Hematomul epidural: o urgenta neurochirurgicala

Actualizat: 31 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este hematomul epidural


Hematomul epidural reprezinta colectia de sange ce se acumuleaza intre cutia craniana si invelisul extern al creierului.

Creierul este invelit in 3 foite subtiri numite meninge, in ordinea urmatoare dinspre tesutul cerebral spre cutia craniana: pia mater, arahnoida si dura mater.

Hematomul epidural se gaseste intre dura mater si craniu si apare de regula in urma unui traumatism ce lezeaza o artera din acea regiune.

Hematomul epidural poate fi numit si hematom extradural sau hematom intracranian.

Acesta este o patologie neurochirurgicala severa si care trebuie tratata in regim de urgenta, avand potential amenintator de viata.

Decesul survine in pana la 15% din cazurile de hematom epidural.

Factori de risc

Desi orice persoana ce experimenteaza un traumatism cranio-cerebral poate dezvolta un astfel de hematom, acesta este mai frecvent intalnit in randul pacientilor tineri cu fractura de cutie craniana.

In mod tipic acest hematom survine in timpul accidentelor sportive si rutiere, fiind de pana la 4 ori mai probabil in randul barbatilor decat al femeilor.

Semne si simptome

Hematomul epidural se instaleaza brusc, in primele ore-zile de la un traumatism cranio-cerebral.

Initial pacientii vor avea o diminuare sau disparitie a starii de constienta, urmata de o stare de alerta de cateva ore, pentru ca starea de constienta sa fie pierduta din nou atunci cand hematomul s-a format.

In unele cazuri pacientii intra rapid in coma.

Alte semne si simptome ce apar in primele minute-ore de la traumatism includ:
- Cefalee severa
- Greata si varsaturi
- Midriaza (pupile dilatate)
- Confuzie
- Vorbire dificila
- Ameteala

In lipsa tratamentului, hematomul epidural se mareste intrucat hemoragia poate ramane activa, iar simptomele se inrautatesc:
- Crize convulsive
- Dificultati de respiratie
- Declin cognitiv si pierderi ale functiilor cerebrale
- Coma
- Deces

Avand in vedere gravitatea simptomelor si evolutia rapida a patologiei, orice traumatism cranio-cerebral trebuie adresat medicului, chiar daca pare minor.

Cauze

Hematomul epidural este cauzat aproape intotdeauna de un traumatism cranio-cerebral.

De regula este nevoie de leziuni severe pentru ca o artera din spatiul epidural sa fie rupta, astfel ca fracturile craniene sunt prezente in pana la 75% din cazuri. Uneori insa hematomul se poate forma si in urma traumatismelor mai usoare.

Exista si cazuri mai rare in care hematomul epidural apare fara o cauza traumatica:
- Infectii sau abcese cerebrale
- Coagulopatii: sangele nu se coaguleaza eficient si apar hemoragii spontane
- Tumori care sangereaza
- Malformatii vasculare

Diagnostic

Examinarea CT cerebral realizata in urgenta este metoda de electie pentru a stabili diagnosticul de hematom epidural.

In cazurile non-concludente imagistic dar in care exista suspiciune clinica mare se poate realiza un RMN cerebral pentru a confirma diagnosticul.

Medicul urgentist, medicul neurolog si medicul neurochirurg sunt cei ce vor stabili impreuna diagnosticul si vor evalua gravitatea traumatismului.

Tratament

Hematomul epidural este o adevarata urgenta neurochirurgicala din cauza potentialului de evolutie rapida a hematomului.

Tratamentul ar trebui instaurat cat mai rapid dupa diagnostic si este in principiu un tratament chirurgical.

In lipsa tratamentului, hematomul va continua sa creasca si va impune presiune asupra tesutului cerebral, avand consecinte nefavorabile.

Interventia chirurgicala realizata de obicei este craniotomia cu evacuarea hematomului.

Medicul neurochirurg va indeparta o portiune de craniu, in regiunea unde se afla hematomul, si odata ce are acces va evacua sangele acumulat. Ulterior va sutura si va opri sursa de sangerare.

Atunci cand exista multiple hematoame sau hematomul este extins in mai multe regiuni ale scalpului, medicul poate aborda craniul prin mai multe gauri pe unde sa isi obtina accesul.

