Semnele care va anunta ca suferiti de osteoporoza

Actualizat: 03 Mai 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este osteoporoza


Osteoporoza sau boala oaselor poroase este o afectiune in care densitatea si calitatea sistemului osos se reduce. Pe masura ce oasele afectate devin mai fragile, riscul fracturilor creste semnificativ.

Deteriorarea osoasa se petrece progresiv si discret, cele mai multe persoane sesizand semnele bolii abia cand osul se fractureaza sau apar modificari in postura corpului.

Durerile de spate cauzate de schimbarile patologice de la nivelul vertebrelor ar putea fi un alt semn al osteoporozei. Din fericire, exista multe cai de prevenire si diagnosticare a bolii, afectiunea putand fi tinuta sub control prin schimbari in stilul de viata si tratament medicamentos corespunzator.

Semne timpurii ale osteoporozei

Chiar daca in trecut, osteoporoza era considerata o boala a persoanelor in varsta, ea poate sa afecteze pe oricine, in special pe femei (circa 89% dintre pacienti sunt de sex feminin). Reducerea densitatii minerale osoase prezinta cateva semne si simptome timpurii, care odata investigate, ajuta la oprirea din evolutie a bolii si la o mai buna libertate de miscare pentru tot restul vietii. Cele mai importante dintre acestea sunt

- Retractia gingivala. Gingiile aflate in retractie sunt probleme frecvente de sanatate orala, atribuite mai multor factori, printre care se numara si pierderea densitatii osoase. Dintii sunt conectacti osului maxilarului, iar daca acesta din urma este afectat de osteoporoza, gingiile incep sa se retraga. In anumite studii efectuate pe esantioane feminine, pierderea densitatii osoase a maxilarului este asociata cu imbolnavirea oaselor de la nivelul inferior al corpului, precum vertebrele coloanei lombare. Ecografiile i alte examinari imagistice dentare pot furniza informatii despre sanatatea osului maxilarului.

- Putere scazuta a strangerii obiectelor in pumni. Echilibrul corporal, tonusul muscular general si forta de strangere a obiectelor in pumni sunt indicatori principali ai sanatatii osoase. Intr-un studiu dedicat femeilor ajunse la menopauza, puterea de strangere a obiectelor in pumni a fost folosita ca factor de testare a densitatii osoase generale. Participantele care au obtinut un scor inferior, au fost cele care dignosticate ulterior cu osteoporoza.

- Unghii moi si fragile. Persoanele care incep un tratament pentru tratarea osteoporozei observa cum unghiile lor se intaresc si se insanatosesc, odata cu sistemul lor osos. Astfel, oamenii de stiinta au aprobat observarea formei unghiilor ca forma valida de depistare a fazelor incipiente de osteoporoza, cu toate ca acest simptom poate fi atribuit multor alte cauze (expunerea la chimicale periculoase, gradinaritul etc.).

- Crampe, dureri musculare si dureri osoase. Toate aceste tipuri de disconfort sunt considerate normale si sunt acceptate ca atare de persoanele care imbatranesc, insa ele pot fi in acelasi timp semne ale instalarii osteoporozei. Durerile musculare si osoase pot anunta carente in vitamina D, un nutrient important pentru consolidarea masei osoase. Crampele, aparute de regula la nivelul picioarelor si in special pe timpul noptii, pot fi un simptom al deficientelor de calciu, magneziu sau potasiu. Cand ele persista perioade lungi de timp, pot fi un semn cert al pierderii densitatii osoase.

- Scaderea in inaltime. Odata cu inaintarea in varsta, este fireasca pierderea catorva centimetri din inaltime, declansata de o postura incorecta sau de fracturile vertebrale. Postura gresita a corpului nu inseamna in mod necesar pierderea densitatii osoase, insa poate indica slabirea muschilor din jurul coloanei vertebrale. Iar cum muschii si oasele lucreaza impreuna si isi pierdcastiga forta sincronizat, este posibil ca pierderea tonusului muscular sa fie in directa legatura cu deteriorarea progresiva a osului de care este conectat. Fracturile spinale sunt un alt motiv al descresterii in inaltime, dar si un semn al osteoporozei, care poate preintampina aparitia unor fracturi viitoare in alte zone corporale.

- Forma fizica proasta. Un alt semn timpuriu al osteoporozei este starea fizica proasta, referitor la capacitatea aerobica a corpului, forta musculara si echilibrul corporal. Atunci cand randamentul fizic scade, cel mai probabil si densitatea osoasa se afla la un nivel inferior. Chiar si persoanele care au fost sedentare de-a lungul vietii, pot opri din evolutie osteoporoza si isi pot imbunatati coordonarea fizica, cu ajutorul unor programe de miscare constituite direct proportional cu nevoile proprii.

Semne avansate ale osteoporozei

Atunci cand osteoporoza avanseaza, creste simtitor riscul fracturilor, fie prin accidente de tipul cazaturilor, fie prin eforturi de ridicare a obiectelor grele. Semnele avansate ale osteoporozei sunt

- Fracturile spinale de compresie. Acestea sunt mici fracturi care determina vertebrele sa se deterioreze, afectand forma normala a coloanei vertebrale.

- Fracturile de sold. Cauzeaza probleme motorii de durata si cresc riscul de deces.

- Fracturile incheieturilor si fracturile pelviene.

Prevenirea osteoporozei

Consumul de alimente bogate in calciu poate preveni osteoporoza la orice varsta. De asemenea, alimente precum somonul, tonul si heringul contin vitamina D, care ajuta la absorbtia calciului. Legumele cu fruze verzi sunt surse excelente de magneziu, mineral important pentru mentinerea calitatii oaselor.

Exista de asemenea alimente fortificate cu calciu si vitamina D (cereale integrale, suc de portocale etc.), utile in prevenirea pierderii densitatii osoase.

O alta cale de prevenire a pierderii densitatii osoase este evitarea consumului de alimente care impiedica absorbtia de calciu, precum supele la conserva si carnurile procesate. Cofeina poate avea acelasi efect negativ asupra oaselor, daca este consumata intr-o cantitate mai mare de 3 cani pe zi. Abuzul de alcool este un alt factor favorizant al osteoporozei.

Suplimentele naturale cu calciu pot asigura un aport optim al acestui mineral esential pentru integritatea oaselor, insa dozele nu pot fi stabilite decat de medicul specialist (excesul de calciu determina si el aparitia pietrelor la rinichi).


Citeste si despre:

Arterita temporala Informatii esentiale despre transplantul de organe Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului Sindromul de tunel carpian Indicatiile corticosteroizilor in tratamentul polimialgiei reumatice si arteritei cu celule gigante Osteoporoza juvenila Recuperarea dupa accidentele la schi prelungeste viata articulatiilor genunchilor Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Alimente periculoase in osteoporoza Osteoporoza si sanatatea oaselor Se poate preveni osteoporoza? Postmenopauza: semne si simptome Semnele subtile ale nivelului scazut de testosteron Semnele lipsei din corp a vitaminei D
Cere sfatul medicului ×