Dr. Paul Nastase
Medic specialist in Ortopedie si traumatologie
Multi pacienti ce ajung la medic cu asa-zise dureri "de oase", descopera de foarte multe ori ca sursa acestor dureri suparatoare sunt de fapt celelalte structuri "de legatura", anume tendoanele, ligamentele sau fasciile.
1. Tendonul este structura care leaga un muschi de os. Este o banda de fibre solide care asigura rezistenta si transmiterea fortei musculare catre os, astfel producandu-se miscarea. Are o structura asemanatoare unei sfori groase, si este similara unui ligament.
2. Ligamentul este structura care leaga un os de un alt os. Este precum o punte de fibre solide care asigura stabilitatea pasiva (sau statica) a unei articulatii. La fel ca tendonul, acesta este asemanator unei sfori si are un rol important in miscare, in sensul in care fara ligament, articulatia care se misca se va casca in locul unde acesta lipseste. Ligamentele asigura un mare procent din aceasta stabilizare, si cel mai bun exemplu este ligamentul incrucisat anterior din genunchi care asigura 85% din stabilitatea articulara.
3. Fascia este structura care acopera anumite zone ale corpului sau ajuta la structura lor. Putem sa o comparam cu un de zid al unor camere, sau in alte zone, cu o barna de rezistenta. Fascia are mai multe denumiri, cum ar fi aponevroza (plantara la picior sau palmara la mana), banda sau tract (banda sau tractul ilio-tibial), etc. Rolul sau este sa tina in loc niste structuri sau sa reziste unor forte in segmentul respectiv.
Cauzele durerii de tendoane sunt: foarte multa miscare, sportul excesiv, obezitatea, predispoizitia genetica, sau diverse boli autoimune. Tendoanele se dezvolta in functie de cat de mult le folosim. Daca muschii nostri nu se misca, atunci tendoanele vor fi mai scurte si mai moi. Daca facem foarte multa miscare, deci le folosim prea mult, atunci acestea se uzeaza mai repede si dor.
Tendoanele pot suferi cronic sau acut. Acestea se pot rupe, total sau partial, sau se pot inflama. Cand se rup, din pacate, nu mai putem face ce faceam de obicei cu muschiul/segmentul respectiv. In acest caz se pot lasa sa se vindece de la sine, sau se pot opera. In anumite cazuri de rupture de tendoane, cum ar fi cele de la degetele de la mana, este obligatoriu sa le operam. Tendoanele sunt foarte usor de vizualizat ecografic.
Tendinita apare in urma unei miscari bruste sau atunci cand incercam sa ridicam o greutate prea mare pentru muschiul respectiv. Atunci, in tendon apar niste microrupturi, iar acesta se inflameaza si doare. Este o afectiune acuta, apare brusc si se trateaza cu imobilizare si antiinflamatoare. De obicei trece de la sine.
Tratamentul tendinitei consta in montarea unei orteze in locul afectat si un tratament medicamentos. ATENTIE! NU FRECAM, TRAGEM, MASAM ZONA! Daca folosim un unguent, doar il aplicam cu intensitatea unei mangaieri!
Se mai pot injecta steroizi in teaca tendonului ca sa grabim vindecarea. Tendonul se vindeca la circa 6 saptamani dupa aparitie cu masurile de mai sus.
Tendinoza apare in urma uzurii tendonului afectat. Un exemplu foarte usor de inteles pentru acest proces este acesta : trageti cu putere de un elastic vechi . Veti auzi cum, in interiorul sau fibrele se rup treptat, dar elasticul ramane tot intreg. Uzura tendonului apare asadar in urma fortarii sale in mod repetat.
Primul semn este durerea. Marea problema sta in tratarea tendinozei. Dificultatea tratamentului sta in faptul ca fiind un proces de lunga durata, durerea nu trece doar cu imobilizare si medicamente pe termen scurt ci uneori este nevoie de schimbarea definitive a stilului de viata, ori a profesiei.
Fiind o afectiune cronica, tratamentul tendinozei poate ajunge pana la 9 luni!
