Jocurile pe calculator pot conduce la dementa?

Actualizat: 13 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Jocurile pe calculator dauneaza grav sanatatii, iar cei mai expusi sunt copiii si adolescentii.

Mai mult de cinci ore pe zi in fata calculatorului sau a smartphone-ului pot duce la dementa temporara, arata cercetari recente in domeniu.

Dependenta de tehnologie incetineste activitatea cerebrala.

Oricat de educative ar parea la prima vedere, jocurile pe calculator afecteaza viata sociala, emotionala si educationala a generatiei tinere. Ele conduc la dependenta, la obezitate, agresivitate si tulburari de somn. Insa si mai important este faptul ca aceste instrumente afecteaza ireversibil creierul in curs de formare al copiilor si al tinerilor.

Stimularea intensa data de jocurile pe calculator poate intrerupe conexiunile neuronale, avertizeaza oamenii de stiinta de la Universitatea Nottingham, din Marea Britanie. Practic, stimularea aceasta duce la pierderea temporata a memoriei si, in timp, la distrugeri grave ale tesutului cerebral, fapt care favorizeaza dementa.

Adictia de jocurile pe calculator/telefon dezactiveaza temporar activitatile creierului, acesta devenind inactiv prin degenerare. Supra-utilizarea de smartphone-uri si alte dispozitive electronice impiedica dezvoltarea echilibrata a creierului.

"Dementa digitala" este sintagma inventata de neurologul german Manfred Spitzer, in 2012, si a fost folosita tocmai pentru a descrie modul in care o utilizare excesiva a tehnologiei digitale are ca rezultat descompunerea abilitatilor cognitive si disfunctionalitati ale memoriei pe termen scurt.

In timp ce multi dintre noi am crescut amintindu-ne numere de telefon si alte informatii cheie prin simpla memorare a acestora, cei mai multi copii din ziua de azi au crescut fara sa aiba nevoie sa-si aminteasca astfel de lucruri, intrucat au dispozitive care fac acest lucru pentru ei.

Adictia de computer duce si la izolare, iar copiii incep sa traiasca intr-o lume a jocurilor, ajungand sa imite personajele preferate. In cazul in care copilului ii este interzis accesul la dispozitivele electronice, acesta poate deveni agresiv. Experienta clinica a demonstrat ca utilizarea excesiva a calculatorului sau a telefonului duce, in caz de sevraj, la irascibilitate, agresivitate si insomnie.

Ce putem face pentru a evita dementa digitala

Creierul este asemenea unui muschi care, daca nu este folosit, se atrofiaza. Din acest motiv, este recomandata exersarea memoriei. Acest lucru inseamna memorarea cat mai multor informatii in detrimentul utilizarii instrumentelor de tip Google.

Cititul. O carte adevarata si nu una in format digital imbunatateste conexiunile neuronale si ajuta la pastrarea memoriei.

Invatarea unei limbi straine. Studiile arata ca insusirea unei limbi straine antreneaza creierul ducand la dezvoltarea zonelor din cortexul cerebral asociate invatarii.

Utilizarea unui instrument muzical. Acest lucru presupune utilizarea ambelor parti ale creierului, fapt care contribuie la consolidarea si echilibrarea functiilor cerebrale.

Sportul. Exercitiile fizice duc la cresterea fluxului sangvin si accelereaza transportul substantelor nutritive vitale pentru creier.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

8 alimente pe care sa le evitati vara Socul Ce se ascunde in spatele tusei cronice Durerile abdominale: 12 mituri Cum se manifesta un atac de panica Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Deficientele nutritionale Factorii principali care duc la aparitia bolilor de inima Ceaiurile din plante pot declansa tulburari ale ficatului si cailor biliare Lucrul in fata calculatorului - pe cat de util, pe atat de nesanatos TESTE PSIHOLOGICE: dependenta, anxietate, stres?