Tot ce trebuie stiut despre durerile articulare la copii

Actualizat: 22 Iulie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Durerile articulare la copii


Atunci cand un copil se plange de dureri articulare, in special la nivelul picioarelor, parintii pot fi extrem de ingrijorati. De obicei, disconfortul acuzat este asociat cu durerile de crestere, acestea disparand pe cont propriu dupa o perioada. Totusi, parintii trebuie sa fie constienti de semnele si simptomele care pot sugera o cauza mult mai grava.

Durerile de crestere sunt o cauza frecventa a durerilor articulare la copii, mai ales la nivelul membrelor inferioare. Aceste dureri implica muschii si afecteaza, in principal, coapsele, genunchii si gambele. In ceea ce priveste cauzele mai serioase ale durerilor articulare la copii se poate vorbi despre afectiuni, precum artrita idiopatica juvenila, lupusul, boala Lyme si leucemia.

Articolul de fata se concentreaza pe durerile articulare in cazul copiilor. Astfel, sunt prezentate informatii esentiale despre durerile de crestere, dar si date despre alte cauze ale durerilor articulare la copii. In plus, sunt oferite si cateva moduri prin care durerile de acest tip pot fi gestionate la domiciliu.

Ce sunt durerile de crestere?

Cercetarile de specialitate sugereaza ca mai mult de 30% dintre copiii cu varsta scolara se confrunta cu dureri musculoscheletale cronice. In aproximativ jumatate dintre aceste cazuri, disconfortul se datoreaza durerilor de crestere. Durerile de crestere apar cel mai adesea in perioada prescolara a copilului si dispar, de obicei, odata cu adolescenta. Este important de stiut ca aceste dureri sunt inofensive si nu ascund afectiuni grave, chiar daca disconfortul poate fi crescut uneori.

Durerile de crestere apar de obicei la nivelul musculaturii coapsei si a gambei, dar si la nivelul genunchilor. Totusi, exista cazuri in care aceste dureri au fost raportate si la brate. Copiii descriu aceste dureri ca pe niste crampe sau ca pe un disconfort al carui intensitate variaza de la usoara la severa.

Durerile de acest fel au anumite caracteristici, precum aparitia lor in timpul noptii si ameliorarea catre dimineata. De asemenea, de cele mai mule ori sunt afectate ambele picioare, iar durerile sunt atat de severe incat pot trezi copilul din somn. Adesea sunt asociate si alte tipuri de dureri, precum cele abdominale sau cele de cap.

Initial, oamenii au considerat ca durerile de crestere au fost rezultatul dezvoltarii osoase din timpul puseurilor de crestere. Cu toate acestea, medicii nu mai cred acest lucru, deoarece nu exista dovezi sigure care sa indice faptul ca dezvoltarea si cresterea produc durere.

Astfel, durerile de crestere pot fi considerate a fi dureri ce rezulta in urma activitatii fizice intense realizate de un copil, de exemplu atunci cand se joaca, alearga, sare etc. Durerile de crestere pot fi, de asemenea, corelate si cu alti factori, cum ar fi oboseala, sindromul picioarelor nelinistite, toleranta scazuta la durere sau chiar deficitul de vitamina D.

Ameliorarea durerilor de crestere

Trebuie stiut ca nu exista un tratament specific pentru durerile de crestere. Cu toate acestea, exista anumite metode prin care durerile de crestere pot fi ameliorate chiar in confortul propriului domiciliu. Printre cele mai bune astfel de metode se regasesc si baile calde. Acestea trebuie efectuate in special inainte de culcare, deoarece calmeaza durerile si promoveaza somnul.

De asemenea, masarea lenta a zonei afectate poate ajuta la calmarea senzatiilor neplacute. Aceasta metoda poate fi si mai eficienta atunci cand pe zonele dureroase sunt aplicate comprese calde. Analgezicele pot ajuta si ele la calmarea durerilor, dar nu trebuie administrate fara recomandarea medicului. In plus, medicii nu recomanda administrarea de aspirina la copii, deoarece aceasta este corelata cu o afectiune rara, dar grava, numita sindrom Reye.

Alte cauze ale durerilor articulare la copii

Durerile articulare in cazul copiilor pot ascunde uneori chiar si afectiuni de sanatate mai grave. Cateva dintre cele mai importante sunt prezentate in paragrafele urmatoare:

Artrita idiopatica juvenila

Daca un copil acuza frecvent dureri articulare, atunci artrita idiopatica juvenila poate fi cauza. Aceasta afectiune produce durere, dar si inflamatie la nivelul uneia sau mai multor articulatii. Spre deosebire de durerile de crestere, aceasta poate afecta puterea si capacitatea de miscare a copilului.

Exista mai multe tipuri de artrita idiopatica juvenila, iar simptomele pot varia. Astfel, diagnosticarea poate fi dificila, dar este foarte importanta. Diagnosticul rapid trimite catre un tratament precoce, element vital in dezvoltarea celor mici. Artrita idiopatica juvenila poate afecta dezvoltarea osoasa normala si poate duce la complicatii permanente.

Lupusul

Lupusul eritematos sistemic, cunoscut mai simplu drept lupus, este o tulburare autoimuna care poate afecta aproape fiecare organ din corp. Lupusul este neobisnuit la copiii mici, dar devine mai frecvent in adolescenta, in special la femei. Acesta produce diferite simptome, inclusiv dureri, inflamatie sau rigiditate la nivelul articulatiilor. Pe langa aceste manifestari, pacientii pot acuza un nivel ridicat de fatigabilitate, chiar si dupa odihna. Eruptiile cutanate, febra si caderea parului sunt alte simptome ce pot insoti aceasta afectiune.

