Calciu si osteoporoza: prieten sau dusman?

Publicat: 01 Noiembrie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Recent s-a emis o ipoteza interesanta cu privire la relatia dintre aportul de calciu de-a lungul vietii si osteoporoza. Conform acesteia in osul normal, excesul de Ca in alimentatie sau prin suplimentarea medicamentoasa care stimuleaza osteoblastele, creste in consecinta apoptoza (moartea celulara programata) acestor celule in proportie de 50-70% la terminarea functiei lor in osteoformare.

Pe masura avansarii in varsta, in osul osteoporotic excesul de apoptoza duce la scaderea a ceea ce autorii au denumit capacitatea de replicare a osteoblastelor legata de varsta. Scaderea acestei capacitati de replicare scade osteoformarea si astfel, repararea microfisurilor nu se mai face la fel ca si pana la momentul respectiv.

Capacitatea de replicare a osteoblastelor legata de varsta este intretinuta de concentratia hormonilor estrogeni.
Conform acestei teorii, pe termen scurt, aportul crescut de Ca este benefic osului, dar pe termen lung ar putea promova osteoporoza.


Citeste si despre:

Soarele, prieten sau dusman: cancerul de piele Tratamentul cu calciu pentru osteoporoza Legea voluntariatului Radioterapia salveaza vieti, iar cancerul este invins 5 diete care nu functioneaza Mituri despre ingrijirea pielii la barbati Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Rolul dietei in prevenirea cancerului de prostata Cum recunosti un bolnav cu tulburari psihice Cum este influentata starea de spirit de pandemia de coronavirus Dispepsia sau indigestia Complicatii rezultate in urma sindromului de colon sau intestin iritabil Litotripsia sau litotritia - o modalitate nedureroasa de a scapa de calculii renali Osteoporoza: Cum se poate preveni afectiunea care face oasele fragile