Suferi de insomnie? Poti uita de noptile nedormite cu ajutorul dietei

Actualizat: 24 Februarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Stiai ca poti spune adio noptilor in care nu poti sa dormi cu ajutorul dietei? Daca vrei sa ai parte de un somn odihnitor, trebuie sa stii ce mancaruri sa incluzi in alimentatie. Creste aportul de alimente care sa contina fibre si uita de dulciuri si grasimi saturate.

Un nou studiu publicat in "Journal of Clinical Sleep Medicine" a aratat ca alimentele pe care le mancam in fiecare zi au un mare impact asupra calitatii somnului. La cercetare au luat parte 26 de adulti, 13 femei si 13 barbati.

Acestia si-au petrecut cinci nopti intr-un "laborator de somn", dormind in medie 7 ore si 35 de minute. In primele zile ale experimentului, ei au avut o dieta controlata de cercetatori, iar din a cincea zi au inceput sa manance mancare aleasa doar de ei.

Participantii la studiu au adormit de doua ori mai repede in zilele in care au avut o dieta controlata, care a fost conceputa de un medic nutritionist. Hrana a fost bogata in proteine si slaba in grasimi saturate.

Potrivit cercetarii, in serile in care participantii au mers la culcare dupa ce au primit mancarea specificata de medicul nutritionist au avut nevoie de aproximativ 17 minute ca sa adoarma, in timp ce in zilele in care s-au hranit cu mancarea aleasa de ei au avut nevoie de aproximativ 29 de minute ca sa adoarma.

Studiul demonstreaza ca exista o legatura stransa intre dieta si somn si ca trebuie sa avem un stil de viata sanatos. Asadar, pentru un somn odihnitor, este importanta nu numai ora la care mergem la culcare, ci si alimentatia. Este important sa avem un stil de viata sanatos, bazat pe o dieta sanatoasa si pe miscare. Sportul imbunatateste, de asemenea, calitatea somnului. Desi mai este nevoie si de alte cercetari, oamenii de stiinta spun ca dieta are un rol important in ceea ce priveste somnul.

Ce trebuie sa mananci ca sa dormi bine

Ca sa te odihnesti bine, este important sa incluzi in alimentatia zilnica orez, fasole, legume verzi, precum salata si spanacul.

Alimentele bogate in proteine, precum carnea slaba, ouale, branza slaba de vaci sau semintele de dovleac sunt ideale, pentru ca induc si ele somnul. Totodata, un aport de 70 de grame de migdale pe zi face minuni in acest sens.

Si hrana bogata in seleniu, zinc si magneziu este utila, pentru ca te ajuta sa te relaxezi si sa adormi mai repede. De asemenea, favorizeaza productia de melatonina, hormonul care regleaza somnul, datorita unui compus care se gaseste in aceste alimente, triptofanul. Mananca des banane, seminte de susan, linte, ficat de pasare si de vita.

Alimentatia sanatoasa nu doar ca te ajuta sa scapi de problemele cu somnul, insa sunt utile si pentru ca vei pierde din greutatatea in exces si vei avea mai multa energie.

Si ceaiul de musetel si de tei sunt indicate inainte cu una-doua ore de a merge la culcare, pentru ca reduc starile de anxietate si te ajuta sa te relaxezi. Astfel, nu vei avea nevoie de mult timp ca sa adormi.

Daca ai probleme cu insomnia, redu consumul de grasimi, de carne grasa, branzeturi grase, dar si de mancaruri de tip fast-food.


Citeste si despre:

Depresia la adolescenti Te imbolnavesti des? Iata cum iti poti intari sistemul imunitar! Cum se formeaza si se trateaza cearcanele Tulburarile de somn: hipersomnia Alimentatia mamei dupa nastere 5 pozitii de yoga pentru reducerea anxietatii Ce au de facut persoanele cu prediabet Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Accidentul vascular cerebal la copii (AVC) Impactul bolilor mitocondriale Tratamente si remedii alternative pentru migrene 8 alimente care cresc nivelul de energie din organism Tu ce faci cand nu mai poti dormi? Cele mai frecvente cauze ale oboselii. Afla ce poti face ca sa le combati! Insomnia fatala