Lupusul este o afectiune pe termen lung, iar severitatea simptomelor poate varia foarte mult. Cu toate acestea, diagnosticul precoce si tratamentul corect pot imbunatati perspectiva pacientilor.

Boala Lyme

Capusele pot produce o infectie bacteriana cunoscuta sub numele de boala Lyme. Capusele sunt purtatoarele unor bacterii ce poarta numele de Borrelia burgdorferi si pe care le transmit catre oameni prin muscatura. Aceste capuse tind sa traiasca in zone ierboase sau impadurite din anumite regiuni si au drept gazde animalele, precum soarecii si cerbii.

Printre simptomele bolii Lyme se regasesc si durerile articulare sau musculare. Totusi, pot fi observate si eruptiile cutanate specifice („ochi de bou”), oboseala, febra, frisoanele si paralizia faciala.

Pentru a preveni boala Lyme, copiii trebuie sa poarte pantaloni si bluze lungi, astfel incat sa acopere o parte cat mai mare din tegumente. De asemenea, parintii ar trebui sa verifice intregul corp al copiilor dupa ce acestia din urma s-au jucat in aer liber. Orice suspiciune cu privire la muscatura de capusa trebuie sa indice catre medic. Diagnosticarea si tratarea precoce a bolii Lyme sunt elemente esentiale pentru a preveni complicatiile severe.

Leucemia

Leucemia este cel mai frecvent tip de cancer la copii. Leucemia poate provoca dureri articulare si osoase, de obicei impreuna cu alte simptome. Severitatea manifestarilor variaza in functie de tipul leucemiei, iar tabloul clinic poate include: anemie, echimoze, hemoragie, infectii, febra, dureri abdominale, adenopatie si dispnee. Tratamentul si perspectiva in cazul leucemiei sunt elemente ce depind de tipul acesteia, astfel incat diagnosticarea precoce este foarte importanta.

Cand se indica vizita la medic?

Durerile de crestere reprezinta o cauza frecventa a durerilor articulare la copii, mai ales la nivelul picioarelor. Aceste dureri dispar, de obicei, pe masura ce persoana in cauza inainteaza in varsta. Cu toate acestea, daca durerea este persistenta, severa sau neobisnuita, copilul respectiv ar trebui sa beneficieze de un consult medical.

De asemenea, vizita la medic este necesara daca durerile articulare apar alaturi de oricare dintre urmatoarele situatii:
Inflamarea articulatiilor si instalarea sensibilitatii la nivelul acestora;
• Vatamarea recenta a sistemului osos/muscular/articular;
• Dificultati de mers;
• Febra;
• Pierdere in greutate;
• Eruptii cutanate;
• Pierderea poftei de mancare;
• Fatigabilitate.

Aceste situatii pot releva prezenta unei afectiuni mai grave de sanatate. Cu toate acestea, parintii nu trebuie sa se ingrijoreze, ci trebuie sa actioneze cu calm. Vizita la medic este cea mai importanta etapa, deoarece acesta poate evalua corect situatia si poate oferi cele mai bune recomandari si optiuni de tratament.


Bibliografie:
Growing pains. (2015, June)
https://kidshealth.org/en/parents/growing-pains.html
Harris, S. H. (2013, August). Parents & teachers: Growing pains
http://www.pamf.org/parenting-teens/health/specific-conditions/growingpains.html
Juvenile-onset lupus. (n.d.)
https://www.lupusuk.org.uk/medical/gp-guide/diagnosis-of-lupus/associated-illnesses/childhood/
Leukemia. (n.d.)
http://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=leukemia-90-P02324
Levy, D. M., & Kamphuis, S. (2013, April 1). Systemic lupus erythematosus in children and adolescents.Pediatric Clinics of North America,59(2), 345–64
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3348509/
Sperotto, F., Balzarin, M., Parolin, M., Monteforte, N., Vittadello, F., & Zulian, F. (2014, January–February). Joint hypermobility, growing pains and obesity are mutually exclusive as causes of musculoskeletal pain in schoolchildren [Abstract].Clinical and Experimental Rheumatology,32(1), 131–136
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24093536
Ticks and Lyme disease. (n.d.)
https://www.cdc.gov/lyme/resources/toolkit/factsheets/10_508_Lymedisease_Parent.pdf
Uziel, Y., & Hashkes, P. J. (2007, April 19). Growing pains in children.Pediatric Rheumatology,5, 5
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1869025/
Vehapoglu, A., Turel, O., Turkmen, S., Inal, B. B., Aksoy, T., Ozgurhan, G., & Ersoy, M. (2015, May 27). Are growing pains related to vitamin D deficiency? Efficacy of vitamin D therapy for resolution of symptoms.Medical Principles and Practice,24(4), 332–338
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5588252/


Citeste si despre:

Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Nasterea naturala Sindromul premenstrual Durerile articulare (artralgia) 7 exercitii pentru maini, care atenueaza durerile articulare Back to school: 3 recomandari pentru sanatatea copiilor in aceasta toamna 10 exercitii pentru maini care amelioreaza durerile articulare 6 cauze surprinzatoare ale durerilor articulare Durerile articulare: cum sa le depistati si cum sa le tratati la domiciliu? Calitatea lichidului sinovial si reducerea durerilor articulare Vremea rece si durerile reumatice