Rinofima: cand este necesara interventia chirugicala

Actualizat: 05 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Madalina Mitran
Medic specialist Dermatovenerologie

Centrul Medical Optim Sano

Ce este rinofima?


Rinofima este o afectiune cutanata ce are drept consecinta hipertrofierea nasului, dar si deformarea sa. ca urmare a hiperplaziei glandelor sebacee si a tesutului conjunctiv. Astfel, nasul poate sa para inflamat, neregulat si de culoare rosie. Trebuie cunoscut faptul ca rinofima este un subtip de rozacee, o boala inflamatorie a pielii ce apare in special la persoanele ce au un ten deschis la culoare. Uneori, oamenii cu rinofima pot prezenta chiar si simptome ale altor tipuri de rozacee, precum umflaturi mici ce contin puroi (de obicei pe obraji, barbie si nas).

In general, simptomele rinofimei evolueaza consecutiv, fara perioade de ameliorare. Cercetatorii considera ca rinofima reprezinta consecinta cazurilor de rozacee netratate.

Care sunt cauzele rinofimei?

Cauza exacta a rinofimei nu este pe deplin cunoscuta. In trecut, s-a considerat ca aceasta afectiune are la baza consumul exagerat de bauturi alcoolice, dar s-a constatat ca nu exista legaturi dovedite intre alcool si rinofima. Cu toate acestea, alcoolul si cofeina pot dilata temporar vasele de sange, lucru ce poate sa agraveze afectiunea. 

Pe langa alcool, se considera ca exista si alti factori de risc. Printre acestia se regasesc si:

- pielea deschisa la culoare (ce se inroseste usor la contactul cu razele solare, dar se bronzeaza lent);
- sexul masculin;
- varsta mijlocie;
- existenta unui istoric familial care sa includa rozaceea.

In urma unor studii de specialitate s-a ajuns la concluzia ca rinofima afecteaza cel mai frecvent barbatii, mai ales pe cei cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani. Cu toate acestea, si persoanele cu alte varste sau de sex feminin pot fi afectate.

Simptomele rinofimei

Simptomele principale ale rinofimei constau in schimbarea culorii nasului si a formei pe care acesta o are. Cu trecerea timpului, varful nasului poate deveni rosu aprins, dar si sa creasca in diferite directii, devenind diform. Pe langa aceste simptome principale, rinofima poate fi caracterizata si prin:

- formatiuni nodulare la nivelul nasului, cauzate de cresterea de tesut conjunctiv suplimentar;
- modificari de culoare rosie-violacee;
- dilatarea porilor;
- ingrosarea pielii;
- aparitie de cicatrici;

Rinofima este o afectiune ce tinde sa apara la persoanele cu rozacee severa. Astfel, tabloul clinic poate fi completat si cu alte simptome, cum ar fi:

- sensibilitate la nivelul pielii;
- inrosirea fetei;
- eruptii faciale asemanatoare acneei;
- telangiectazii sau vizibilitatea vaselor de sange la nivelul pielii afectate (nas, barbie sau obraji).

Diagnostic si optiuni de tratament

Rinofima debuteaza cel mai frecvent in urma rozaceei. Atunci cand rozaceea se afla in stadiile incipiente, oamenii o pot confunda cu diferite alte afectiuni de sanatate, precum acneea sau eczema

Aspectul caracteristic al rinofimei face ca diagnosticarea sa fie usoara, chiar si prin simpla examinare vizuala. Totusi, medicii pot efectua investigatii suplimentare in anumite cazuri, mai ales atunci cand simptomele nu raspund la tratament.

De asemenea, poate fi solicitata prelevarea unor probe de tesut (biopsie) pentru a verifica orice suspiciune cu privire la malignitate.

Dupa punerea diagnosticului, se poate institui cea mai buna optiune de tratament. Trebuie cunoscut faptul ca exista tratamente diferite pentru rinofima, in functie de cat de avansate sunt simptomele. In mod normal, rozaceea este tratata cu antibiotice si retinoizi, dar rinofima nu raspunde intotdeauna la acestea, fiind necesare alte metode de tratament.

