Nas

organ care formeaza o proeminenta pe treimea medie a inaltimii fetei, ce constituie partea initiala a cailor respiratorii. nasul este compus din os si din cartilagii, care constituie scheletul lui. El contine partea anterioara a foselor nazale, care se deschid inspre inainte prin nari.

Functionare - Nasul este organ al respiratiei. Aerul inspirat intra prin fosele nazale, care il umidifica, il incalzesc si il purifica multumita mucusului si cililor care retin impuritatile.
Nasul este, de asemenea, organ al simtului mirosului.

Patologie - Prin forma sa proeminenta, nasul constituie subiect al traumatismelor (inclusiv fracturi), sursa de dureri si deformatii, care se trateaza chirurgical. Septoplastiile corecteaza deviatiile septului nazal.
Copiii, mai ales cei intre 2 si 4 ani, isi introduc in nas uneori corpuri straine. Orice corp strain introdus in fosele nazale trebuie scos, uneori sub anestezie generala, avand in vedere riscurile de inhalare si deci de obstructie bronsica.

Citeste si despre:

Corectia nasului (rinoplastia) Proceduri cosmetice: operatia nasului (rinoplastia) Traumatismele nasului Tratamentul fracturii bazei nasului Cat de periculoase sunt bacteriile care traiesc in nas Cum ajuti copilul cand are nasul infundat? Modalitati de a adormi cand ai nasul infundat Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor