Masticatia, respiratia, deglutitia (actul de inghitire) sunt functiile principale ale aparatului dento-maxilar. La om au aparut in plus functiile de fonatie (vorbirea) si cea estetica, ce au contribuit la modificarea aparatului dento-maxilar.
Functia tuturor acestor elemente contribuie la dezvoltarea muschilor periorali, a maxilarelor si modeleaza forma lor in vederea adaptarii la conditiile de alimentatie oferite de mediul extern.
Masticatia are un rol deosebit in dezvoltarea maxilarelor. De aceea, de mic, copilul trebuie obisnuit ca masticarea sa o faca de cel putin doua zeci de ori pe fiecare parte.
Respiratia se face in mod normal pe nas. Numai in cazuri exceptionale, cand copilul face un efort fizic deosebit, respira si pe gura. In cazuri anormale, cand fosele nazale sunt obstruate partial sau total, respiratia nazala nu mai este suficienta si copilul respira pe gura. Respiratia orala nu permite stimularea dezvoltarii maxilarului superior, pentru ca aerul nu mai ajunge in sinusurile maxilare (cavitati aerate situate in grosimea oaselor maxilare). Consecinta este o reducere totala a maxilarului superior.
Cele mai frecvente obstacole sunt reprezentate de vegetatiile adenoide, deviatia de sept nazal, edemul inflamator, alergiile mucoaselor cailor aeriene superioare. Toate aceste afectiuni trebuie tratate din timp si corect; de asemenea trebuie tratat obiceiul vicios de respiratie orala, ramas uneori chiar dupa inlaturarea cauzelor, prin supraveghere zilnica si exercitii care sa aiba in vedere asocierea respiratiei nazale cu tinuta corpului.
Deglutitia are o mare valoare in dezvoltarea maxilarelor si alinierea dintilor pe arcade. Deglutitia cu proiectarea limbii pe dinti si nu pe bolta palatina (cerul gurii) este cunoscuta sub denumirea de “deglutitie infantila”, normala doar in perioada de sugar. Deglutitia infantila produce tulburari accentuate in modelarea maxilarelor si alinierea corecta a dintilor. Ea trebuie corectata prin vointa si prin supraveghere permanenta de catre parinti si specialisti.
Fonatia corecta are, de asemenea, un rol stimulator in dezvoltarea boltii palatine si in formarea arcadelor dentare echilibrate.
Sugerea degetului, a buzei superioare sau inferioare, a unui obiect (guma, creion, batista, coltul pernei, a hainelor), sugerea obrajilor determina deformarea maxilarelor si deplasarea dintilor.
Muscarea repetata a unghiilor sau a unui obiect deplaseaza dintii in diferite directii, lasand spatii dizgratioase intre arcadele dentare, intre care se interpune limba in timpul vorbirii.
Dormitul cu pumnul sub mandibula deviaza mandibula in partea opusa, ceea ce duce la o muscatura anormala si, in plus, la asimetrii ale fetei.
Sprijinirea mandibulei cu pumnul sau cu creionul in timpul lecturarii lectiilor duce, de asemenea, la devierea mandibulei in pozitii anormale.
Combaterea obiceiurilor vicioase la copil este o sarcina ce revine parintilor, educatorilor, specialistilor.
Combaterea timpurie a acestor obiceiuri se va face mai simplu si mai repede. Sugerea degetului, a buzelor sau a limbii se vor combate cu ajutorul unor aparate confectionate in cabinetul stomatologic si laboratorul de tehnica dentara, iar utilizarea acestora se va face insotita de exercitii de miogimnastica specifica deconditionarii fiecarui obicei vicios. Astfel se vor confectiona: placute palatinale cu scut lingual, placa vestibulara (in forma de fluture ce impiedica sugerea sau interpozitionarea limbii intre arcadele dentare, precum si respiratia orala).
Combaterea obiceiurilor vicioase de muscare a unghiilor sau a obiectelor se va face prin aplicarea unei gutiere acrilice pe dintii laterali, care va inalta muscatura, ceea ce va duce treptat la inhibitia acestui obicei.
Purtarea aparatelor ortodontice, indiferent de varsta la care se aplica, necesita multa rabdare din partea copilului si a parintilor. La inceputul tratamentului copiii pot avea aversiune fata de aparatul care pare “urias”. Alteori copiii se plang de dureri ale dintilor. Din acest motiv copilul trebuie dus regulat la control dupa aplicarea aparatului.
Eforturile conjugate ale copilului, parintilor, ale medicului si educatorilor, vor duce in final la ceea ce ii va conferi copilului un aspect placut, va fi sanatos fizic si psihic.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.