Endoscopia nazala, un instrument esential in diagnosticarea afectiunilor nazale si sinusale

Actualizat: 29 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este endoscopia nazala


Endoscopia nazala sau fibroscopia este o investigatie minim-invaziva utilizata in procesul de diagnostic a patologiilor nazale. Aceasta este realizata in mod uzual de catre medicii specialisti O.R.L, atunci cand exista suspiciune de patologie intranazala.

Cum se realizeaza

Endoscopul sau fibroscopul este un instrument subtire, rigid sau flexibil, dotat cu o camera si o lumina la capat. Acestea ajuta medicul sa vizualizeze in detaliu structurile din cavitatea nazala. Ambele tipuri de endoscopie, atat cea rigida cat si cea flexibila, sunt metode sigure si eficiente de diagnostic.

Endoscopul este curatat si dezinfectat dupa fiecare pacient. Medicul introduce endoscopul pe rand in fiecare nara, explorand progresiv cavitatea nazala stanga, respectiv dreapta, pana la nivelul rino-faringelui.

Rino-faringele este portiunea ce leaga cavitatile nazale de faringe, in posterior. Endoscopul poate ajunge si in sinusurile paranazale, aceste mici fose osoase ce unesc spatiile nasului, cavitatii bucale si urechii.

In unele cazuri, endoscopia nazala poate ghida prelevarea unor biopsii (fragmente mici de tesuturi patologice) in vederea stabilirii diagnosticului histopatologic sau poate ghida extragerea unor corpi straini introdusi intranazal, situatie intalnita in special in cazul copiilor.

Indicatii

In zilele noastre, endoscopia nazala se realizeaza in marea majoritate a cabinetelor sau sectiilor O.R.L, fiind o metoda rapida si eficienta de diagnostic. Aceasta se realizeaza in regim de ambulator, nefiind nevoie de internare sau de pregatirea pacientului.

Medicul generalist si/sau medicul O.R.L va recomanda aceasta procedura pentru a afla mai multe informatii cu privire la:
Congestia nazala
• Obstructia nazala
• Semnele, simptomele si cauzele rinosinuzitei (infectie concomitenta de nas si sinus)
Polipi nazali
• Tumori nazale benigne sau maligne
• Cauza si originea unei hemoragii nazale (epistaxis)
• Anosmie sau hiposmie: capacitate redusa sau lipsa completa a mirosului
• Pierderile de lichid cefalo-rahidian la nivelul nasului sau urechii

Endoscopia poate evidentia anumite detalii precum sursa unei hemoragii sau sursa unei infectii, insa aceasta are si limite diagnostice. Unele patologii necesita investigatii imagistice si/sau examen histopatologic pentru ca diagnosticul sa fie confirmat.

Uneori, endoscopia poate fi utilizata si in scop de tratament: extragerea corpilor straini este cel mai frecvent exemplu.

Endoscopia nazala se va utiliza la orice control O.R.L pentru pacientii cu rinoree, infectii nazale sau rinosinusale, pentru a evalua eficacitatea tratamentului instaurat si evolutia bolii.

Problemele urechii necesita de asemenea investigarea cavitatilor nazale, intrucat urechea medie comunica direct cu o portiune a nasului, si anume cu rinofaringele.

Rinosinuzita este una dintre cele mai frecvente patologii ce necesita endoscopie nazala. Aceasta reprezinta inflamatia mucoasei nazale si a mucoasei sinusale, putand fi implicat oricare sinus: frontal, maxilar, etmoidal sau sfenoidal. Simptomele includ obstructie nazala cu probleme de respiratie, secretii nazale galben-verzui si durere faciala, in regiunea specifica sinusului inflamat.

Endoscopia va confirma diagnosticul si va identifica eventualele probleme asociate.

Nu in ultimul rand, endoscopia nazala poate fi utilizata pentru interventii chirurgicale minim-invazive. Medicii specialisti O.R.L le realizeaza in sala de operatie, in cazuri selectionate, pentru tratamentul unor tumori, polipi sau infectii nazale localizate. Instrumentele folosite sunt de dimensiuni mici, iar abordul este endoscopic, nefiind nevoie de incizii largi si invazive.

Riscuri si complicatii

Endoscopia nazala este in general o procedura sigura, iar complicatiile sunt rare.

