Modalitati de a adormi cand ai nasul infundat

Actualizat: 10 Ianuarie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Despre congestia nazala


Alergiile, racelile, gripa si diferite alte cauze ale infundarii nasului pot face ca somnul sa devina dificil sau chiar imposibil. Astfel, persoanele ce experimenteaza congestia nazala se pot trezi chiar si de zeci de ori din cauza imposibilitatii de a respira. De asemenea, infundarea nasului poate impiedica adormirea, deoarece produce un disconfort imens.

Somnul este extrem de important pentru numeroase functii ale organismului, inclusiv buna dezvoltare si mentinerea unui sistem imunitar puternic. Astfel, promovarea somnului este esentiala, iar specialistii recomanda mai multe strategii prin care somnul poate fi odihnitor chiar daca o persoana sufera de congestie nazala.

Aceste strategii pot fi utilizate separat sau simultan, eliberand caile nazale de secretiile deranjante.

Modalitati de a adormi cand ai nasul infundat

Cele mai bune modalitati de a adormi atunci cand nasul este infundat, astfel incat corpul sa primeasca toata odihna de care are nevoie.

Ridicarea capului

Congestia nazala tinde sa fie mai grava noaptea, deoarece drenajul secretiilor nu se mai poate realiza foarte bine din cauza pozitiei.

Mucusul se va aduna in cantitati mai mari la nivelul tractului respirator, ducand la dificultati de respiratie. De asemenea, excesul de secretii din timpul noptii poate duce chiar si la dureri sinusale ce survin dimineata.

Pentru a beneficia de un somn odihnitor atunci cand nasul este infundat, specialistii recomanda ridicarea capului mai sus ca de obicei. Acest lucru se poate face prin adaugarea unor perne suplimentare, avand ca efect decongestionarea nazala.

Folosirea umidificatoarelor

Atunci cand mucoasa nasului devine uscata, respectivele persoane pot resimti durere si sensibilitate. De asemenea, mucusul se poate acumula in cantitati crescute, producand simptome neplacute.

Umidificatoarele hidrateaza aerul, prevenind uscarea excesiva a nasului, astfel incat respiratia sa poata fi realizata in mod eficient.

Exista unele umidificatoare ce permit adaugarea de uleiuri esentiale, precum cele cu menta sau eucalipt. Totusi, este important ca aceste dispozitive sa fie curatate periodic, deoarece umiditatea poate favoriza dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor.

Pastrarea proviziilor langa pat

Congestia nu este singurul lucru care poate duce la tulburari ale somnului, mai ales cand o persoana este racita. Pentru multe persoane, congestia nazala poate duce la trezirea din somn, aceasta fiind urmata de sete sau de nevoia de a sufla nasul.

Astfel, pastrarea unui pachet cu servetele si a unui cos de gunoi langa pat este foarte importanta. De asemenea, oamenii trebuie sa aiba si o sticla cu apa langa pat pentru a face ca intreruperile nocturne sa fie mai scurte si mai putin inconfortabile.

Consumul de miere de albine

Congestia nazala obliga oamenii sa respire pe gura, producand durere si uscaciune la acest nivel. Astfel, tusea si durerea pot ingreuna somnul, dar mierea poate usura disconfortul.

Mierea poate chiar sa functioneze ca medicament antitusiv. Conform studiilor, mierea are si efecte bronhodilatatoare si ar trebui utilizata ca prim medicament in cazul copiilor cu astfel de simptome.

Mierea de albine este foarte buna pentru sanatate, dar trebuie sa se tina cont de faptul ca unele persoane pot fi alergice. In cazul persoanelor ce nu sunt alergice la miere, riscul de reactii adverse sau negative este foarte mic.

Realizarea de bai cu aburi inainte de culcare

Baile sau dusurile cu abur ajuta la deschiderea sinusurilor. Aburul ajuta, de asemenea, la decongestionarea nasului, favorizand scurgerea secretiilor. Astfel, chiar si durerea poate fi micsorata inainte de culcare.

Unii oameni considera ca masarea pielii din zonele sinusurilor favorizeaza drenajul. Astfel, dusurile calde si aburinde, alaturi de masaje eficiente, pot ajuta o persoana sa se relaxeze si sa respire mult mai bine inainte de culcare.

Folosirea de solutii saline

Solutiile saline pot fi utilizate sub forma de spray-uri sau spalaturi. Aceste solutii contin cantitati mici de sare ce sunt diluate in apa sterila. Efectele solutiei saline sunt benefice, ajutand la decongestionarea sinusurilor si la ameliorarea inflamatiei si iritatiei.

Solutiile saline nu contin substante medicamentoase, astfel incat pot fi folosite in siguranta chiar si de mai multe ori pe noapte. Pastrarea unui spray cu solutie salina langa pat pe timpul noptii poate ajuta la trecerea mai rapida peste episoadele de dispnee.

