Divortul: Efectele psihologice asupra copiilor

Actualizat: 25 Noiembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Impactul divortului


Cazurile in care copiii sunt fericiti cand afla despre divortul parintilor sunt practic inexistente. In ziua de astazi, divortul este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai traumatice evenimente familiale, atat pentru parinti, cat si pentru copii. Majoritatea copiilor ajung la un stil de viata echilibrat undeva la 2 ani dupa despartire, dar o minoritate semnificativa pot prezenta probleme de ajustare pe termen lung.

Comunicarea interparentala

Divortul este un eveniment dificil nu numai pentru adulti si isi are originea in relatia dintre parinti. Conflictul se resfrange si in relatia acestora cu proprii copii, iar un mediu nepotrivit in perioada copilariei este unul in care nu exista un nivel suficient de stabilitate si sinceritate.

Parintii ce se apropie de divort pot cauta sfaturi profesionale si terapie de cuplu, insa acestea pot fi insuficiente pentru a indrepta situatia precara in care se afla familia. O intrebare ce apare in momentul in care divortul pare a fi inevitabil este sincronizarea acestuia dupa varsta copilului astfel incat impactul sa fie minim. Toti copiii sunt afectati de divort indiferent de varsta, ceea ce difera este cum se manifesta.

Un pas dificil pentru parinti este formarea unei relatii noi de colaborare cu scopul de a fi prezenti in mod echilibrat in viata copiilor. Aceasta relatie este necesara, in ciuda sentimentelor negative asociate cu celalalt parinte, in urma terminarii relatiei romantice.

Comunicarea parinti - copii

Comunicarea dintre parinti si copii este esentiala in toata perioada cresterii, cu atat mai mult in cadrul evenimentelor dificile. Sinceritatea si explicatiile simple legate de divort pot ajuta foarte mult un copil confuz in acele momente, dialogul despre dificultatea perioadei urmatoare fiind recomandat. Tristetea nu ar trebui ascunsa, dar nu este responsabilitatea copiilor sa devina un stalp pentru parinti in aceste momente.

Frecvent, copiii nelamuriti in privinta divortului vor avea sentimente de vina, acestia crezand ca sunt cauza despartirii. Este important sa le fie explicat ca divortul este doar intre parinti si ca inca sunt iubiti la fel de mult.

Adultii pot fi tentati sa relaxeze regulile in casa pentru a se apropia mai mult de copiii. Este recomandat sa fie mentinuta rutina si disciplina de dinaintea divortului pentru a nu amplifica confuzia. Un copil lasat sa faca ce vrea la ambii parinti nu se va simti mai bine, dimpotriva, nu se va simti acasa nicaieri.

Odata ce au fost facute aranjamente la fiecare parinte, presupunand drept in mod egal asupra copiilor, este recomandata evitarea anumitor atitudini si actiuni ce pot afecta relatia dintre copil si celelalt parinte. Exemple de astfel de comportamente sunt: incercarea de a presa copilul pentru informatii, denigrarea celuilalt parinte sau crearea de obstacole intre cei doi. Acestea pot avea efecte negative in dezvoltarea copilului pe termen lung si pot prelungi timpul necesar vindecarii.

Manifestarile copiilor, prezent si viitor

Unii copii pot accepta mai usor ideea de divort, mai ales daca parintii comunica si coopereaza foarte bine. Acestia reprezinta in continuare un model si a fost observat ca o relatie disfunctionala intre parinti aduce cu sine consecinte mai grave si pe termen mai lung in evolutia unui copil.

Copiii prescolari (< 6 ani) isi exprima stresul si frustrarea prin iritabilitate si insomnii. In cazuri serioase se poate observa o pauza in dezvoltare sau chiar un declin. Fiind o perioada de inceput a intelegerii, copiii pot avea nevoie de mai mult ajutor pentru a le fi explicata ideea de divort.

Copiii scolari (6-14 ani) sunt in general la inceput de exprimare a emotiilor si le este dificila inhibarea unor reactii. Furia fata de parinti, colegi si prieteni este frecventa. Scaderea performantei scolare, retragerea sociala din colectiv si sensibilitatea emotionala pot aparea la aceasta varsta, in contextual unui divort al parintilor.

