Tumorile nazale reprezinta formatiuni ce isi au originea in cavitatile nazale sau in sinusurile paranazale. Aceste formatiuni pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). Tumorile paranazale isi au originea in sinusurile paranazale si pot fi singure sau pot acompania tumorile nazale.
Cele mai comune tumori benigne sunt polipii nazali si hemangiomul. Cele mai comune tumori maligne de la acest nivel sunt:
• Carcinomul scuamos
• Adenocarcinomul
• Neuroblastomul
• Carcinomul chistic adenoid
• Sarcomul
Denumirile tumorilor indica compozitia lor celulara si tisulara, fiecare avand structura diferita si originea in alt tip de celule.
Diferenta principala dintre o tumora nazala si una paranazala este localizarea acestora: tumora nazala este localizata in cavitatea nazala, situata chiar in spatele nasului, iar tumora paranazala se gaseste in diferite sinusuri paranazale, cavitati umplute cu aer din jurul nasului, in structura osoasa a fetei.
Oricine poate face o tumora nazala sau paranazala, benigna sau maligna, insa cele maligne sunt mai comune la pacientii cu varsta de peste 55 de ani. Persoanele de rasa alba sunt mai probabil sa faca aceste tumori, iar barbatii au un risc dublu fata de femei. Tumorile nazale si paranazale sunt tumori relativ rare, cu o incidenta de maxim 5% din totalul tumorilor din sfera capului si gatului.
Aceste tumori evolueaza si avanseaza variabil, in functie de structura lor si de sanatatea generala a pacientului. Simptomele pot de asemenea aparea fie de la inceput, fie dupa o perioada mai indelungata de evolutie a patologiei.
Semnele si simptomele comune includ:
• Congestie nazala cronica si sinuzite frecvente
• Anosmia (pierderea senzatiei de miros)
• Epistaxis (hemoragie nazala)
• Dureri de cap inexplicabile
• Secretii nazale purulente
• Ochi inlacrimati
• Modificari ale vocii
• Durere locala in jurul nasului, ochilor, fruntii si obrajilor
• Infectii ale urechii cronice sau repetate
• Dificultati de auz
• Afectiuni oftalmologice, cu vedere neclara sau dubla
• Dificultati de deschidere a gurii
Tumorile nazale, in special cele maligne, apar atunci cand celulele incep sa se inmulteasca si sa creasca necontrolat. Tumorile benigne sunt deseori de cauza idiopatica, necunoscuta. Exista cu siguranta un fond genetic pe baza carora apar modificari la nivel molecular ce induc cresterea celulara haotica, insa exista si cativa factori de risc ce favorizeaza aparitia tumorilor.
Factorii includ:
• Expunerea la fum de tigara (primar sau secundar)
• Expunerea la praf, lemn si piele
• Expunerea la vapori chimici precum solventii, formaldehida, substantele din industria lipiciului
In lipsa tratamentului, tumora maligna de la nivel nazal sau paranazal se va extinde in alte regiuni din organism, intai prin avansare locala catre regiunile invecinate, ulterior prin metastaze la distanta. Atunci cand este diagnosticata si tratata in stadii incipiente insa, riscul de complicatii si metastaze este mult mai mic.
Medicul specialist ORL este cel care ridica suspiciunea de tumora nazala, iar medicul oncolog este cel care stabileste natura sa maligna si realizeaza ulterior stadializarea. Medicul va incepe diagnosticarea cu un examen clinic si va retine simptomele pe care le-a avut pacientul in ultima perioada.
Testele recomandate difera de la pacient la pacient, insa acestea pot include unul sau mai multe dintre:
• Endoscopia nazala: in timpul acestei proceduri, mediul utilizeaza un tub subtire dotat cu o camera la capat, care vizualizeaza interiorul cavitatii nazale si a sinusurilor
• Analize de sange: se dozeaza susbtante specifice cancerului
• Teste imagistice: radiografie, RMN sau CT
• Biopsia: prelevarea unei mici portiuni de tumora, pentru a fi analizata la microscop
Cancerul nazal si paranazal trebuie intotdeauna stadializat, odata confirmat diagnosticul.