Utilizarea de benzi nazale

Aceste benzi speciale se ataseaza la nivelul nasului si trag narile spre exterior, facilitand patrunderea aerului. Desi multe persoane folosesc benzile nazale pentru a preveni sforaitul, acestea pot, de asemenea, sa usureze respiratia atunci cand o persoana experimenteaza congestia nazala.

Utilizarea de spray-uri nazale decongestionante

Spray-urile de acest tip pot ajuta la reducerea inflamatiei si a congestiei nazale, mai ales cand la baza producerii lor stau alergiile si infectiile. Utilizarea lor este sigura pe termen scurt, iar efectele sunt obtinute in mod rapid.

Cu toate acestea, unele spray-uri nazale decongestionante utilizeaza substante ce provoaca toleranta. Acest lucru poate duce la o productie mai mare de mucus si la o cerere mai mare a organismului pentru respectiva substanta, in caz contrar respiratia fiind extrem de dificila.

Pentru a evita efectele secundare produse de spray-urile decongestionante, oamenii ar trebui sa citeasca si sa urmeze cu exactitate instructiunile de pe ambalaj, inclusiv cantitatea maxima ce trebuie utilizata.

De asemenea, trebuie sa se tina cont de numarul maxim de zile in care acest tratament poate fi facut. Nerespectarea acestor reguli poate duce la dependenta, dar si la numeroase alte complicatii.

Medicamentele pentru gripa si raceala

Folosirea medicamentelor pentru gripa si raceala poate diminua congestia nazala, dar poate ajuta si cu alte simptome, precum durerile musculare si cele de cap.

Totusi, specialistii recomanda folosirea acestor medicamente doar la indicatia medicului si doar asa cum a recomandat acesta. Atunci cand se folosesc medicamente fara prescriptie medicala, specialistii recomanda sa se evite combinarea mai multor medicamente, dar si consumul in exces al acestora.

Cand se indica vizita la medic?

Racelile obisnuite provoaca mai mereu congestie nazala, dar organismul se va vindeca singur. Antibioticele nu sunt eficiente in cazul infectiilor virale, astfel incat nu trebuie utilizate.

Cel mai indicat este consumul sporit de lichide si odihna eficienta, astfel incat corpul sa se recupereze. Simptomele racelii pot persista intre 2 zile si chiar 2 saptamani, iar gripa poate depasi chiar si aceasta perioada.

Medicul poate ajuta la accelerarea vindecarii bolilor ce produc congestie nazala, iar consultul se recomanda in diferite situatie. Spre exemplu, copiii mici ce au nasul infundat trebuie sa fie consultati de medici.

Acest lucru este si mai important in cazul bebelusilor mai mici de 2 luni, deoarece acestia respira in principal pe nas, iar congestia ar putea duce la probleme grave de respiratie.

Vizita la medic trebuie realizata si atunci cand apare febra crescuta sau persistenta. Alte simptome ingrijoratoare sunt reprezentate de respiratia suieratoare, tahicardia, cianoza, modificarile starii de dispozitie, ametelile etc.

De asemenea, persoanele cu sisteme imunitare compromise trebuie sa aiba parte de o evaluare medicala adecvata atunci cand au nasul infundat sau experimenteaza diferite simptome de gripa si raceala. Astfel, tratamentul eficient poate fi instituit, iar complicatiile grave pot fi prevenite.

Bibliografie:
6 ways to sleep off a cold. (n.d.). sleep.org/articles/6-ways-sleep-off-cold/
Chirico, G., & Beccagutti, F. (2010). Nasal obstruction in neonates and infants [Abstract]. europepmc.org/abstract/med/20940683
Common cold. (2016). medlineplus.gov/commoncold.html
How is body temperature regulated and what is fever? (2017). ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279457/
Influenza (seasonal). (2018). who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)
Prather, A. A., et al. (2015). Behaviorally assessed sleep and susceptibility to the common cold. academic.oup.com/sleep/article/38/9/1353/2417971
Sleep better with the sniffles. (n.d.). sleep.org/articles/sleep-better-sniffles/
Waris, A., et al. (2014). Randomised double blind study to compare effectiveness of honey, salbutamol and placebo in treatment of cough in children with common cold [Abstract]. ajol.info/index.php/eamj/article/view/109140
What you should know about flu antiviral drugs. (2019). cdc.gov/flu/treatment/whatyoushould.htm


Citeste si despre:

Alergiile la peste Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Alergia, mai agresiva ca niciodata Alergia la frig Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Alergii care umbresc frumusetea Cele mai ciudate alergii Ghid rapid pentru ameliorarea alergiilor Tratamentul alergiilor oculare Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar