Ce afectiuni pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem

Publicat: 02 Noiembrie 2017 | Actualizat: 03 Noiembrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Celulele stem sunt celulele de baza ale organismului uman, cele care alcatuiesc viata. Concret, acestea creeaza organele, tesuturile, sangele si sistemul imunitar. Organismul uman este format din peste 200 de tipuri de celule diferite, toate provenind dintr-o singura categorie de celule: celulele stem.

In viata intrauterina, celulele stem sunt responsabile de formarea si dezvoltarea fatului, iar dupa nastere, de reinnoirea si de repararea tesuturilor si organelor.

Celulele stem hematopoietice (formatoare ale celulelor din sange) reprezinta prima categorie identificata de celule stem adulte si a carei utilizare in scop terapeutic este dovedita si unanim acceptata.

In cazul persoanelor sanatoase, celulele stem au capacitatea de a reinnoi permanent sangele si celulele sistemului imunitar, iar atunci cand exista afectiuni care slabesc imunitatea sau cand o persoana urmeaza tratament impotriva unei forme de cancer este necesar un transplant de celule stem pentru a reface capacitatea sistemului imunitar si pentru a curata sangele afectat.

Astazi, exista trei surse disponibile de celule stem hematopoietice pentru obtinerea unei grefe de transplant: maduva osoasa, sangele periferic si sangele placentar.

Totodata, sangele placentar este cea mai usoara sursa pentru obtinerea unei grefe de celule stem hematopoietice, fara a implica niciun risc pentru mama sau nou-nascut.

Celulele stem din sangele placentar au particularitatea de a fi mai tinere comparativ cu celulele din maduva osoasa sau sangele periferic, si deci, prezinta o capacitate mai mare de multiplicare si o toleranta mai crescuta fata de pacientul primitor.

Avantajele celulelor stem din sangele placentar

• Sangele placentar este o sursa naturala, bogata si lipsita de controverse, de celule stem care pot salva viata.

• A recolta sange placentar nu presupune niciun risc pentru mama sau pentru nou-nascut.

• Celulele stem din sangele placentar se pot utiliza pentru tratarea a peste 70 de boli.

• Recoltarea de sange placentar este o procedura simpla, efectuata imediat dupa nasterea si desprinderea nou-nascutului de cordonul ombilical. De asemenea, grefa de sange placentar poate fi stocata pentru a fi folosita pe viitor de catre donator, un membru al familiei sau un alt beneficiar.

Ce boli pot fi tratate

Leucemia, limfom Hodgkin, limfom non-Hodgkin, beta-talasemia majora, neuroblastom, retinoblastom, anemia aplastica severa, boli autoimune (scleroza multipla, artrita, boli reumatice), boli fagocitare, boli ale sistemului imun congenitale, deficite congenitale ale trombocitelor, tumori cerebrale, sarcom Ewing.

Printre principalele grupe de boli ce pot fi tratate cu celule stem se numara leucemiile acute si cele cronice, sindromul mielodisplazic, anemiile, afectiunile congenitale ale sistemului imun si bolile autoimune.

Celulele stem se pot folosi in chirurgia estetica, in ortopedie, dermatologie si in tratamentul afectiunilor hematologice. In plus, acestea pot trata boli precum Alzheimer, atrofii musculare, leucemii, cancere si multe alte boli, iar cercetatorii studiaza in prezet tratamentul cu celule stem in bolile genetice.

Recoltarea celulelor stem

Recoltarea celulelor stem se poate efectua indiferent de tipul nasterii: nastere vaginala, nastere prin cezariana, prematura sau nastere in apa. Este bine de mentionat ca recoltarea sangelui din cordonul ombilical este complet nedureroasa si sigura pentru mama si bebelus deoarece nu intervine in procesul de travaliu sau nastere.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Transplantul de celule stem din sangele periferic

Articular Stem - aliatul perfect pentru articulatii sanatoase

Limfoame asociate cu SIDA – Tratament

Retinoblastomul

Ai imunitate, reusesti in toate! - Ghidul obiceiurilor sanatoase pentru imunitate

Ai grija de inima ta cu acesti nutrienti esentiali

Stimuleaza-ti imunitatea cu acest antioxidant: Quercetin cu Zinc

Leucemia mieloida acuta la copii si alte malignitati mieloide

Limfomul non-Hodgkin

Leucemia mieloida acuta la adulti

Sarcina

Cancerul mamar