Un sondaj efectuat la o scoala din Cluj-Napoca arata beneficiile Legii anti-fast-food

Publicat: 06 Aprilie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Conducerea scolii Octavian Goga din Cluj-Napoca a efectuat un sondaj de opinie, la sase luni de la intrarea in vigoare a Legii pentru o alimentatie sanatoase, denumita Legea anti-fast-food, rezultatul aratand o scadere de cateva procente a elevilor care consuma produse fast-food.

Monica Ilisiu, profesor la scoala "Octavian Goga", a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca sondajul de opinie a fost realizat pe 134 de copii si releva ca procentul elevilor care consuma fast-foost a scazut de la 83% la 77%.

"Daca in anul 2008, zilnic, 3% din elevi consumau produse fast-food, procentul a scazut la 1% in 2009. Procentele au scazut si la consumul saptamanal al produselor fasto-food”, a spus profesorul.

Totodata, in 2008, 60% dintre elevi preferau produsele fast-food, iar in 2009 procentul a ajuns la 38%. O scadere se observa si la alimentatia cu dulciuri si bauturi acidulate.

Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, cel care a lucrat la Legea anti-fast-food, a declarat, in cadrul aceleasi conferinte de presa, ca este multumit de rezultatele legii, motiv pentru care vor initia in scurt timp un nou proiect care va cuprinde toate aspectele unei vieti sanatoase.

"Rezultatele acestui sondaj, repetat fata de anul trecut, ne arata o imbunatatire a calitatii nutritiei la elevi. Acesta fapt, pe care noi il intuiam, ne-a determinat ca, impreuna cu domnul deputat Mircia Giurgiu (n.red. – initiatorul legii), cu doamna Monica Ilisiu, sa extindem programul anti-fast-food in scoli, sub forma unui proiect care sa devina program si apoi lege, care se numeste VITAL, acronimul de la o viata sanatoasa a copiilor. El cuprinde toate componentele stilului de viata sanatos, aplicate in scoala si in afara scolii. Ele sunt: nutritie sanatoasa, somn sanatos, activitate fizica atat in scoala, cat si in afara scolii. Componentele negative impotriva carora va trebui sa lucram ar fi fumatul, drogurile si alcoolul, iar pentru elevi mari vom lupta pentru igiena sexuala”, a spus Hancu.

Specialistul in nutritie a adaugat ca programul este binevenit in conditiile in care, la nivel national, unu din patru romani are probleme cu greutatea.


Citeste si despre:

Ce legatura exista intre sex si o casnicie fericita Inceperea scolii si efectele stresante asupra parintilor Eruptia dintilor la copii: cand incepe si la ce trebuie sa te astepti Selectia si pregatirea prin rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie 10 pericole alimentare Beneficiile consumului de anghinare pentru sanatate Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Alergatul: cum prelungeste speranta de viata cu 3 ani si alte beneficii pentru sanatate Casual sau office? Afla ce impact au hainele pe care le porti asupra vietii tale Beneficiile mai putin cunoscute ale soarelui asupra sanatatii Obezitatea - problema hormonala sau de dieta? Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii 6 motive pentru a consuma lactate Ti-e pofta de... cartofi prajiti? Te facem noi sa-ti treaca