Optiunile de tratament valabile in cazul rinofimei sunt reprezentate de:

- isotretinoin administrat pe cale orala este adesea utilizat ca prima linie de tratament. Efectele benefice maxime apar atunci cand rinofima se afla intr-o faza incipienta sau daca simptomatologia nu este severa. Scopul principal al medicatiei este de a trata rozaceea care sta la baza simptomelor.
- antibioticele orale sau topice.

 - acidul azelaic poate ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor asociate.

Interventii chirurgicale

Interventiile chirurgicale reprezinta cele mai bune optiuni pentru tratamentul de lunga durata al rinofimei. Deoarece tesuturile si vasele de sange din zona afectata continua sa creasca, este esential ca interventia sa se efectueze cat mai curand posibil. In acest mod se poate preveni desfigurarea permanenta a pacientului.

Exista mai multe proceduri medicale pentru tratarea rinofimei, printre acestea regasindu-se si urmatoarele:

- dermabraziunea – ajuta la indepartarea straturilor excesive de piele;
- criochirurgia – are ca scop inghetarea si distrugerea tesuturilor anormale;
- excizia cu bisturiul – tesutul anormal se elimina cu ajutorul bisturiului;
- tratament laser cu dioxid de carbon – permite vindecarea mult mai rapida decat in cazul exciziei cu bisturiul.

Fiecare optiune medicala are riscuri potentiale, astfel incat trebuie discutate cu pacientul toate complicatiile posibile. Medicii pot recomanda in unele cazuri combinatii dintre doua sau mai multe tehnici chirurgicale. De asemenea, optiunea de tratament trebuie aleasa si in functie de rezultatele ce doresc sa fie obtinute. Procedurile medicale au ca efect urmatoarele aspecte:

- eliminarea cresterilor de tesut anormale si a straturilor excesive de piele;
- remodelarea nasului;
- reducerea aspectului neplacut produs de vasele de sange din zona respectiva;
- imbunatatirea aspectului general al pielii.

Schimbari ale stilului de viata

Unele modificari ale stilului de viata pot fi extrem de utile in gestionarea simptomelor. Pentru cele mai bune rezultate se recomanda evitarea urmatorilor factori:

- mancarea picanta;
- tutunul;
- bauturile alcoolice;
- bauturile pe baza de cofeina;
- expunerea prelungita la lumina solara;
- expunerea la temperaturi extreme.

Eliminarea acestor factori poate ajuta la reducerea aspectului neplacut produs de vasele de sange dilatate sau de inrosire. Adesea, combinarea mai multor tipuri de tratament poate reprezenta solutia ideala.

Perspectiva

Fara tratament adecvat rinofima severa poate duce la deformare exagerata a nasului, putand exista chiar si simptome psihologice secundare (stres, rusine, anxietate, depresie). Tratamentul chirurgical de succes poate ajuta la prevenirea acestui lucru.

Trebuie cunoscut faptul ca, in prezent, nu exista niciun remediu permanent pentru rinofima, iar simptomele pot reveni oricand dupa operatie. Tratarea rinofimei cat mai rapid posibil va oferi persoanei in cauza mai multe sanse de a evita distrugerea permanenta a nasului si simptomele prelungite.

Bibliografie:

Abokwidir, M., & Feldman, S. R. (2016, September). Rosacea management. Skin Appendage Disorders, 2(1–2), 26–34. https://www.karger.com/Article/FullText/446215
Laun, J., Gopman, J., Elston, J. B., & Harrington, M. A. (2015, May 1). Rhinophyma. Eplasty, 15, ic25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4426765/
Mikkelsen, C. S., Holmgren, H. R., Kjellman, P., Heidenheim, M., Kappinnen, A., Bjerring, P., & Huldt-Nystr m, T. (2016, June 23). Rosacea: A clinical review. Dermatology Reports, 8(1), 6387. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5134688/


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Rozaceea Rozaceea – cum ii puteti face fata? Cum putem ameliora episoadele de roseata ale fetei? Alcoolul si problemele asupra starii de sanatate Traumatismele nasului Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Sindromul Treacher Collins Rinoplastia pentru adolescenti Sifilisul (luesul) congenital Lepra sau boala Hansen Obiceiurile daunatoare dezvoltarii normale a maxilarelor