De ce copilul refuza sa manance?

Actualizat: 03 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Asemenea adultilor, si copiii pot experimenta episoade de lipsa a poftei de mancare. In majoritatea cazurilor, acest apetit scazut nu indica nimic grav, insa atunci cand se observa pierderi excesive in greutate, oboseala si stare de slabiciune trebuie apelat de urgenta un medic pediatru.

Lipsa poftei de mancare este adesea intalnita in randul copiilor. Apetitul lor fluctueaza, insa trebuie identificata cauza acestui fenomen.

Cauze

Constipatia: Apare atunci cand un copil nu are, dintr-un motiv sau altul, scaun mai multe zile la rand. Sistemul sau digestiv nu functioneaza corect, motiv pentru care nu este in stare sa mai manance. In momentul in care reuseste sa evacueze scaunele, e posibil sa isi redobandeasca apetitul.

Viermii intestinali: Viermii patrund in sistemul digestiv al copilului, unde traiesc ca paraziti, provocand sangerari intestinale, pierderea apetitului, dizenterie etc. Prezenta acestor paraziti este de obicei detectata tarziu.

Anemia: Daca copilul nu consuma suficiente alimente bogate in fier, acest lucru ar putea duce la anemie. Copiii care sufera de anemie sunt de obicei slabi, obositi si iritabili. Lipsa fierului in dieta ii face sa fie agitati si sa refuze mesele.

Depresia: Copilul se izoleaza, este trist si isi pierde interesul pentru o serie de activitati. Schimbarea obiceiurilor alimentare este un indicator puternic al depresiei.

Medicamentele: Daca copilul a fost tratat recent cu antibiotice, pofta de mancare ar putea scadea. Pierderea apetitului la copii este un efect secundar comun al administrarii antibioticelor si a altor medicamente.

Rata de crestere lenta: Schimbarile din timpul cresterii pot determina scaderea apetitului la copii. In primul an de viata, copiii cresc rapid. Dar, dupa aceea, cresterea incetineste si pot manca mai putin. In aceasta perioada, scaderea apetitului este perfect normala.

Boala: Daca copilul sufera de dureri in gat, greata, diaree, dureri de cap, febra sau alte simptome, e posibil sa manance mai putin decat o face in mod obisnuit. Majoritatea copiilor isi recapata apetitul atunci cand se insanatosesc.

Anemia: Copiii care sufera de anemie sunt mai slabi, mai obositi si mai iritabili. Daca nu este tratata, anemia poate interfera cu dezvoltarea si performantele scolare ale copilului.

Sfaturi

- Asigurati-va ca mesele arata bine, interesant din punct de vedere vizual.
- Nu discutati cu copiii in timp ce mananca si mai ales evitati sa ii certati.
- Ajustati-le programul de masa asa incat sa le oferti de mancare doar cand stiti ca le este foame.
- Incurajati-va copilul sa aleaga alimente sanatoase.
- Permiteti-i copilului sa ia gustari intre mese.
- Incurajati-va copilul sa faca miscare.
- Nu fortati copilul sa manance daca nu ii este foame.
- Nu lasati copilul sa bea apa in timpul mesei, ci cu o jumatate de ora inaintea acesteia.

Cand trebuie consultat pediatrul?

- Observati o pierdere in greutate a copilului fara niciun motiv aparent.
- Copilul nu a luat deloc in greutate in ultimele sase luni.
- Sufera de diaree sau are temperatura.
- Prezinta varsaturi dupa fiecare masa.
- Reclama dureri abdominale atunci cand mananca.
- Observati o scadere a nivelului lui de energie.
- Are dificultati de respiratie, tuse, umflaturi ale fetei sau eruptii cutanate dupa masa. Acestea ar putea fi semne ale unei reactii alergice.


Citeste si despre:

Refuzul scolar/fobia scolara Capriciile alimentare ale copiilor Anxietatea de separare Ai grija la diversificare! Pot aparea reactii alergice! Semnele deshidratarii la copii Tulburari de eliminare – Encoprezisul Vitiligo Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Ambliopia Primul ajutor in situatii de urgenta Cum pot fi descoperite alergiile? Cum sa va descurcati cu un copil mofturos Sanatatea copilului vs inceperea scolii Apetitul sexual: diferentele intre sexe Depresia la copil si adolescent