Adolescentii sunt mai sensibili la comportament distructiv din cauza rolului mai important al colectivului social in viata lor. Acestia pot sa inceapa sa fumeze, sa consume alcool sau alte substante. De asemenea, ei devin mai capabili de actiuni riscante in confuzia data de divort si de lipsa stabilitatii, pot incerca sa isi aduca parintii impreuna sau pot abandona familia. Aceasta varsta este si o perioada in care depresia, izolarea sociala si problemele de sanatate pot deveni marcante.

Pe viitor aceste manifestari pot fi amplificate. Copiii ce provin din familii despartite au o sansa de doua-trei ori mai mare sa divorteze la randul lor in viata adulta. De asemenea, manifestarile de tip depresie, izolare sociala si ganduri suicidale sunt mult mai frecvente in aceste cazuri. Exista si o tendinta crescuta la infractionalitate in randul copiilor cu parinti divortati, majoritatea detinutilor fiind in aceasta situatie.

Sustinerea sanatatii mentale a copiilor

Primul pas in sustinerea copiilor ar fi incercarea de a rezolva problemele intre adulti intr-o maniera matura si pe cat posibil, lipsita de comportament agresiv fizic sau verbal. Pentru acest fapt se poate apela la un terapeut de cuplu ce poate oferi suport in relatia conjugala.

Comunicarea deschisa intre parinti si copii este necesara spre rezolvarea problemelor ce apar in timpul divortului daca acesta este inevitabil. Asigurarea acestora ca nu poarta vina in decizia parintilor si un comportament similar cu cel de dinaintea divortului le permite sa proceseze situatia in mai putin stres.

Colectivul scolar poate fi o sursa de ajutor in cadrul divortului, instiintarea profesorilor asupra situatiei familiale le impune o atentie sporita asupra modificarilor de comportament ce ar putea surveni pe timpul programului scolar, de tipul izolarea fata de colegi sau agresivitate fizica cu acestia.

In alte cazuri, un terapeut cu experienta pediatrica si cunoascator in consecintele divortului, impreuna cu o terapie farmacologica de tipul antidepresivelor pot stabiliza minoritatea copiilor afectati sever de un divort.

Bibliografie:
1. Helping Children Cope with Divorce. (n.d.). Yale Medicine. Retrieved November 19, 2021, from https://www.yalemedicine.org/conditions/helping-children-cope-with-divorce
2. Family Means. (2019). What Are the Effects of Divorce on Children? Familymeans.org. https://www.familymeans.org/effects-of-divorce-on-children.html
3. Helping kids cope with divorce. (2016). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/divorce/art-20047788
4. Friedman, P. (2019, October 8). The Effects Of Divorce On Children. The Marriage Foundation. https://themarriagefoundation.org/effects-of-divorce-on-children/
5. Lee, C. M., & Bax, K. A. (2000). Children's reactions to parental separation and divorce. Paediatrics & child health, 5(4), 217–218. https://doi.org/10.1093/pch/5.4.217
6. Amato PR, Keith B. Parental divorce and the well-being of children: A meta-analysis. Psychol Bull. 1991
7. Davies PT, Cummings EM. Marital conflict and child adjustment: An emotional security hypothesis. Psychol Bull. 1994
8. Helpguidewp. (2018, December 28). Children and Divorce. HelpGuide.org. https://www.helpguide.org/articles/parenting-family/children-and-divorce.htm
9. Morin, A. (2021, February 21). The psychological effects of divorce on children. Verywell Family. https://www.verywellfamily.com/psychological-effects-of-divorce-on-kids-4140170


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Depresia si sinuciderea la adolescenti Tulburarile alimentare: Bulimia Problemele sexuale, cauza divorturilor moderne. Tratamentul disfunctiilor erectile Modificarile sexuale si fizice aparute pe masura inaintarii in varsta Tristetea nu inseamna depresie! Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Anhedonia - incapacitatea de a simti placere Tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate (ADHD) Bulimia nervoasa - hiperfagie Mituri despre divort si casatorie Divortul are efecte de lunga durata asupra sanatatii