Cum scap de dependenta de jocuri de noroc?

Actualizat: 26 August 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Aliat

Generalitati

Cu siguranta ca fiecare dintre noi s-a lovit macar o data de nevoia de a risca.

Cateodata trebuie sa alegem dintre doua sau mai multe lucruri, pe unul singur.

Nu stim daca este cel bun, nu stim daca ce am riscat merita riscat in raport cu eventualul castig, insa viata te obliga uneori sa risti.

De unde si vorba: "Nu risti, nu castigi". si trebuie sa recunoastem ca atunci cand "ghicim", cand il alegem pe cel bun, apare un sentiment foarte placut, parca mai intens decat bucuria rezolvarii problemei in sine

Insa atunci cand a risca este mai mult decat o necesitate impusa de situatie, cand emotia asteptarii rezultatului si satisfactia "reusitei" devin mai importante decat reusita si devin scopul actiunii de a risca, vorbim despre indreptarea persoanei catre dependenta. si acest lucru este un pariu sigur, pentru ca norocul este un factor incontrolabil. in acest caz, vorbim despre dependenta de jocuri de noroc, oricare ar fi jocul ales.

Dependenta de jocuri de noroc afecteaza intens viata jucatorului si a familiei sale. Jucatorul patologic va continua sa joace, mizand pe faptul ca "de data asta va castiga", dupa ce s-a indatorat post-mortem, lasandu-si pe drumuri apropiatii si familia.

Psihiatrii specializati in adictii spun ca numarul jucatorilor patologici e corelat pozitiv cu numarul in crestere al spatiilor si platformelor online dedicate acestor jocuri. in contextul numarului tot mai mare al persoanelor care dezvolta si solicita tratament pentru aceasta dependenta, va spunem ce este aceasta adictie, cum o recunoastem, in ce context e mai probabil sa o dezvolti, dar mai ales cum o poti trata.

Ce este dependenta de jocuri de noroc si ce o declanseaza?

Dependenta de jocuri de noroc este o tulburare de control al impulsurilor, caracterizata prin esecul repetat de a rezista impulsului de a juca, in ciuda consecintelor negative severe prezente in plan personal, profesional sau familial. Daca exista o comorbiditate cu alte tulburari legate de substante sau alte tulburari clasificate in cartile de specialitate, unii dintre jucatori dezvolta dependenta mai usor decat altii. in declansarea dependentei sunt incriminati factori genetici si factori de mediu specifici, in proportii egale.

Femeile reprezinta in prezent jumatate dintre toate persoanele aflate in tratament pentru aceasta tulburare, cu toate ca barbatii sunt de doua ori mai susceptibili de a avea o problema legata de jocurile de noroc.

Care este amploarea acestei dependente in Romania?

Amploarea acestei dependente este crescuta, dar nu s-au facut studii (reprezentative la nivel national) sau estimari in acest domeniu. Numarul de solicitari de tratament pentru aceasta dependenta este considerabil si e in continua crestere. Ele sunt adresate, in principal, din partea familiilor jucatorilor care cauta tratament de specialitate. Asa cum se poate observa foarte usor cresterea numarului de case de pariuri sportive si cazinouri, din ultimii ani din tara, dar mai ales in orasele mari, putem deduce ca si numarul de persoane care frecventeaza aceste locuri este intr-o continua crestere. Procentul celor care dezvolta aceasta adictie este direct proportional cu numarul caselor de pariuri si cazinouri.

Cum recunoastem un dependent de jocuri de noroc?

De fiecare data cand are o bucurie sau o tristete el joaca. Isi traieste toate nevoile prin joc. Are mereu impresia ca va castiga si nu se va opri din joc nici cand constientizeaza ca sansele sunt impotriva sa.Un jucator patologic cheltuieste o cantitate excesiva de timp si bani la jocurile de noroc care afecteaza negativ viata lui si a familiei sale, spre deosebire de jucatorul profesionist care are succes financiar, datorita aptitudinilor sale. De regula, un jucator dependent nu se poate abtine sa joace pe o perioada mai mare de o saptamana.

Ce comportamente ale ar trebui sa fie pentru familia jucatorului semnale de alarma ca adictia deja s-a instalat, si nu e doar o preocupare oarecare a subiectului?
Simptomele sunt mai greu de observat de catre familie. in general, ele au urmatorul caracter: preocuparea foarte mare pentru diversele jocuri de noroc, urmarirea jocurilor la televizor sau pe telefon pe perioade mari de timp, discutii foarte lungi pe tema jocurilor, discutii despre cum au castigat altii sume impresionante, lipsa banilor cheltuiti pe aceasta activitate e din ce in ce mai vizibila, vinderea bunurilor care-i apartin lui sau familiei.

In ce fel desfigureaza aceasta dependenta viata jucatorului patologic?

