De ce femeile au risc sporit de Alzheimer?

Publicat: 07 Septembrie 2012 | Actualizat: 09 Februarie 2021
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Studii recente arata ca femeile au risc dublu de Alzheimer comparativ cu barbatii, iar histerectomia (extirparea ovarelor) creste si mai mult pericolul de a face boala.

Specialistii spun ca diferentele de structura de la nivelul creierului feminin comparativ cu creierul masculin, la care se adauga si fluctuatiile hormonale ce afecteaza productia de substante de la nivelul creierului, sunt de vina pentru riscul mai mare al femeilor de a face Alzheimer.

Creierul feminin versus creierul masculin

Cercetarile neurologice recente arata ca diferentele dintre sinapse (felul in care neuronii sunt interconectati) si substantele care ajuta la trasmiterea informatiei sunt atat de mari intre sexe, incat se poate spune ca nu exista un singur tip de creier uman, ci doua: feminin si masculin.

Diferentele nu vin doar din deosebirile de la nivelul hipotalamusului, parte a creierului care controleaza foamea, setea, emotiile si instinctele sexuale. Si alte structuri ale creierului sunt diferite intre femei si barbati. Mai exact, savantii de la Harvard au descoperit ca parti din lobul frontal, responsabile cu luarea de decizii si cu rezolvarea problemelor aparute spontan, sunt mai mari in cazul femeilor, la fel si cortexul limbic, care regleaza emotiile.

De asemenea, partea creierului care ne ajuta la memoria pe termen scurt si la orientarea in spatiu este considerabil mai mare la femei, fapt surprinzator, avand in vedere reputatia proasta a femeilor cand vine vorba de interpretarea unei harti.

Barbatii au, in schimb, cortexul parietal mai dezvoltat, adica zona care proceseaza semnalele primite de la organele de simt si care este implicata in perceptia spatiala, la fel si regiunea care determina comportamentul sexual si social. Aceste diferente sunt foarte mari, avand in vedere ca, potrivit specialistului Larry Cahill, de la Centrul de Neurologie al Universitatii din California, Irvine, simplul fapt ca o structura celulara variaza ca marime sugereaza o diferenta in functionarea respectivului organ, or, in cazul ceierului feminin si al celui masculin, diferentele sunt mai mari de atat.

Frecventa afectiunilor neurologice este diferita in functie de sex

De asemenea, diferentele dintre cele doua tipuri de creiere ofera explicatii si pentru frecventa diferita, in functie de sex, a afectiunilor neurologice versus tulburari emotionale. Femeile sunt diagnosticate cu depresie de doua ori mai des decat barbatii, fapt corelat cu nivelul de serotonina mai redus din creier. In schimb, barbatii sufera in numar mai mare de autism, sindromul Tourette, dislexie, deficit de atentie si schizofrenie.

Pe de alta parte, prof.dr. Glenda Gillies, specialist in farmacologie neuroendocrina la Spitalul Imperial „College London” sustine ca efectul hormonilor sexuali asupra creierului nu trebuie neglijat. Cercetarile conduse de prof. dr. Glenda Gillies arata ca femeile au un risc sporit de Alzheimer dupa menopauza.

Estrogenul protejeaza creierul femeilor

Se stie deja ca estrogenul protejeaza scheletul si vasele de sange, de aceea riscul de osteoporoza si de boli de inima creste dupa menopauza. Dar cercetarile recente arata ca si tulburarile emotionale si sanatatea creierului sunt influentate de secretia tot mai redusa de estrogen. Astfel, riscul femeilor ajunse la menopauza, si al celor cu histerectomie se dubleaza in privinta aparitiei maladiei Alzhiemer.

Specialistii explica faptul ca maladia Alzheimer apare pe fondul formarii unor depuneri de proteine la nivel cerebral, depuneri care produc leziuni la nivelul creierului. Aproape 90% dintre barbatii cu Alzheimer au prezente aceste leziuni la nivelul hipotalamusului, o regiune a creierului care controleaza foamea, setea si sexualitatea.

In schimb, doar 10% dintre femeile cu Alzheimer au aceste depuneri la nivleul hipotalamusului. Ele au afectata o zona vecina, care controleaza productia unui neurotransmitator numite acetilcolina. Asa se explica de ce in cazul femeilor, severitatea simptomelor este mai mare comparativ cu a barbatilor care au boala, explica prof. Larry Cahill, profesor de neurobiologie la Universitatea California. Mai mult, cercetari realizate la Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie au indicat faptul ca si progresia bolii este mai rapida in cazul femeilor, comparativ cu barbatii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
NEUROAXIS
Tel: 0219965
Sectorul 1, Str. Iordache Golescu Nr. 17
Email
Clinici
recomandate

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta

Importanta Calciului pentru organism

Dintre secretele articulatiilor: glucozamina si condroitina

Top nutrienti care te vor face mai fericit si mai sanatos

Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii

Beneficiile consumului de avocado