Sanatatea articulatiilor cu remedii naturale

Actualizat: 10 Septembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Stiati ca organismul uman are mai mult de 200 de oase si mai mult de 200 de articulatii care leaga aceste oase? Putini dintre noi constientizam modul in care toate aceste componente functioneaza impreuna pentru a ne permite sa mergem, sa alergam, sa sarim, sa urcam, sa dansam si sa inotam.

O articulatie este legatura dintre doua oase. Articulatiile si structurile lor inconjuratoare permit indoirea coatelor si genunchilor, miscarea soldurilor, indoirea spatelui si a capului si miscarea degetelor.

Cartilajul amortizeaza articulatiile si le ajuta sa se miste usor si usor. Acesta contine celule care reinnoiesc continuu substantele care il alcatuiesc, condrocite. O membrana numita sinoviu produce un fluid gros care ajuta la mentinerea sanatatii cartilajului.

Sinoviul se poate inflama si ingrosa pe masura ce apare uzura cartilajului. Acest lucru poate duce la inflamatie, care produce un plus de lichid in articulatie, rezultand in umflaturi si, eventual, dezvoltarea osteoartritei.

Pe masura ce cartilajul se deterioreaza si mai mult, oasele adiacente nu au suficienta lubrifiere din lichidul sinovial si amortizare din cartilaj. Atunci cand suprafetele osoase intra in contact direct intre ele, rezulta dureri si inflamatii la nivelul tesuturilor din jur, iar in timp pot dezvolta pinteni ososi.

Cele mai frecvente afectiuni ale articulatiilor

Artrita este, fara indoiala, cea mai cunoscuta boala articulara, dar exista si multe altele. Bolile articulare pot fi de scurta durata sau extrem de cronice, dureroase, agonizante sau doar dureroase si incomode; pot fi limitate la o singura articulatie sau pot afecta multe parti ale corpului. Durerea articulara non-inflamatorie se numeste artralgie, pe cand durerea inflamatorie este clasificata ca artrita.

Iata care sunt cele mai comune afectiuni articulare

Osteoartrita- apare atunci cand cartilajul dintre doua articulatii se uzeaza, astfel incat oasele se freaca intre ele, rezultand umflaturi si rigiditate. Simptomele apar de obicei la varsta mijlocie si aproape toata lumea are unele simptome pana la varsta de 70 de ani. Simptomele poti fi sub forma durerilor articulare, umflaturi sau usoara rigiditate.

Guta- Este o forma comuna si complexa de artrita care poate afecta pe oricine, cauzata de o acumulare de cristale de acid uric in articulatii, cel mai frecvent in degetul mare. Se caracterizeaza prin atacuri bruste, severe de durere, umflaturi, roseata si sensibilitate la nivelul articulatiilor, adesea la articulatia de la baza degetului mare.

Artrita reumatoida- Este o boala autoimuna pe termen lung care duce la inflamatia articulatiilor si a tesuturilor din jur. Poate aparea la orice varsta, dar este mai frecventa la varsta mijlocie. Cauza exacta a acestei afectiuni nu este cunoscuta. Cu toate acestea, anumiti factori par sa joace un rol in cresterea riscului de a dezvolta sau de a declansa aparitia acesteia: sexul (femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea artritei), genele (istoricul unui membru al familiei cu aceasta afectiune), fumatul, obezitatea.

Top remedii naturale pentru sanatatea articulatiilor

Curcuma longa- Cercetarile au aratat ca acest extract este foarte eficient in combaterea artritei reumatoide si a bolilor reumatice datorita proprietatilor sale antiinflamatorii. Cu ajutorul curcurminei tratamentul este mai eficient si fara efecte secundare, ceea ce recomanda suplimentele pe baza de extract de Curcuma longa ca o alternativa sanatoasa si eficace la medicamentele antireumatice de sinteza.

Arbore de tamaie- Denumit si Boswellia, este un arbore ce se gaseste in India, Nordul Africii, dar si in Orientul Mijlociu. Extractul de Boswellia este benefic pentru cartilaje si articulaii, redandu-le mobilitatea si diminuand sensibilitatea dureroasa. Substantele chimice din acest extract numite acizi boswelici au efecte antiinflamatoare. Studiile clinice au aratat ca extractul de Boswellia imbunatateste simptomele durerii la persoanele cu osteoartrita.

Gheara- diavolului- Extractul de Gheara-diavolului este recunoscut pentru aciunea puternica de reducere a durerii de la nivelul oaselor si articulatiilor printr-un raspuns specific de mobilizare a resurselor naturale pe care le are organismul. Acest extract ontine un produs chimic numit harpogozide care are efecte antiinflamatorii.

Cartilajul de rechin- Cartilajul de Rechin, datorita compoziiei sale (celule, apa, matrice), este unul dintre cele mai eficiente adjuvante pentru reducerea durerilor articulare si a refacerii mobilitatii.

Urzica- Una dintre cele mai populare utilizari ale urzicii este tratarea simptomelor artritei. Urzica reduce inflamatia asociata tuturor tipurilor de artrita si guta, avand si efect analgezic. Datorita continutului bogat de calciu, magneziu, fier si fosfor, extractul de Urzica asigura mineralizarea osoasa, contribuind activ in procesul de osteogeneza.

Artro Curcumin95

8 extracte intense pentru mentinerea sanatatii articulare
• Formula concentrata pentru mentinerea mobilitatii si flexibilitatii articulatiilor
• Formula de aur in Ayurveda pentru combaterea inflamtiilor articulare: Curcumin, Arbore de tamaie, Piper.

https://uihc.org/health-topics/common-bone-and-joint-conditions
https://www.britannica.com/science/joint-disease/Noninflammatory-joint-diseases-injury-and-degenerative-disorders
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/symptoms-causes/syc-20372897
https://www.healthline.com/health/rheumatoid-arthritis#causes
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms-causes/syc-20353648
https://www.niams.nih.gov/health-topics/kids/healthy-joints
https://www.healthline.com/health/joint-supplements#choosing-a-supplement
https://www.verywellhealth.com/ways-to-keep-your-joints-healthy-189256
https://www.medicalnewstoday.com/articles/joint-supplements#chondroitin

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

15 aspecte pe care mersul le dezvaluie despre sanatatea unei persoane Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa! Aspectul parului: indicii ale starii de sanatate Remedii naturiste pentru tratarea si prevenirea gutei Protejarea articulatiilor in cazul artritei reumatoide Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Tulburarile articulatiei temporo-mandibulare Durerile articulare (artralgia) Solutii eficiente sa combati inflamatiile articulare Cum sa va mentineti articulatiile sanatoase 7 exercitii pentru maini, care atenueaza durerile articulare