Persoana in cauza joaca pana isi cheltuie toate averile apoi se imprumuta si nu mai poate plati aceste datorii. in cazurile nefericite, se imprumuta de la persone periculoase. in multe dintre aceste cazuri, parintii sunt nevoiti sa intervina pentru a-si salva fiul/fiica, indiferent de varsta. Aceasta situatie ii pune in dificultati financiare foarte mari, multe fiind cazurile in care sunt nevoiti sa-si vanda propria casa pentru a salva familia fiului dependent de jocuri de noroc.

Sunt alte cazuri in care parintii sau familia se trezesc cu toate lucrurile din casa vandute. Uneori chiar si cu casa vanduta. Evident ca aceste lucruri afecteaza profund si irevocabil toate persoanele care-i sunt apropiate jucatorului patologic de jocuri de noroc. in urma acestor episoade, prin care familiile ajung la limita supravietuirii, jucatorul tot nu se opreste din jucat. si astfel povestea poate continua la fel de dramatic.

De ce unii dintre jucatori dezvolta aceasta dependenta, si altii nu?

In continuare, specialistii ne arata ca nu exista un model conceptual teoretic unic responsabil pentru variabilele biologice, psihologice si sociale care contribuie la dezvoltarea jocului de noroc patologic (gambling). Exista constatari care arata ca tulburarile legate de substante si tulburarile de tip adictiv ale jucatorilor patologici de noroc impart caracteristici cauzale comune.
insa si alte tulburari compulsive (precum, shopping compulsiv, comportament sexual riscant, dependenta de computer) ar putea fi biologic legate. Totusi, comorbiditatile jucatorilor patologici sugereaza o posibila legatura cu tulburarea legata de uzul de alcool si unele substante.

Care sunt factorii de mediu care favorizeaza instalarea dependentei de jocuri de noroc?

Jucatorii patologici tind sa aiba un parinte cu abuz de alcool sau alte substante, accentul familiei pe simboluri materiale si financiare, disciplina parentala incorecta, pierderea unui parinte prin divort, separare, deces favorizand dezvoltarea dependentei de jocuri de noroc. Nu exista un profil psiho-socio-demografic bine conturat al aceste persoane. Conditiile in care se dezvolta patologia sunt individuale, asa cum am spus mai devreme.
Pofta (craving-ul) din jocul de noroc patologic joaca un rol important in dezvoltarea dependentei care poate precipita recaderea. Cum recunoastem craving-ul in aceasta patologie?

Craving-ul este o nevoie intensa si irezistibila de a juca care este insotita de o senzatie de neliniste sau de iritabilitate in momentul in care incearca sa reduca sau sa inceteze sa mai joace. Este similara oricarei alte pofte sau nevoi de consum din dependentele de substante. Este un semn al dependentei, iar cand acesta este destul de puternic, devine destul de greu sa lupti impotriva lui.

In ce consta tratamentul pentru aceasta dependenta?

Tratamentul este complex, implica sesiuni de terapie, de multe ori insotite si de medicatie. Putem vorbi si de internari, numai daca sunt asociate si alte tulburari. Este vorba despre tulburarile depresive, tulburarile afective, alte tulburari induse de consum de substante. Putem vorbi de aceasta asociere (intre adictia de jocuri si alte tulburari), dar mai rar. La cea mai mare parte a persoanelor care au aceasta adictie, tratamentul consta doar in sedinte de psihoterapie.

Cat dureaza tratamentul?

Este un tratament de durata medie spre lunga. Un tratament de doar cateva luni nu va rezolva aceste probleme. Recuperarea este un proces care implica schimbare si evolutie progresiva, inseamna sa duci o viata echilibrata in absenta nevoii de gambling.

Etapele principale prin care va trece un jucator patologic sunt: controlul adictiei care poate dura pana la trei luni; rezolvarea problemei care determina adictia - intre 6 luni si 24 luni; mentinerea unui stil de viata fara adictie care se intinde pe perioada nedeterminata si care poate fi facuta cu ajutorul grupurilor de suport sau de unul singur.

Relevant e ca aceasta dependenta se poate vindeca, in urma aplicarii tratamentului.

Cum se agraveaza adictia in absenta oricarui tratament?

Rezistenta la joc devine din ce in ce mai mica; se vor amplifica consecintele negative ale acestei adictii care vor duce la distrugerea carierei, a vietii familiale si sociale a jucatorului. Practic putem afirma ca efectele acestei dependente sunt devastatoare.

Poti lua atitudine! Vino sa vorbesti cu unul dintre specialistii ALIAT din reteaua de clinici si centre de tratament din tara (Bucuresti, Ilfov, Constanta, Brasov, Suceava, Pojorata, Viforata-Dambovita). Clinica ALIAT este prima retea nationala privata de clinici de specialitate in tratamentul adictiilor.

Toate serviciile sunt oferite in conditii de confidentialitate. Noi putem ajuta!
Ne poti contacta la 0727 880 447, [email protected].

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Ce este grasimea viscerala si cum scapam de ea? Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Cum scapi de carcei: metode rapide de ameliorare si preventie