Cercetatorii israelieni au reusit sa aduca la maturitate ovule inca nedezvoltate, prelevate din tesutul ovarian al unor fete cu varsta de peste cinci ani, oferind astfel tinerelor bolnave de cancer posibilitatea de a avea copii mai tarziu in viata, informeaza cotidianul britanic The Telegraph.
Ovulele imature sunt prelevate din tesut ovarian, sunt aduse la maturitate in conditii speciale de laborator si apoi sunt inghetate si pastrate pentru viitor, cand persoana de la care au fost prelevate se hotaraste sa aiba copii.
Echipa de cercetatori de la Hadassah Hebrew University Medical Centre din Ierusalim a reusit sa faca posibila recoltarea de tesut ovarian de la tinere diagnosticate cu cancer, pentru a le da inapoi acestora, peste cativa ani, ovule mature.
Cercetatorii israelieni au lucrat cu 19 paciente, cu varste intre cinci si 20 de ani, si au reusit sa recolteze, in medie, noua ovule de la fiecare pacienta, mai mult de o treime dintre acestea fiind maturizate cu succes.
Procedura, care va fi disponibila pacientelor, cel mai devreme, in 2013, ofera speranta de a avea copii pacientelor diagnosticate cu cancer inca de la varste fragede, care deseori raman infertile in urma bolii. Ovulele pot fi inghetate si pastrate pana cand pacienta va fi pregatita pentru a avea un copil.
"Abilitatea de a trata cancerul creste de la an la an, iar persoanele diagnosticate cu aceasta boala au tot mai multe sanse de supravietuire, asa ca, acum, este important ca supravietuitorii sa poata avea o viata bogata, fericita, incluzand capacitatea de a avea copii", a declarat presedintele Societatii americane pentru Medicina Reproductiva, David Adamson.
Anual, peste 1.500 de copii cu varsta sub 15 ani sunt diagnosticati cu cancer, jumatate dintre acestia avand sub cinci ani. Cea mai comuna forma de cancer la copii este leucemia, urmata de tumorile craniene si cele spinale.