Hipocampul este o parte a creierului implicata in principal in memorie. Numele "hipocampus" provine din cuvintele grecesti "hippos", care inseamna "cal", si "kamppos", care inseamna "monstru marin", deoarece structura se aseamana unui cal de mare.
Hipocampul face parte din sistemul limbic. Acesta se afla in partea interioara (mediala) a lobului temporal. Sistemul limbic este foarte important pentru controlul raspunsurilor emotionale.
Se crede ca principala sarcina a hipocampului este aceea de a stoca amintirile pe termen lung si de a le face greu de uitat, desi acest lucru este inca in dezbatere. De asemenea, se crede ca joaca un rol important in aflarea locului in care va aflati si in deplasarea in jurul dumneavoastra.
In adancul lobului temporal al creierului se afla o structura mica, curbata, numita Hipocamp.
Hipocampul face parte din sistemul limbic si are trei sarcini principale: crearea de noi amintiri, invatarea si simtirea emotiilor.
Acesta poate fi afectat de leziuni, stres si boli, precum Alzheimer, schizofrenia si depresia, care afecteaza creierul si sistemul nervos.
Hipocampul joaca un rol esential in privinta modului in care sunt create, organizate si stocate noile amintiri, precum si a modului in care anumite sentimente si senzatii sunt legate de aceste amintiri.
Este, de asemenea, o parte importanta a modului in care ne amintim amintirile emotionale. Spre exemplu, atunci cand un anumit miros poate declansa o amintire puternica, hipocampul joaca un rol in aceasta legatura.
Hipocampul ii ajuta pe oameni sa proceseze si sa rememoreze doua tipuri de amintiri: amintiri declarative si amintiri legate de locul in care se afla lucrurile in spatiu.
Amintirile care se refera la fapte si evenimente se numesc amintiri declarative. Un exemplu este invatarea modului de a retine replici dintr-o piesa de teatru sau dintr-un discurs.
Un sofer de taxi foloseste memoria spatiala pentru a invata cum sa se deplaseze intr-un oras, prin intermediul traseelor si rutelor. Se pare ca amintirile legate de locul in care se afla lucrurile sunt stocate in hipocampul drept. Hipocampul este, de asemenea, locul in care amintirile pe termen scurt sunt transformate in amintiri pe termen lung. Ulterior, acestea sunt puse deoparte in alta parte a creierului.
Fiind o parte importanta a sistemului limbic, hipocampul controleaza invatarea, codificarea memoriei, consolidarea memoriei si capacitatea de orientare. Cele mai importante doua idei (ipoteze) despre modul in care functioneaza hipocampul au legatura cu spatiul si memoria.
Partea din spate a hipocampului este cea in care se creeaza si se stocheaza amintirile spatiale. Studiile efectuate pe soferi de taxi au aratat ca abilitatea de a gasi drumul pe strazile complicate ale marilor orase este legata de cresterea partii din spate a hipocampului.
Descoperirea revolutionara, in 1971, a celulelor din hipocamp care semnalau actiunea atunci cand un sobolan se deplasa prin anumite locuri din spatiu a contribuit la demonstrarea ipotezei spatiale. Acest lucru a facut sa para ca hipocampul era un fel de instrument pe care creierul il folosea pentru a realiza harti ale imprejurimilor sale. Studii ulterioare la nivelul corpului uman, care au aratat o legatura puternica intre hipocamp si aflarea locului in spatiu, au sustinut cu dovezi aceasta idee.
Ipoteza memoriei a fost propusa pentru prima data in 1957. Aceasta a fost sustinuta de studii si observatii care au aratat ca eliminarea regiunii Hipocampului a facut imposibila crearea de noi amintiri, in special amintiri declarative despre fapte si evenimente.
Hipocampul contribuie, de asemenea, la amintirea lucrurilor visate in timpul somnului. Studiile care au aparut in 2004 arata ca, daca Hipocampul este mai activ in timpul somnului de dupa activitatea de invatare, informatiile vor fi amintite mai bine a doua zi.
Exista cateva lucruri care pot afecta modul in care functioneaza hipocampul. Acestea sunt constituite de varsta, stres, izolare sociala, un stil de viata sedentar si depresie.
Varsta poate avea un impact important asupra modului in care functioneaza Hipocampul.
