in pandemie? Dr. Alina Oprescu, cardiolog pediatru: Sindromul inflamator multisistemic (PIMS) poate aparea la copii si la 2-3 luni dupa infectia cu COVID-19 Sindromul premenstrual Fazele tulburarii bipolare Sanatatea mentala si pandemia Amfetamina si Metamfetamina