Atunci cand apar, acestea pot fi:
• Hemoragii nazale
• Lesinul pacientului
• Reactii adverse la medicamentul decongestionant sau la anestezicul local aplicat anterior.

Nu intotdeauna este nevoie de acestea; anestezicul local sub forma de spray se foloseste in general la copii, pentru a face procedura mai confortabila.

Riscul de hemoragie este mai mare in cazul pacientilor cu probleme de coagulare sau aflati sub tratament anticoagulant. Discutati cu medicul inainte, daca va aflati in aceste categorii.

Infectiile in urma endoscopiei sunt foarte rare; procedura nu trebuie sa fie sterila, intrucat cavitatea nazala in sine nu este un mediu steril. Daca exista secretii infectioase, capatul endoscopului se va steriliza si inlocui.

Inainte de endoscopie

Daca sunteti programat la un consult O.R.L, endoscopia nazala este aproape garantata, fiind o examinare de rutina in aceasta specialitate. Intrebati-va medicul daca ar trebui sa intrerupeti tratamentul medicamentos inainte de consult. Puteti manca si bea ca de obicei inainte de interventie.

Chiar inainte de endoscopie, medicul poate aplica un spray cu susbtanta decongestionanta, pentru a ameliora inflamatia mucoasei nazale. Astfel cavitatea nazala devine mai vizibila endoscopic. Daca exista sensibilitate crescuta sau daca pacientul este copil, un spray cu anestezic local va fi de asemenea aplicat, pentru a ameliora disconfortul simtit.

In timpul endoscopiei

Majoritatea endoscopiilor nazale se desfasoara in ambulatorul O.R.L sau in cabinetul medicului dumneavoastra.

Veti trece prin urmatorii pasi:
• Veti sta pe un scaun special, in pozitie normala
• Dupa ce aplica spray-ul cu medicament, medicul va introduce endoscopul intr-una dintre cele doua nari
• Puteti simti un disconfort, insa nu ar trebui sa fie dureros. Medicul se va retrage daca apare reflexul de tuse sau voma
• In prima nara, medicul va inainta endoscopul si va privi interiorul nasului pe un ecran digital la care este atasat instrumentul. Ulterior va face acelasi lucru si in cealalta nara
• Daca este nevoie, examinarea fiecarei nari se repeta
• In cazurile unde este necesar, medicul va preleva cu ajutorul unor instrumente subtiri tesut patologic, cum ar fi tesutul unei tumori, pentru a fi analizata la microscop. Biopsia nu necesita pregatire in plus

Dupa endoscopie

Medicul specialist O.R.L va completa consultul si cu alte examinari, in functie de fiecare caz: examinarea cavitatii bucale, a laringelui, a urechii, a ganglionilor. Acesta va va oferi informatii cu privire la diagnostic si la ce trebuie facut in continuare, atat in ceea ce priveste investigatiile cat si tratamentul necesar. Puteti pleca acasa imediat dupa endoscopie, urmand sau nu sa fiti internat in perioada urmatoare.

Daca apar hemoragii sau semne de infectie (febra, roseata, secretii purulente) asigurati-va ca va sunati medicul si reveniti la control.

Daca s-a efectuat o biopsie in timpul endoscopiei, veti primi rezultatele in pana la 3 saptamani. Respectati instructiunile medicului cu privire la medicamentele pe care le veti lua si/sau la programarea urmatorului consult.

Concluzie

Endoscopia nazala este o procedura diagnostica utilizata frecvent in cadrul consulturilor O.R.L. Aceasta se realizeaza pentru pacientii aflati la primul consult, pentru evaluarea pacientilor cu patologii aflate sub tratament sau pentru a ghida biopsia sau unele tratamente. Endoscopia nu prezinta riscuri semnificative si nu este dureroasa, ci doar usor inconfortabila.

Bibliografie
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/nasal-endoscopy
https://emedicine.medscape.com/article/1890999-overview?form=fpf


Citeste si despre:

Primul ajutor in cazul epistaxisului (sangerarea nazala) Cancerul nazal Epistaxisul - sangerarea nazala Polipii nazali - cand trebuie sa apelam la medic? Endoscopia: tipuri, pregatire si riscuri potentiale Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Rinita vasomotorie - Influenta temperaturii scazute asupra secretiilor nazale Deviatia de sept nazal Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale Septoplastia - corectarea chirurgicala a deviatiei de sept Ce sunt polipii nazali si cum te pot afecta