Scanarile RMN ale creierelor umane au aratat ca, intre 30 si 80 de ani, hipocampul se micsoreaza cu aproximativ 13%. Persoanele care trec prin acest tip de pierdere pot avea multe probleme in a-si aminti lucruri. Boala Alzheimer a fost, de asemenea, legata de moartea celulelor din hipocamp.
Stresul poate uza hipocampul si face mai greu de retinut lucruri, in timp ce singuratatea si izolarea de alte persoane pot afecta sanatatea in numeroase moduri, inclusiv modul in care functioneaza hipocampul. De asemenea, a nu face suficiente exercitii fizice poate dauna creierului, in timp ce antrenamentele fizice pot contribui la imbunatatirea sanatatii hipocampului si la stoparea declinului cognitiv legat de varsta.
Nu in ultimul rand, studiile au aratat ca persoanele cu depresie cronica ce nu este tratata corespunzator prezinta dimensiuni mici ale hipocampului.
Hipocampul poate juca, de asemenea, un rol important in dependentele oamenilor. Deoarece drogurile si alcoolul afecteaza sistemele de recompensa ale creierului, hipocampul stocheaza amintiri ale acestor recompense. In mod similar, poate ajuta oamenii sa recunoasca indicii de mediu care le amintesc de consumul de droguri, ceea ce poate conduce la pofte sau dorinte puternice atunci cand aceste indicii sunt revazute.
Deteriorarea hipocampului poate fi cauzata de o serie de factori, cum ar fi o lovitura la cap, un accident vascular cerebral, boala Alzheimer, convulsii si ischemie.
In cazul in care o boala sau un accident afecteaza hipocampul, acesta poate schimba amintirile unei persoane si capacitatea acesteia de a crea altele noi. Memoria spatiala, sau capacitatea de a retine directii, locatii si orientari, poate fi afectata in special de daune la nivelul hipocampului.
Deoarece hipocampul este atat de important pentru crearea de noi amintiri, afectiunile la nivelul acestei parti a creierului poate avea efecte de lunga durata asupra anumitor tipuri de amintiri. Atunci cand creierele persoanelor cu amnezie au fost examinate dupa ce au murit, s-a constatat ca Hipocampul era afectat. Astfel de leziuni pot ingreuna amintirea unor lucruri specifice, cum ar fi nume, date si evenimente.
Efectele exacte ale daunelor depind de ce parte a hipocampului a fost afectata. Deteriorarea hipocampului stang pare sa ingreuneze amintirea informatiilor verbale, in timp ce deteriorarea hipocampului drept pare sa ingreuneze amintirea informatiilor vizuale.
Cateva sfaturi care pot ajuta la protejarea si pastrarea unui hipocamp sanatos sunt exercitiile fizice regulate, gestionarea stresului si protejarea creierului.
Activitatea fizica regulata poate contribui la protejarea Hipocampului de efectele negative ale imbatranirii. De asemenea, deoarece hipocampul poate fi afectat de stresul pe termen lung, gasirea unor modalitati de a gestiona acest stres poate ajuta la protejarea acestei parti a creierului.
Si mentinerea sanatatii mentale este extrem de importanta pentru un hipocamp sanatos. Modificarile la nivelul hipocampului sunt legate, printre altele, de tulburare de stres post-traumatic si depresie. Unele cercetari sugereaza ca stresul care vine cu tulburare de stres post-traumatic poate afecta hipocampul, care pare sa fie mai mic la persoanele cu tulburare de stres post-traumatic fata de persoanele fara tulburare de stres post-traumatic.
Nu in ultimul rand, protejarea creierului este cruciala pentru sanatatea hipocampului. O lovitura la cap poate afecta sever hipocampul, asa ca este importanta folosirea echipamentelor de siguranta, cum ar fi castile de protectie si centurile de siguranta, atunci cand un accident ar putea provoca o leziune cerebrala.
Hipocampul este o parte esentiala a modului in care oamenii invata si isi amintesc lucruri. Boala Alzheimer, depresia, stresul si epilepsia sunt toate afectiuni care pot afecta modul in care functioneaza hipocampul.
Schimbarea dietei si a rutinei de exercitii fizice a unei persoane poate ajuta la mentinerea unei bune functionari a creierului si la mentinerea sanatatii Hipocampului.
Bibliografie:
https://www.britannica.com/science/hippocampus/Hippocampal-dysfunction
https://www.medicalnewstoday.com/articles/313295#Summary
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3548359/
https://www.news-medical.net/health/Hippocampus-Functions.aspx
https://www.verywellmind.com/what-is-the-hippocampus-2795231
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.