Cat de important este sa iei tratamentul zilnic?

Actualizat: 29 Iunie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Asociatia din Romania de Psihiatrie Comunitara creeaza un nou mijloc de comunicare cu pacientii prin adaugarea unui forum de dialog pe site-ul asociatiei www.dialogsanatatemintala.ro, proiect realizat cu sprijinul Bristol-Myers Squibb.

Pe acest forum, pacientii sau familiile lor pot dialoga cu specialisti, pot solicita informatii si recomandari. Unde ne gasim terapia, Mi-am luat azi tratamentul?, Cat timp voi lua tratament?, Iau tratamentul si totusi..., Vizita lunara la terapeutul meu, Boala psihica – cum traim cu ea - acestea sunt cateva dintre subiectele de discutie de pe forum.

Site-ul www.dialogsanatatemintala.ro este structurat pe doua sectiuni distincte: una pentru medici, unde se intra pe baza de parola si alta pentru pacienti. Ambele sectiuni contin informatii despre bolile mintale, cu accent pe schizofrenie, tulburare bipolara si depresie. Contine de asemenea link-uri catre alte asociatii profesionale, informatii despre drepturile pacientilor, despre casele de asigurari de sanatate etc.

Unul dintre principalele obiective ale site-ului este sa creasca aderenta la tratament a pacientilor, cu alte cuvinte, sa ii convinga pe pacienti sa respecte indicatia medicilor. Initierea si continuarea tratamentului in bolile mintale reprezinta cea mai importanta si totodata cea mai dificila parte din terapie, intrucat pacientii au tendinta de a renunta la medicamente, cu alte cuvinte, aderenta la tratament este scazuta.
Este foarte important pentru cei cu boli mintale sa stie ca tratamentul continuu previne noile atacuri, dar si ca exista o serie de efecte secundare la care ar trebui sa se astepte.

Cifre
O treime din populatia generala va prezenta intr-un moment sau altul al vietii o tulburare mintala.
1% din populatia generala sufera de schizofrenie.
3- 5 % dintre adulti sunt afectati de tulburarea bipolara, la un moment dat al vietii lor.
7-10% dintre adulti vor avea cel putin un episod depresiv de-a lungul vietii.
15% dintre cei care au o tulburare severa de sanatate mintala vor incerca sa isi puna capat vietii.
Noua din zece pacienti nu iau corect medicamentele prescrise sau nu le iau deloc.
Peste 30% dintre pacienti omit multe dintre dozele prescrise, indiferent de boala, prognostic sau simptome.
Dupa un prim episod psihotic, pana la trei sferturi dintre persoanele care isi intrerup medicatia sufera recaderi in interval de un an. Aceasta cifra scade la jumatate in randul persoanelor ce isi iau medicatia in continuare.


Citeste si despre:

Anticoagulante in fibrilatia atriala. Cand este indicat sa le iei? Sarcina - Prima luna Apetitul sexual: diferentele intre sexe Ce spune parul despre sanatatea ta. Afla cand trebuie sa te alarmezi Ce faci daca suferi de constipatie in timpul calatoriilor 8 semne timpurii ale sarcinii Epilepsia Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei 6 lucruri pe care orice femeie trebuie sa le stie despre libido Cum pot fi ameliorate durerile lombare? Cauze si factori de risc pentru incontinenta urinara Mijloace psihice de recuperare kinetica Boala Creutzfeldt-Jakob - afectiune degenerativa a creierului Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale Boala Huntington