Efectele neglijarii emotionale din copilarie asupra vietii de adult

Actualizat: 27 Februarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Neglijarea emotionala


Neglijarea emotionala din copilarie poate avea un impact asupra relatiilor tale de adult, ingreunand increderea si apropierea de ceilalti si crescand sansele de a suferi de depresie si anxietate.

Neglijarea este cea mai frecventa forma de abuz asupra copiilor. Ea poate fi definita ca orice esec in satisfacerea nevoilor fizice sau psihologice de baza ale unui minor, fiind o forma de abuz emotional. Poate fi identificata atunci cand emotiile unui copil sunt ignorate, invalidate, respinse sau minimizate. Ea poate avea loc atunci cand un parinte nu raspunde, nu este disponibil sau nu se simte confortabil cu propriile emotii. Un parinte dispretuitor care nu raspunde la afectiunea si nevoia de atentie a copilului poate fi o forma de neglijare emotionala.

Neglijarea emotionala din timpul copilariei poate afecta modul in care un copil percepe lumea si pe sine insusi, poate lasa cicatrici de durata si poate influenta tipul de stil de atasament.

Ce este un stil de atasament?

Stilul de atasament se refera la modul in care concepeti relatiile si la tipul de legaturi pe care aveti tendinta de a le forma cu alte persoane, bazandu-se pe relatiile pe care le-ati avut cu parintii.

Exista mai multe stiluri de atasament: sigur (legaturi sanatoase care provoaca un minim de suferinta), nesigur (relatii care pot duce la o mare suferinta), dezorganizat (temator-evitant), evitant (anxios-evitant, dispretuitor), anxios (anxios-ambivalent, preocupat).

Modalitati in care neglijarea emotionala din copilarie influenteaza stilul de atasament

Calitatea legaturii cu parintii poate determina nivelul de siguranta pe care il aveti in formarea relatiilor de adult. Cercetarile sugereaza ca neglijarea emotionala din copilarie este cel mai frecvent legata de stilul de atasament anxios-evitant la varsta adulta.

Increderea

In copilarie, atunci cand cineva pe care te bazezi nu este receptiv, capacitatea ta de a avea incredere in ceilalti poate fi afectata.
Ca adult, puteti experimenta teama de intimitate sau puteti deveni indisponibil din punct de vedere emotional. In unele cazuri, neincrederea va poate determina sa fiti suspicios cu privire la motivele si actiunile altor persoane.

Prezenta emotionala

Parintii care nu sunt prezenti emotional va pot determina sa dezvoltati un sentiment puternic de autosuficienta si independenta.
In timp, este posibil sa incepeti sa aveti dificultati in a cere ajutor sau sa va bazati pe altii, ba chiar sa preferati sa nu fiti in relatii angajate. Daca sunteti, ati putea actiona dispretuitor fata de un partener romantic sau simtiti ca nu trebuie sa implicati sau sa includeti acea persoana in proiectele dumneavoastra.

Exprimarea emotionala

Atunci cand nu ati fost expus la o gama larga de emotii in copilarie, va poate fi mai greu sa recunoasteti emotiile la ceilalti si la dumneavoastra. Exprimarea acestor emotii poate fi, de asemenea, compromisa. Acest lucru este adesea denumit dereglare emotionala.

Lipsa expunerii la emotii in copilarie poate insemna ca nu ai invatat niciodata cum sa mimezi aceste emotii. Modelarea comportamentului sau imitarea celorlalti este una dintre principalele modalitati prin care copiii invata despre lume.

In cele din urma, in calitate de adult, este posibil sa nu puteti identifica, recunoaste sau raspunde la propriile emotii sau la cele ale partenerului dumneavoastra.
S-ar putea sa va simtiti inconfortabil in prezenta vulnerabilitatii, a intimitatii sau a situatiilor emotionale si sa va fie greu sa va exprimati emotiile.

Nesiguranta

Copiii care nu primesc, sau primesc in mod inconsecvent, reasigurari, pot sa nu se simta niciodata in siguranta totala.
Acest lucru se datoreaza lipsei de incredere, in ciuda faptului ca se simt autonomi. Ca adult, poti fi mai putin dispus sa iesi din zona de confort, evitand experientele noi cu un partener romantic.

Care ar fi provocarile cu care te-ai putea confrunta daca ai fost neglijat emotional in copilarie?

Nu toata lumea experimenteaza neglijarea emotionala in acelasi mod. Ceea ce poate fi dureros pentru tine poate sa nu fie pentru altcineva.
Efectele neglijentei din copilarie asupra adultilor pot depinde de mai multi factori: sprijinul emotional pe care copilul l-ar fi putut primi de la alte persoane, temperament, sprijin profesional in momentul in care a avut loc neglijarea sau mai tarziu in viata, expunerea la alte experiente potential traumatizante, alte modele de rol din viata copilului.

Neglijentea emotionala din copilarie poate provoca adultilor urmatoarele:

Tulburari de personalitate

Manifestarile dramatice, exagerate de emotii pot fi rezultatul unei reglari emotionale scazute sau o modalitate de a atrage atentia. Acest lucru poate determina o tulburare de personalitate histrionica.