Stadializarea ajuta medicul sa stabileasca cel mai bun plan de tratament pentru pacient si sa enunte un prognostic.
Exista 4 stadii ale cancerului nazal/paranazal:
• Stadiul I. Tumora este limitata la interiorul cavitatii nazale sau sinusului paranazal
• Stadiul II. Tumora s-a extins catre alte portiuni din aceste cavitati (ex: tumora nazala extinsa in sinus paranazal)
• Stadiul III. Tumora s-a extins in oasele sinusale sau orbitale, sau chiar in ganglionii limfatici din vecinatate
• Stadiul IV. Tumora s-a extins in structuri invecinate precum creier, structuri de la nivelul gatului si craniului, ganglioni limfatici aflati la distanta. Orice forma de cancer metastatic este considerat stadiul IV.
Tratamentul tumorilor nazale si paranazale depinde de istoricul pacientului, natura maligna sau benigna si preferintele personale. Medicii recomanda de regula rezectia chirurgicala atat pentru tumorile maligne cat si pentru cele benigne (pentru a preveni malignizarea sau alte complicatii).
In cazul tumorilor maligne, abordarea clasica este de tratament chirurgical asociat cu radioterapia.
Interventia chirurgicala. Scopul este de a indeparta cat mai mult din tumora nazala sau paranazala, cu rezectia unei parti din tesutul sanatos cand este nevoie. Rezectia ganglionilor limfatici este uneori necesara. In functie de fiecare caz, echipa medicala va include medic ORL, neurochirurg si chirurg specializat in patologia bucomaxilofaciala.
Radioterapia. Aceasta poate fi administrata singura, insa de cele mai multe ori se combina cu operatia. Aceasta poate fi administrata pre-operator pentru a micsora tumora, sau post-operator pentru a distruge orice celule restante. Pacientii cu contraindicatie operatorie sau care refuza operatia pot urma doar radioterapia, aceasta fiind insa mai putin eficienta cand se administreaza izolat.
Chimioterapia. Medicul oncolog va decide necesitatea de chimioterapie pentru fiecare pacient, iar medicamentele chimioterapice se pot administra oral sau intravenos. Aceasta nu este utilizata la fel de frecvent ca si interventia chirurgicala sau radioterapia
Nu exista modalitati de preventie a acestor tumori. Riscul poate fi insa scazut prin evitarea fumatului si a expunerii la vapori si substante nocive. Astfel, daca lucrati intr-un mediu cu astfel de riscuri, asigurati-va ca purtati echipamente de protectie ce acopera nasul si gura.
Speranta de viata a pacientilor cu tumori nazale benigne este aceeasi ca a pacientilor sanatosi.
In cazul tumorilor maligne insa, prognosticul depinde de momentul diagnosticul si modul in care tumora raspunde la tratament. Deseori prin combinarea mai multor tratamente, cresc sansele de vindecare a cancerului.
Din punct de vedere statistic, majoritatea cazurilor de cancer nazal sau paranazal sunt vindecate, in special atunci cand sunt detectate in stadii incipiente.
Este insa important sa retineti ca rata de supravietuire este intotdeauna o estimare, nefiind sigura pentru pacienti, ci doar orientativa. Modul in care tumora si organismul raspund la tratament sunt unice si sunt singurele ce stabilesc cu adevarat prognosticul si rata de vindecabilitate.
Tumorile nazale si paranazale sunt formatiuni ce cresc fie in cavitatile nazale, fie in sinusurile paranazale, fiind maligne sau benigne. Tratamentul lor este de regula eficient in special cand sunt descoperite in stadii incipiente. Astfel, mergeti la medic inca de la aparitia primelor simptome, pentru a evita complicatiile.
Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nasal-paranasal-tumors/symptoms-causes/syc-20354136
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24927-nasal-tumors
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.