Acesta consta in:
1. Odihna este cea mai eficienta. Adaugam gheata pe locul afectat.
2. Schimbarea felului in care muncim. Daca profesional trebuie sa caram anumite greutati, vom cauta sa ne ajutam de anumite dispozitive, sa facem pause, sa variem activitatile, sa nu mai batem asa tare in taste, s.a.m.d.
3. Orteze sau benzi kinesiologice. Acestea sunt extrem de utile.
4. Fiziokinetoterapie si stretching, recomandate de catre medicul de recuperare medicala.
5. Nutritie. Vitamina C, Zinc, Mangan, vitamina B6 si vitamina E au rol in vindecarea tendonului si regenerarea colagenului. Pentru a stabili cantitatile adecvate este recomandat consultul nutritionistului .
6. Atunci cand peste tendinoza se supra-adauga un proces de tendinita sau bursita, cum se poate intampla la umar, de exemplu, este de mare ajutor injectia cu steroizi.
Spre deosebire de tendoane, ligamentele nu sufera in mod cronic, deoarece sunt puternice si rezistente la suprasolicitare. Drept urmare, marea majoritate a problemelor legate de ligamente sunt acute, sub forma entorselor usoare si medii (intinderi sau rupturi partiale) sau entorse grave (rupturi totale).
In cadrul artrozei, exista asa numita laxitate ligamentara, sau insuficienta ligamentara, care apare din cauza deformarii articulatiei afectate si din cauza lipsei de activitate. Singurul rezultat in urma unei rupturi de ligament e instabilitatea articulatiei afectate, cand avem senzatie ca ne "joaca" sau ne "scapa" segmentul respectiv.
Entorsele se pot trata foarte bine conservator, cu un gips sau orteza, si de obicei ligamentele se vindeca fara probleme in circa 3 saptamani. Exista insa unele ligamente care se vindeca si totusi raman insuficiente. Este vorba despre ligamentul incrucisat de la genunchi. In acest caz, chiar daca fibrele se vindeca, se pot vindeca mai lungi decat inainte, si astfel pot aparea probleme de instabilitate, chiar daca aparent ligamentul este vindecat.
Glezna este cea mai frecvent afectata articulatie pentru entorse. Aici avem un ligament, numit ATFL, care se rupe foarte frecvent. Pentru a stabili gradele de entorsa, se recomanda o ecografie sau sau un RMN. Dupa tratamentul conservator se examineaza clinic din nou articulatia pentru a stabili daca mai exista instabilitate.
Daca exista, sunt doua optiun : kinetoterapie (in cazul ligamentelor extraarticulare, sau in afara articulatiei) unde avem posibilitatea sa stabilizam cu muschii ce nu mai stabilizam cu ligamentele sau operatia (cum e cazul incrucisatului anterior).
In cazul leziunilor cronice avem o singura optiune, si anume la pacientii tineri vom face reconstructia chirurgicala a ligamentului respectiv si vom stabiliza articulata afectata. La pacientii mai in varsta, ramane doar sa asteptam sa se definitiveze procesul artrozic, si sa ii ajutam fie cu diverse orteze care sa suplineasca insuficienta ligamentara, fie cu kinetoterapie, pana la momentul protezarii articulatiei.
Din fericire fascia nu se rupe usor si, chiar daca se rupe, aceasta nu este o problema grava, doar in cazul in care avem un traumatism grav, cand poate aparea un sindrom de compartiment ( muschii dintre fascii se strives, se inflameaza si sangereaza). Aceasta este o urgenta chirurgicala si presupune taierea fasciei pentru a elibera presiunea din camera respectiva. Altfel muschiul moare. Gamba este locul cel mai frecvent unde se intampla acest fenomen.
In schimb, problemele cronice sunt redutabile. Cel mai des acestea apar la fasciile de pe fata laterala a coapsei (banda ilio-tibiala), care se inflameaza de obicei in jurul genunchiului, atunci cand atletii alearga in exces, sau cand fac un exercitiu cu care nu sunt obisnuiti. La fel se intampla la fasceita plantara care este inflamatia fasciei din talpa, si apare cel mai frecvent tot la alergatori sau la persoanele obeze.
Scaderea ponderala este solutia in aceste cazuri, stretchingul kinetoterapia si educatia sportiva. In locurile inflamate cronic se pot injecta steroizi, dar aceasta este o solutie pe termen scurt.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.