Neglijarea emotionala poate afecta, de asemenea, capacitatea de a empatiza cu ceilalti si de a avea o perspectiva asupra emotiilor si comportamentelor sale ceea ce poate duce la simptome ale tulburarii de personalitate narcisista.

Stima de sine scazuta

Emotiile tulburatoare sau neexprimate va pot face sa nu sa fiti sigur de ceea ce va aduce placere sau implinire de sine. Puteti avea o stima de sine scazuta si un sentiment de deconectare de lumea din jurul dumneavoastra. Faptul ca nu aveti un simt clar al sinelui va poate cauza suferinta emotionala si frictiuni in relatii.

Abilitati de adaptare insuficient dezvoltate

Nefiind familiarizat cu actul de alinare, s-ar putea sa nu fiti capabil sa va linistiti singur in momente de suferinta. De asemenea, este posibil sa va fie greu sa faceti fata provocarilor vietii si sa recurgeti la obiceiuri nesanatoase, cum ar fi consumul de alcool sau de substante.

Depresie si anxietate

Faptul ca nu ti-au fost satisfacute nevoile emotionale in copilarie te poate deregla emotional si te face mai predispus sa dezvolti simptome de depresie sau alte episoade afective. Faptul ca nu va simtiti in siguranta in relatiile dvs.poate duce la niveluri ridicate de anxietate. Ati putea dezvolta o nevoie de perfectionism sau atacuri de panica cu agorafobie (nevoia de a face curatenie sau de a spala in mod obsesiv sau incapacitatea de a arunca lucruri pentru ca ar putea fi utile in viitor).

Indisponibilitatea emotionala

Adultilor cu traume emotionale din copilarie le este adesea greu sa formeze relatii profunde si expresive din punct de vedere emotional deoarece ei nu sunt in contact cu sentimentele lor iar acest lucru face dificila conectarea deplina cu experientele emotionale ale celorlalti.

Ati intrat intr-un cerc vicios?

Experimentarea efectelor neglijentei emotionale din copilarie poate duce la neglijarea emotionala in relatiile dumneavoastra de adult.
De exemplu, s-ar putea sa fiti neglijent emotional fata de partenerul dvs. din cauza indisponibilitatii emotionale sau sa intrati in relatii cu alte persoane care sunt, la randul lor, neglijente emotional fata de dvs.

Semnele de neglijenta emotionala intr-o relatie includ: lipsa de comunicare, sentimentul de singuratate in prezenta partenerului dvs., incapacitatea de a-i consola pe ceilalti sau de a fi consolat in momente de suferinta, evitarea subiectelor care ar putea duce la conversatii emotionale, preferinta de a fi singur sau de a face lucruri de unul singur, actionand fara a tine cont de cealalta persoana, evitarea intimitatii emotionale sau a momentelor de afectiune, utilizarea tratamentului tacerii pentru a va exprima dezacordul

Cum sa va vindecati de neglijenta emotionala

Efectele neglijentei emotionale din copilarie asupra relatiilor romantice pot fi dificil de rezolvat. Este foarte indicat sa solicitati ajutorul unui psihoterapeut.
Terapia centrata pe emotii (EFT) s-a dovedit a fi eficienta pentru a ajuta la gestionarea stilurilor de atasament nesigure.

Puteti exersa identificarea emotiilor lucrand la vocabularul dvs. emotional. Avand mai multe cuvinte pentru denumirea sentimentelor, puteti invata sa recunoasteti, sa raspundeti si sa va reglati experienta emotionala.

Puteti incepe acest proces notand o lista de posibile emotii si atribuindu-le evenimentelor de pe parcursul zilei. Tinerea unui jurnal va poate ajuta sa identificati tiparele si sa exersati exprimarea emotionala fara filtru.

Cultivarea abilitatilor de relationare

Puteti ajuta la cultivarea relatiilor semnificative, in special cu partenerii romantici, prin identificarea lucrurilor pozitive despre cealalta persoana.
Pentru a ajuta la deschiderea conexiunii emotionale, explora motivele pentru care considerati ca o trasatura, un comportament sau un hobby al acestora este pozitiv. Va aduce bucurie si dumneavoastra? Va impresioneaza? Ii admirati?

Permiteti-va sa experimentati bucuria

Este in regula sa simtiti placere si sa va bucurati. Daca va "place" ceva, a-i permite sa devina o pasiune poate fi o experienta satisfacatoare.
Adultilor cu neglijenta emotionala nu li s-a oferit in copilarie spatiul necesar pentru a cultiva aceste parti ale identitatii lor aceasta ducand la sentimentul de neimplinire.
Puteti incepe prin a identifica o activitate care va place si prin a va dedica ceva timp pentru a o face, a va concentra asupra ei si a o explora.

Bibliografie:
https://psychcentral.com/relationships/childhood-emotional-neglect-romantic-relationships
sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0145213417301989
https://psihiatrie.org/trauma-psihica-emotionala/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459146/


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Tulburarea reactiva de atasament Abuzul asupra batranilor Ciclul vietii de familie 5 simptome comune ce pot ascunde afectiuni nebanuite Tulburarea de personalitate schizotipala Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului 8 motive frecvente ale mancatului excesiv Totul despre ingrijirea paliativa Sfaturi pentru ingrijirea pacientilor cu Boala Alzheimer Cafeaua previne depresia