Cum poate afecta organismul somnul agitat?

Actualizat: 01 Noiembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Somnul agitat, care nu te lasa sa-ti incarci bateriile pentru a doua zi, mai este denumit si parasomnie si defineste totalitatea lucrurilor anormale care li se pot intampla unor oameni in timpul somnului si care perturba calitatea acestuia.

De cele mai multe ori, persoanele care au somnul agitat pot suferi si de carcei la picioare, pot vorbi in timpul somnului sau, mai rau, scrasnesc din dinti.

Persoana care doarme putine ore pe noapte sau care are un somn de proasta calitate poate avea, in timp, anumite probleme la nivelul intregului organism, deoarece somnul contribuie la buna functionare a sistemului imunitar, la capacitatea de concentrare, la eficienta cu care individul isi desfasoara activitatea a doua zi.

Mai mult, reducerea cantitatii si calitatii somnului este adesea asociata cu cresterea riscului de boli cardiovasculare, dar si a obezitatii.

Principalele simptome

- Persoana se rasuceste in pat de pe o parte pe alta;

- Sifoneaza lenjeria, uneori da perna jos din pat;

- Dimineata, persoana este extrem de obosita, ca si cand nu a dormit deloc;

- Se trezeste greu, tocmai pentru ca nu este odihnit.

Cauzele somnului agitat

• Un nivel ridicat de stres;

Oboseala;

• Stari de neliniste, anxietate, depresie;

• Boli psihice: psihoze, epilepsie, dementa, Parkinson;

• Anumite traume: divort, decesul cuiva drag;

• Alcoolism;

• Boala de reflux gastroesofagian;

• Boli cardiace;

Boli reumatologice inflamatorii;

• Boli respiratorii;

• Boli renale;

Boli tiroidiene.

Principalele afectiuni care cauzeaza tulburari de somn

Depresia. De cele mai multe ori, vinovatul principal al problemelor de somn, de la dificultatea de a adormi pana la trezitul frecvent din timpul noptilor, este depresia. Astfel spus, peste 90% dintre persoanele diagnosticate cu depresie prezinta si tulburari de somn.

Solutia in astfel de probleme consta in tratamente antidepresive si sedinte de psihoterapie, care de regula au succes, pacientul vindecandu-se atat de depresie, cat si de insomnie sau alte probleme legate de somn.

Diabetul zaharat. Persoanele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat au un somn agitat din cauza fluctuatiilor nivelului de zahar din sange pe parcursul noptii. De asemenea, diabeticii pot transpira excesiv noaptea si au somnul intrerupt din cauza necesitatii de a urina frecvent.

Demn de mentionat este faptul ca inclusiv insomnia este un factor de risc pentru diabetul zaharat de tip 2.

Bolile cardiovasculare. Mai exact boala coronariana si insuficienta cardiaca congestiva pot determina probleme legate de somn.

Boala de reflux. Refluxul gastroesofagian face ca persoana sa aiba somnul agitat, iar pozitia culcat in pat poate chiar agrava simptomele acestei boli.

Hipertiroidia. Are ca manifestari si transpiratiile nocturne care determina un somn agitat, deoarece persoana in cauza se trezeste des in timpul noptii. Mai mult, hipertiroidia poate cauza si o stare de oboseala permanenta in timpul zilei.

Tratamentul

• Se vor evita gandurile negative.

• Nu se va manca inainte de culcare si nu se va consuma alcool sau bauturi energizante.

• Anumite ceaiuri din plante au un real efect sedativ.

• Sunt cazuri in care pacientul va primi tratament cu antidepresive si anxiolitice.

• Insa cel mai important este tratamentul bolii de baza, cea care a determinat si aparitia somnului agitat.


Citeste si despre:

Sfaturi pentru un somn odihnitor De ce unii oameni imbatranesc mai repede? Implicatiile stresului in viata cotidiana Dementa Astenia de toamna – modalitati de a-i face fata Migrena juvenila Consecintele unei supradoze de aspirina Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Secretele unei vieti lungi si sanatoase Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Insomnia Tratamentul homeopat, ajutor in insomnii Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine Cum facem diferenta intre tulburarile ocazionale de somn si insomnie Durerea de cap: 16 cauze posibile