Deziluziile sunt un simptom al unor tulburari psihice, cum ar fi schizofrenia, tulburarile delirante, tulburarile schizoafective si tulburarile schizofrenice. Deziluziile psihotice sunt convingeri false sau eronate care implica, de obicei, o interpretare distorsionata a unor perceptii sau experiente. Continutul lor poate include o varietate de teme.
Halucinatiile tind sa apara doar la persoanele care sufera de schizofrenie sau de tulburari psihotice. Halucinatiile se vor manifesta in diverse modalitati senzoriale (auditiv, vizual, olfactiv, gustativ si tactil), dar halucinatiile auditive sunt cel mai frecvent intalnite. Halucinatiile auditive presupun auzirea unor voci atat familiare, cat si nefamiliare, care sunt percepute distinct de gandurile proprii ale unei persoane. Halucinatiile apar atat in timpul somnului, cat si atunci cand persoana in cauza este treaza.
Cele mai des intalnite tipuri de halucinatii sunt cele auditive, adica bolnavul "aude voci". Este important sa se trateze boala care declanseaza halucinatiile. In cazul unora dintre cei care sufera de halucinatii, ajustarea medicatiei prescrise de medic sau folosirea alcoolului minimizeaza halucinatiile. Exista totusi si alte modalitati mult mai bune de a ameliora halucinatiile:
- distragerea atentiei - atunci cand bolnavul are halucinatii poate asculta muzica favorita sau programul preferat de stiri, pentru a putea ignora halucinatiile.
- acceptarea pasiva - chiar daca o persoana admite si accepta ca vocile pe care le aude in timpul halucinatiilor fac parte din viata sa, acest lucru ar putea avea efecte emotionale pozitive. Totusi, pericolul ar fi ca acest lucru sa controleze viata unei persoane si sa o solicite in mod excesiv.
- psihoterapie - exista mai multe tehnici de psihoterapie care pot ameliora intensitatea halucinatiilor. Cea mai eficienta se pare ca ar fi terapia cognitiv-comportamentala si anume, tehnica "acceptare si angajament". Tehnica pune accent pe modul de constientizare a gandurilor si modificarea perceptiei asupra acestora, in functie de context, pentru a nu fi interpretate gresit.
- atitudine selectiva - unele voci pot fi pozitive, iar altele negative. Vocile nu pot fi fiinte fizice, dar trebuie tratate cu respectul acordat unor persoane. In cazul acestei tehnici, bolnavul trebuie sa aiba o atitudine contradictorie ferma, fata de vocile negative.
Tehnicile de diminuare a deziluziilor pot avea efecte diferite, de la o persoana la alta. Printre acestea, pot fi aplicate:
- solicitarea ajutorului - compania prietenilor sau familiei poate fi utila pentru distragerea atentiei de la deziluzie. De asemenea, este important sa se solicite ajutor de specialitate. S-a confirmat faptul ca terapia cognitiv-comportamentala are efecte benefice pentru tratarea deziluziilor.
- controlul situatiilor - anumite medii, persoane sau alti stimuli pot amplifica gandurile delirante si deziluziile (mai ales in cazul iluziilor persecutorii si a celor grandioase).
- religie, meditatie si activitati pentru minte si corp - in cazul persoanelor credincioase rugaciunea si meditatia estompeaza intensitatea deziluziilor si chiar ajuta la tratarea acestora. Yoga si exercitiile fizice moderate pot contribui la instalarea starii de relaxare.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.