Tendinita calcifica - simptomatologie si tratament

Actualizat: 30 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este tendinita calcifica


Tendinita calcifica este o patologie inflamatorie cauzata de acumularea moleculelor de calciu la nivelul tendoanelor. Aceste depozite de calciu se pot acumula la nivelul unei singure regiuni, sau in regiuni multiple. Atunci cand cresc in dimensiuni pot cauza iritatie si astfel durere severa. Desi poate afecta orice tendon, tendinita calcifica se exprima mai frecvent la nivelul umerilor, in coafa rotatorilor, o regiune musculara si tendinoasa importanta.

Tendinita coafei rotatorilor este diagnosticul diferential principal, cele doua patologii fiind frecvent confundate. In tendinita de coafa rotatorilor apare inflamatie in bursa si distructia tendonului. Tendinita calcifica nu afecteaza bursa in mod direct.

In unele cazuri, tendinita calcifica este asociata cu sindromul umarului inghetat.

Prevalenta

Persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani reprezinta populatia la risc pentru tendinita calcifica. Femeile sunt ceva mai frecvent afectate decat barbatii. Acest tip de tendinita poate aparea la oricine, fara sa fie asociata cu o activitate particulara.

Tendinita calcifica nu este o patologie foarte comuna, intrucat afecteaza mai putin de 10% dintre pacientii cu dureri ale umarului.

Consecinte

Unii pacienti cu tendinita calcifica nu dezvolta deloc durere. Totusi, atunci cand depozitele de calciu cresc in dimensiuni si/sau se inflameaza, se instaleaza disconfortul sau durerea severa. Astfel principala consecinta a bolii asupra organismului este durerea intensa ce scade calitatea vietii pacientului.

Stadiile bolii

Tendinita calcifica evolueaza in 3 stadii.

Acestea sunt:

1. Stadiul pre-calcific. In timpul acestei faze incipiente, miscarile articulatiei umarului cauzeaza durere si astfel gradientul de miscare devine limitat. Apar modificari celulare la nivelul tendoanelor.

2. Stadiul calcific. Calciu este eliberat din celule si incepe formarea depozitelor de calciu. Dupa un timp, organismul incepe sa resoarba depozitele si apare inflamatia. In acest stadiu apare disconfort semnificativ ce impune vizita la medic.

3. Stadiul post-calcific. In acest nivel, depozitele de calciu sunt inlocuite de tesut sanatos. Gradientul de miscare incepe sa fie imbunatatit.

Este important sa nu confundati tendinita calcifica cu o forma de artrita, intrucat stadiile si simptomele pot fi similare.

Artrita produce leziuni si inflamatie a articulatiei in sine, in timp ce tendinita calcifica afecteaza doar tendonul. Astfel, daca sunteti deja diagnosticat cu o patologie artritica, nu lasati noile simptome neobservate, intrucat pot indica tendinita.

Cauze

Cauza exacta a tendinitei calcifice nu este cunoscuta. Leziunile degenerative ce survin odata cu inaintarea in varsta sau cu uzarea tendoanelor pot duce la tendinita calcifica. Expertii insa nu sunt siguri de ce unele persoane fac aceasta forma de tendinita, in timp ce altele nu o fac.

Semne si simptome

Pacientii cu tendinita calcifica pot dezvolta o multitudine de simptome diferite. Dintre acestea, cele mai frecvente includ:

• Durere sau rigiditate cu debut brusc la nivelul umarului
• Durere intensa in timpul miscarilor umarului
• Durere severa ce intrerupe somnul
• Miscari limitate
• Rigiditate si contractura musculara in coafa rotatorilor (muschii umarului)

Metode de diagnostic

Pentru a fi stabilit diagnosticul de tendinita, medicul dumneavoastra va va recomanda vizita la medicul specialist ortoped. Acesta va va examina umarul si va face o scurta anamneza, pentru a intelege simptomele si istoricul dumneavoastra medical.

Mai departe, pentru a confirma diagnosticul, acesta va efectua un examen obiectiv in care testeaza mobilitatea umarului. Astfel poate observa si gradul de limitare a miscarilor si momentul in care apare durerea.