In unele cazuri, atunci cand hematomul este de dimensiuni mici si nu pune presiune asupra creierului, simptomele sunt usoare si pacientul este stabil, se poate alege un tratament conservativ care sa nu necesite interventie chirurgicala.

O parte din sangele acumulat va fi resorbit in mod natural de catre organism in timp, iar tratamentul medicamentos va ajuta la acest lucru.

Medicamentele sunt prescrise atat in cazurile usoare, cat si in cazurile in care s-a realizat interventia chirurgicala.

Acestea sunt antiinflamatoare si solutii hipertone care ajuta la normalizarea presiunii intracraniene.

Un tratament anticonvulsivant usor poate fi de asemenea prescris pentru a preveni complicatiile de tip crize convulsive.

Nu in ultimul rand, orice pacient cu hematom epidural care a experimentat leziuni cerebrale si declin cognitiv trebuie sa treaca printr-un program specific de reabilitare neurologica.

Aceasta reabilitare se va realiza impreuna cu specialisti precum fizioterapeutul, psihoterapeuti si medicul neurolog.

Riscuri si complicatii

Hematomul epidural netratat va creste rapid presiunea intracraniana.

Creierul este un organ ce nu are loc, in cutia craniana, pentru a se expanda, astfel incat orice crestere a presiunii poate produce leziuni cerebrale severe si permanente.

Riscurile pot fi de asemenea atribuite si interventiei chirurgicale de evacuare a hematomului, insa beneficiile depasesc intotdeauna eventualele riscuri.

Medicul neurochirurg va va explica ca este posibil sa apara urmatoarele complicatii intraoperatorii sau post-operatorii:

- Infectie.  
Infectia poate aparea post-operator la locul inciziei, caz in care trebuie tratata pentru a evita raspandirea ei in profunzime, catre meninge si creier.

- Hernierea tesutului cerebral in momentul in care hematomul este evacuat

Hemoragie

- Convulsii.  
Exista riscul de convulsii chiar si dupa evacuarea hematomului

- Leziuni cerebrale 

Preventie

Desi poate sa nu fie posibil sa preveniti un hematom epidural, puteti lua masuri suplimentare de protectie atunci cand vine vorba de traumatismele cranio-cerebrale.

Incercati sa conduceti intotdeauna cu atentie, preventiv, astfel incat sa evitati accidentele rutiere.

Purtati echipament de protectie precum casca atunci cand va aflati pe o bicicleta sau motocicleta, dar si in timpul sporturilor de contact.

Purtarea centurii de siguranta in masina, chiar si ca pasager, este de asemenea esentiala.

Nu in ultimul rand, mergeti imediat la medic daca dumneavoastra sau cineva din jur a suferit un traumatism cranian.

Prognostic

Prognosticul pacientilor cu hematom epidural variaza in functie de severitatea leziunilor, momentul tratamentului si traumatismelor asociate.

Deseori traumatismul cranio-cerebral apare intr-un context de politrauma, ceea ce inseamna ca alte organe vitale pot fi in pericol.

Daca insa hematomul epidural este singura leziune si este diagnosticata si tratata intr-un timp scurt, prognosticul pacientilor este in general bun.

Concluzie

Hematomul epidural reprezinta acumularea de sange intre dura mater si cutia craniana, in urma unui traumatism cranio-cerebral.

Acesta este o urgenta neurochirurgicala din cauza riscului major de hipertensiune intracraniana, iar tratamentul este intotdeauna necesar.

Mergeti imediat la medic daca experimentati un traumatism cranian, chiar si in cazurile in care pare inofensiv.


Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22034-epidural-hematoma
https://www.verywellhealth.com/epidural-hematoma-signs-symptoms-and-treatment-4129384


Citeste si despre:

Contuzia pulmonara - evaluare si tratament Recuperarea dupa ruptura de tendon ahilian Informatii esentiale despre biopsia hepatica Remodelarea urechii (Otoplastia) Detectarea precoce a fibrozei chistice Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Traumatisme ale sanului Beneficiile ultrasunetului in fracturi Tabloul paraclinic in bolile hepatice autoimune Cefaleea la varstnici Fractura faciala