Cum asiguri absorbtia completa a Calciului in oase?

Actualizat: 03 Octombrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Calciul sta la baza structurii sistemului osos, 99% din totalul de Calciu din corpul unui adult fiind in oase. Cantitatea optima de Calciu in oase asigura buna functionare a intregului sistem locomotor, si actioneaza ca o rezerva pentru alte sisteme cardiovascular, nervos sau muscular.

Calciul este un nutrient esential pentru toate grupele de varsta, doar ca este necesar in cantitati diferite in functie de etapa de dezvoltare, un aport ridicat de calciu fiind necesar in adolescenta, in perioada de crestere.

Aportul corespunzator de Calciu se traduce prin: oase sanatoase, unghii puternice si dinti lipsiti de carii. Din acest motiv este important sa eviti o deficienta de Calciu.

De ce apare deficienta de Calciu?

Zilnic, pierdem Calciu prin piele, unghii, par, transpiratie sau urina, dar acesta este necesar si pentru anumite procese la nivel celular. Din moment ce corpul nu poate produce singur Calciu, necesarul pentru procesele biologice zilnice se obtine din alimentatie.

Deficientele de Calciu apar in momentul in care organismul apeleaza la rezervele de Calciu din oase pentru a-l folosi in alte procese. Corpul este fortat sa ia Calciul din oase si sa il foloseasca pentru functiile nervoase, musculare sau cardiovasculare in detrimentul sistemului osos.

Simptomele deficientei de Calciu sunt:
• Oase fragile
• Risc ridicat de fracturi osoase
• Osteoporoza
• Probleme de coagulare a sangelui
• Epuizare si oboseala
• Probleme de crestere si dezvoltare in cazul copiilor
• Probleme cardiace (tensiune arteriala si ritmuri cardiace dereglate)

Care sunt nutirentii cheie pentru un sistem osos sanatos?

Calciu

Produsele lactate (lapte, iaurt, branzeturi) sunt principalele surse de calciu in dieta, iar sursele alimentare suplimentare includ anumite legume, anumite soiuri de peste, nucile sau smochinele.

La nivel de suplimente una din cele mai eficiente forme de Calciu natural este Calciul extras din alge marine calcaroase. Avantajul acestei forme de Calciu este garantat de compozitia sa suplimentata cu Magneziu si Fosfor, care asigura o rata de absorbtie mult mai ridicata fata de alte forme de Calciu. in plus, Calciu marin nu provoaca efecte adverse cum ar fi depuneri de calciu pe articulatii, tesuturi sau artere.

Vitamina D3

Vitamina D3 vitamina ajuta la absorbtia intestinala a calciului si intervine in procesul de formare a tesutului osos nou. Vitamina D3 este produsa de piele dupa expunerea la razele UV ale soarelui, dar datorita stilului curent de viata care ne determina sa petrecem din ce in ce mai mult timp in interior (acasa sau la birou) nivelul scazut din Vitamina D a devenit o problema la nivel mondial afecteaza sanatatea oaselor si a muschilor.

Unica sursa naturala de Vitamina D3 este cea extrasa din lana de oaie este cea mai activa forma a vitaminei D3 care asigura asimilarea uniforma a calciului si sustine sanatatea sistemului muscular.

Vitamina K2

Vitamina K2 este necesara pentru a stimula productia de osteoblaste, celule care formeaza tesut osos, astfel ea sustine si actiunea vitaminei D3 in procesul de mineralizare osoasa. Vitamina K2 se obtine din: branzeturi, carne, galbenus de ou, lapte proaspat, somon, creveti sau soia fermentata.Vitamina K2, MK-7 obtinuta din Natto, este o forma avansata a vitaminei K2, obtinuta prin fermentare din soia japoneza, natto.

Impreuna, vitaminele D3 si K2 contribuie si la formarea proteinei Matrix GLA (MGP). Aceasta proteina protejeaza vasele de sange de calcificare si previne depunerile de cristal de calciu pe articulatii sau organe. Unii cercetatori cred ca aceasta proteina este cel mai puternic inhibitor al calcificarii tesuturilor moi cunoscute in prezent.

Magneziu

Un nivel optim de Magneziu in organism asigura absorbtia si metabolizarea calciului in organism. Magneziul activeaza Vitamina D3 si anumiti hormoni ce ajuta la pastrarea integritatii structurii osoase. Surse naturale bogate in Magneziu: migdale, avocado, orez brun, caju, spanac, fasole rosie etc.

Calciu+D3 cu Vit. K2 are in compozitia sa vitamine si minerale rezultate din surse 100% naturale, fara ingrediente de sinteza. Provenienta naturala a Calciului Organic, obtinut din alge marine calcaroase, si a celor doua vitamine D3 si K2, asigura absorbtia ridicata si eficacitatea terapeutica a produsului.

Calciu+D3 cu Vit. K2 asigura:
• Remineralizarea oaselor
• Prevenirea cariilor dentare
• Refacerea oaselor dupa fracturi
• Functionarea normala a sistemului muscular

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Calciul, mineralul care ar putea contribui la scaderea in greutate Calciul - un mineral care poate ascunde o serie de boli grave Cum iti dai seama ca ai lipsa de vitamine, fara sa mergi la medic Cum tratam corect dermatita atopica? Cum tratam barbia dubla Boala celiaca (enteropatia glutenica) Spirulina, o comoara pentru sanatate! Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Blocante ale canalelor de calciu Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod) Pericolele aportului prea mare de calciu 6 informatii noi si esentiale despre calciu Surse importante de calciu Tratamentul cu calciu pentru osteoporoza
Cere sfatul medicului ×