Testele imagistice pot confirma prezenta depozitelor de calciu la nivelul tendoanelor, precum si inflamatia de la acest nivel. Testele imagistice pot include radiografii, examinare RMN si ecografie.

Optiuni de tratament

Majoritatea cazurilor de tendinita calcifica pot fi tratate cu ajutorul injectiilor cu corticoizi intralezionale, fizioterapie si antiinflamatoare nonsteroidiene. Acestea se prescriu pe o perioada limitata de timp, iar injectiile se fac periodic, fiind foarte eficiente in reducerea pe termen lung a durerii.

Alte optiuni de tratament includ:

• Terapia extracorporeala cu unde de soc. Cu ajutorul acestei metode noi de tratament, unde de soc sunt trimise tintit catre tendoanele lezate, fiind astfel redusa inflamatia si incurajata vindecarea.

• Tratament cu lavaj. In cadrul acestei terapii, medicul plaseaza un ac direct la nivelul depozitului de calciu. Prin ac se injecteaza solutie salina care sparge placa de calciu formata.

• Ecografie terapeutica. Cu ajutorul unui intrument ecografic, medicul trimite unde sonografice catre zona tinta, care vor sparge placa de calciu.

• Interventie chirurgicala. In cazurile severe ce nu raspund la alte tratamente poate fi nevoie de operatie de indepartare manuala a depozitelor de calciu.

Din totalul pacientilor cu tendinita calcifica, aproximativ 10% ajung sa aiba nevoie de operatie.

In ceea ce priveste efectele adverse ale tratamentului, acestea sunt minime in cazul terapiilor non-chirurgicale moderne. Disconfortul usor si tumefierea pot aparea in primele zile dupa procedura. Pacientii care au nevoie de operatie au un minim risc de infectii, hemoragii sau reactii adverse la anestezicele generale.

Recuperarea post-operatorie dureaza pana la 6 saptamani, timp in care umarul va fi imobilizat intr-o atela sau orteza.

Alte remedii

Tendinita calcifica poate fi gestionata si prin remedii facute acasa, care pot ameliora in plus simptomele. Pacientii se pot folosi de pachete de gheata sau comprese calde aplicate local, antiinflamatoare non-steroidiene ce pot fi procurate de la farmacie si multa odihna.

Preventie

Desi tendinita calcifica nu poate fi prevenita, exista cativa pasi de a reduce riscul. Prin vizitele imediate la medic atunci cand exista disconfort sau durere, puteti reduce severitatea bolii. Prin evitarea activitatilor fizice intense atunci cand exista durere la nivelul umarului, puteti de asemenea evita evolutia nefavorabila a tendinitei.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Daca experimentati durere intensa la nivelul umarului sau disconfort sever care va intrerupe somnul sau alta activitate obisnuita, nu ezitati sa programati o vizita la medic. Acesta va identifica originea durerii si va va recomanda vizita la un medic specialist ortoped.

Prognostic

In majoritatea cazurilor, tendinita calcifica poate fi vindecata rapid iar prognosticul pacientilor este bun. Aceasta nu este o forma de tendinita care recidiveaza constant, insa consulturile regulate sunt recomandate in urma tratamentului.

Concluzie

Tendinita calcifica reprezinta inflamatia tendonului si depozitarea de calciu la acel nivel, fiind mai frecvent intalnita la nivelul umarului. Aceasta poate afecta pe oricine indiferent de activitatile sportive la care se supune pacientul. In prezenta tratamentului precoce, prognosticul si evolutia pacientilor sunt bune.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21638-calcific-tendonitis
https://www.orthobullets.com/shoulder-and-elbow/3042/calcific-tendonitis


Citeste si despre:

Stretchingul Recuperarea dupa ruptura de tendon ahilian Epicondilita Cauze care duc la aparitia durerii de genunchi Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al copiilor Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Durerile specifice diferitelor grupe de varsta Leziuni repetitive de stres provocate de utilizarea calculatorului Singuratatea 5 cele mai comune boli ale toamnei Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului
Cere sfatul medicului ×