8 sfaturi utile sa va mentineti articulatiile sanatoase

Actualizat: 11 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Articulatiile sunt acele elemente ale anatomiei umane unde se intalnesc oasele. Acestea se rotesc, aluneca si se indoaie, astfel incat corpul sa se miste in diferite directii, sa alerge sau sa danseze.

Articulatiile sunt de diferite marimi, forme si varietati, insa toate au ceva in comun: sunt susceptibile deteriorarii si dezvoltarii bolilor articulare.

Fiecare persoana ar trebui sa acorde o atentie deosebita sanatatii articulare, fie ca are articulatii puternice, fie ca prezinta o vulnerabilitate la acest capitol. De-a lungul timpului, pana si articulatiile sanatoase se pot deteriora, insa puteti sa reduceti efectele suprasolicitarii acestora prin cateva masuri protective eficiente. Daca aveti deja o suferinta articulara, aceleasi sfaturi va pot ajuta sa inlaturati disconfortul.

Metode de protectie a articulatiilor

1. Pozitia corecta la birou

In prezent, majoritatea persoanelor petrec intre 8 si 12 ore la birou, in fata unui computer. Pozitia corpului in timpul activitatii de la serviciu este extrem de importanta pentru integritatea articulatiilor, dar si pentru sanatate in general.

Nu lasati scaunul prea jos, intrucat trebuie sa va aplecati de fiecare data cand ca asezati, suprasolicitand genunchii si soldurile. De asemenea, este important ca trunchiul sa fie intr-o pozitie in care nu este nevoie sa va aplecati pentru a tasta sau a scrie pe suprafata de lucru.

Asigurati-va ca antebratele si coatele sunt sprijinite in mod confortabil si ca genunchii stau usor ridicati in raport cu coapsele (puteti folosi orice obiect dur pe care sa va sprijiniti talpile sub birou).

Biroul si scaunul nu trebuie sa va restrictioneze miscarile naturale ale corpului: de pilda, ar trebui sa va puteti repozitiona picioarele, fara sa va loviti de marginile mesei.

2. Postura corecta a corpului

Chiar daca trupul este conceput sa se miste si sa se roteasca in aproape toate directiile, el trebuie sa isi mentina o anumita postura cand nu se afla in miscare. Mentinand o postura corecta a corpului, muschii si sistemul osos colaboreaza pentru a exercita cat mai putina presiune asupra articulatiilor.

Postura dreapta a corpului impiedica oasele sa creeze frictiune intre ele, prevenind astfel simptomele artritei. Odata ce va obisnuiti sa stati perfect drept, muschii nu mai suporta acelasi nivel de stres, din moment ce nu mai trebuie sa faca fata presiunii pozitiile nefiresti ale corpului. Astfel, umerii, soldurile si genunchii vor fi si ei mai relaxati.

3. Dozarea nivelului de efort

Articulatiile nu trebuie sa fie solicitate in exces, insa nici sedentarismul nu le ajuta sa ramana in forma. Incercati sa dozati in mod egal nivelul de efort, mentinand un echilibru intre miscare si odihna. Cand corpul este suprasolicitat, incheieturile sunt primele dupa muschi care simt efectele fortarii.

Pe de alta parte, neutilizarea articulatiilor prea mult timp intensifica rigiditatea articulara, de aceea si miscare regulata este obligatorie pentru prevenirea tulburarilor la acest nivel.

4. Ritualurile personale de ingrijire

Intretinerea articulatiilor presupune si o atentie mai mare acordata ritualurilor personale de ingrijire. O baie fierbinte cu cada plina o data pe saptamana relaxeaza muschii si incheieturilor, atat prin temperatura ridicata, cat si prin faptul ca apa ajuta organismul sa nu mai sustina greutatea corpului si forta gravitationala.

Baile cu parafina pot fi si ele benefice pentru articulatii. Masajul de relaxare este un alt tip de rasfat cu adevarat benefic pentru sanatatea articulara, intrucat reduce nivelul de disconfort si creste vigoarea organismului.

5. Dieta sanatoasa

Greutatea corporala influenteaza major sanatatea articulatiilor: cu cat cantariti mai putin, cu atat mai protejate sunt incheieturile. De pilda, atunci cand coborati scarile, genunchii suporta o forta de cinci ori mai mare decat numarul de kilograme al corpului. Astfel, o dieta echilibrata este o conditie de baza pentru o greutate sanatoasa a corpului.

Daca obisnuiti sa consumati cafea, incercati pe cat posibil sa reduceti cantitatea bauta zilnic sau sa o inlocuiti cu cea decofeinizata. In cadrul mai multor studii de specialitate, cofeina s-a dovedit a avea un efect de slabire a densitatii osoase, precum si a celei articulare.

Alimentele bogate in grasimi esentiale omega-3, precum pestele gras si fructele oleaginoase, pot preveni si atenua inflamatiile articulare. Calciul, preluat din legume precum broccoli si spanac, contribuie la reducerea pierderii masei osoase. Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul din hrana: corpul sintetizeaza singur aceasta vitamina cand este expus razelor de soare, astfel ca daca locuiti in regiuni cu clima rece, ati putea avea nevoie de suplimente alimentare cu vitamina D.

6. Miscarea usoara

Articulatiile nu isi pot exersa singure mobilitatea, de aceea miscarea usoara regulata este foarte importanta pentru mentinerea lor in stare optima. Faceti zilnic exercitii de intindere, manipuland degetele, incheieturile, bratele si gleznele. Fiecare intindere trebuie sa dureze circa 5-10 secunde. Incercati sa miscati incheieturile in toate sensurile, dar fara sa va provocati durere.

7. Intarirea masei musculare

Articulatiile nu pot fi puternice, fara ajutorul musculaturii corpului. Muschii si tesuturile conjunctive care inconjoara articulatiile ofera suport, stabilitate si ghidare in timpul miscarilor.

Exercitiile pentru dezvoltarea masei musculare stimuleaza si cresterea densitatii osoase, care conduce in cele din urma si la fortificarea articulatiilor. Tonifierea musculara imbunatateste echilibrul corpului, contribuie la scaderea in greutate si creste rezistenta fizica, reducand totodata pericolul accidentarilor.

8. Adaptarea efortului fizic varstei

Atunci cand va angajati in activitati noi, fie ca este vorba despre ciclism, bowling sau exercitii aerobice, tineti cont de varsta la care va aflati si alegeti in functie de aceasta nivelul de efort la care va supuneti. Incepeti cu pasi mici si cresteti gradual solicitarea corpului, purtand totodata echipamente sportive adecvate.


Citeste si despre:

Cum sa va mentineti articulatiile sanatoase Cand parintii inainteaza in varsta: 5 semnale de alarma privind sanatatea Este sanatoasa guma de mestecat? Ce spune modul in care aratati despre sanatate Protejarea articulatiilor in cazul artritei reumatoide 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Top 10 mituri din sanatate anulate de stiinta Sfatul medicului - 5 ponturi sanatoase pentru corp, minte si inima Cum sa imbatranim sanatos Cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la expunerea lucratorilor la riscurile generate de vibratii Ce spun mainile despre sanatatea unei persoane