Calciu si osteoporoza: prieten sau dusman?

Actualizat: 24 Septembrie 2021

Recent s-a emis o ipoteza interesanta cu privire la relatia dintre aportul de calciu de-a lungul vietii si osteoporoza. Conform acesteia in osul normal, excesul de Ca in alimentatie sau prin suplimentarea medicamentoasa care stimuleaza osteoblastele, creste in consecinta apoptoza (moartea celulara programata) acestor celule in proportie de 50-70% la terminarea functiei lor in osteoformare.

Pe masura avansarii in varsta, in osul osteoporotic excesul de apoptoza duce la scaderea a ceea ce autorii au denumit capacitatea de replicare a osteoblastelor legata de varsta. Scaderea acestei capacitati de replicare scade osteoformarea si astfel, repararea microfisurilor nu se mai face la fel ca si pana la momentul respectiv.

Capacitatea de replicare a osteoblastelor legata de varsta este intretinuta de concentratia hormonilor estrogeni.
Conform acestei teorii, pe termen scurt, aportul crescut de Ca este benefic osului, dar pe termen lung ar putea promova osteoporoza.


Citeste si despre:

Soarele, prieten sau dusman: cancerul de piele Tratamentul cu calciu pentru osteoporoza Legea voluntariatului Radioterapia salveaza vieti, iar cancerul este invins 5 diete care nu functioneaza Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Remediul natural impotriva gripei! Complexul tau de vitamine B pentru o viata sanatoasa! Mituri despre ingrijirea pielii la barbati Rolul dietei in prevenirea cancerului de prostata Sunt dependent de munca? Cum recunosti un bolnav cu tulburari psihice Cum este influentata starea de spirit de pandemia de coronavirus