8 metode de a scapa de anxietate in mai putin de 5 minute

Actualizat: 04 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Persoanele afectate frecvent de anxietate duc o lupta continua cu aceasta problema stringenta, care poate interfera cu indeplinirea activitatilor cotidiene.

In timp ce exista metode de tratament prin psihoterapie, care urmaresc reducerea permanenta a episoadelor de anxietate, cand aceste sentimente coplesitoare apar in momente-cheie, solutiile rapide sunt extrem de importante.

Mecanismele anxietatii

Tulburarea de anxietate este o afectiune psihologica legata de starea de spirit, caracterizata prin manifestarea unor griji multiple, intr-o masura in care comportamentul, verbalizarea si autocontrolul devin afectate in sens negativ.

Episoadele de anxietate sunt probleme extrem de frecvente, fiind experimentate de milioane de oameni in intreaga lume. Nu exista o cauza singulara a anxietatii, deoarece intervin mai multi factori care cresc riscul aparitiei acestei tulburari.

Simptomele anxietatii sunt reactii emotionale si comportamentale care se confunda cu conduita unei persoane care se simte amenintata de un pericol. Tratamentul anxietatii implica adoptarea unor schimbari in modul de viata, psihoterapia si, in unele cazuri, medicatia.

Remedii rapide pentru crizele de anxietate

In afara tratamentului indelungat pentru anxietate, exista o serie de metode care ajuta la blocarea simptomelor sale in mai putin de 5 minute. Astfel, in situatiile-limita, precum sustinerea unui examen important sau negocierea unui contract crucial pentru viata profesionala, se pot adopta urmatoarele masuri de reducere rapida a anxietatii.

1. Consumati menta in momentele de panica

Cercetatorii de la Universitatea Wheeling Jesuit din Virginia de Vest au demonstrat experimental ca menta poate fi un remediu rapid si eficient pentru starile accentuate de anxietate si chiar panica.

Atunci cand va aflati in trafic si simtiti cum anxietatea va determina sa va pierdeti controlul, consumati un drops mentolat sau utilizati un odorizant de masina cu aceeasi aroma. Va veti simti imediat mai calmi.

2. Blocati informatiile negative din mass media

O seara agitata, dupa o zi istovitoare si stresanta, poate duce la adevarate explozii de anxietate, daca este insotita de urmarirea unui buletin de stiri cu informatii negative. Un mod mai bun de incheiere a zilei si de evitare a conflictelor domestice este blocarea contactului direct cu stirile deprimante de la televizor sau radio.

Un studiu israelian publicat in anul 2012 a demonstrat ca expunerea la informatiile despre evenimente suparatoare din mass-media nu doar ca ridica nivelul de stres, ci accentueaza disconfortul fizic general.

3. Concentrati-va pe respiratie

Era dominata de tehnologie, in care utilizarea computerelor si a telefoanelor inteligente ocupa multe ore de zi a condus la declansarea unui fenomen pe care consultatul high-tech Linda Stone il numeste "apneea ecranului".

Problema se refera la faptul ca oamenii uita sa respire corespunzator cand navigheaza pe internet, iar o respiratie necorespunzatoare conduce la cresterea anxietatii, aparitia tulburarilor digestive si inducerea unei stari accentuate de agitatie.

Solutia in acest caz este simpla la aparitia anxietatii in aceste momente, inspirati adanc (activand diafragma) si expirati de doua ori mai lent decat ati inspirat.

4. Consumati gustari sanatoase cand trebuie sa luati o decizie dificila

Experimentele recente arata ca glucoza simpla din stafide si alte fructe deshidratate poate contracara efectele negative resimtite la nivelul sistemului nervos atunci cand trebuie sa luati o decizie dificila, declansatoare de stres si anxietate.

5. Luati pauzele in mod corect cand va aflati in pana de timp

Oamenii fac una din doua greseli capitale in timpul pauzelor luate in perioadele presante din punct de vedere temporal, sustine Susan M. Orsillo, autoarea cartii "Calea mintii" - fie isi irosesc energia mentala incercand sa nu se gandeasca la lucrurile pe care le au de facut, fie continua sa se lase coplesiti de gandul ca exista multe sarcini aproape imposibil de indeplinit. Ambele variante declanseaza un val gigantic de anxietate.

Solutia rapida in situatiile-limita de acest tip, deosebit de stresante este luarea unei pauze care ajuta la eliberarea emotiilor negative, nu la acumularea lor. Retrageti-va intr-un colt linistit si observati in mod activ lumea din jur.

Concentrati-va pe detalii care va fac placere, respirati adanc, eliberati-va mintea de griji si permiteti creierului un ragaz de relaxare. In doar cateva minute veti avea senzatia ca v-ati odihnit cateva ore bune si ca acum sunteti gata sa duceti la bun sfarsit sarcinile coplesitoare.

6. Incercati relaxarea progresiva musculara

Echilibrul mental depinde de starea fizica pozitiva, iar anxietatea produce in general si o tensiune musculara accentuata. Relaxarea progresiva musculara este un remediu rapid excelent pentru detensionare, ce poate fi adoptat in mai putin de 5 minute.

Stati in picioare, cu trunchiul perfect drept, apoi contractati fiecare grupa de muschi pe rand, mentinand tensiunea cate 10 secunde. Incepeti cu piciorul drept, continuati cu cel stang si incheiati exercitiul cu muschii fetei.

Contractarea muschilor si eliberarea lor conduc la relaxarea generalizata a corpului, reducand totodata si intensitatea starilor de nervozitate si anxietate.

7. Apelati la afirmatiile pozitive

Pe cat de simplu suna, pe atat de eficienta este aceasta metoda de reducere a anxietatii. Afirmatiile de acest tip sunt, de fapt, fraze pozitive care sunt repetate in gand sau scrise pe hartie (in functie de necesitatile individuale).

Astfel, mintea ajunge sa se concentreze pe informatii optimiste, iar atentia este distrasa de la sursele de stres care au declansat de la bun inceput episoadele anxioase.

8. Folositi ancore vizuale

O alta tehnica rapida de reducere a anxietatii poarta numele de ancore vizuale si reprezinta indreptarea privirii catre un element cu efect calmant asupra psihicului. Acesta poate fi cerul, apa, poza persoanei iubite sau un peisaj preferat.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Sarcina - Luna a II-a Nasterea naturala Migrena sau o simpla durere de cap - cum le deosebim? Ingrijirea pacientilor muribunzi De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Obezitatea 8 motive frecvente ale mancatului excesiv Dependenta de nicotina Scapa de panica si anxietate Insomnia poate indica probleme de anxietate