6 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre Chlamydia

Actualizat: 08 Aprilie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Infectia cu Chlamydia se transmite prin contact sexual, de aceea, orice persoana care are o viata sexuala activa trebuie sa fie informata despre aceasta.

Lasata netratata, poate avea consecinte dintre cele mai neplacute pentru sanatate.

La femei, simptomele sunt scurgerile vaginale care au un miros urat, sangerari intre menstruatii, dureri in timpul actului sexual, menstruatii dureroase, senzatie de arsura la urinare, dureri abdominale, mancarimi in zona intima, febra, cat si oboseala.

Barbatii pot simti durere in timp ce urineaza, mancarimi si arsuri in zona penisului si in jurul testiculelor, secretii vascoase sau apoase la nivelul penisului.

1. Este o infectie comuna, dar multe persoane nu stiu ca o au

Chlamydia este o infectie comuna, insa multe persoane nu stiu ca o au. Aproximativ 1.4 millioane de cazuri raportate in 2014 in Statele Unite ale Americii, dar numarul real este mult mai mare, sustin medicii.

Aceasta infectie poate sa treaca neobservata, din cauza ca poate sa nu aiba niciun simptom. Acest lucru se poate intampla la 75% dintre femei si la 50% dintre barbati, spun statisticile.

"Numarul cazurilor raportate este substantial mai mic fata de numarul real," spune Bradley Stoner, profesor asociat la Washington University School of Medicine in St. Louis, SUA, citat de cnn.com. Cele mai recente statistici sugereaza ca sunt mai mult de 2,8 milioane de cazuri in fiecare an, in SUA.

2. O bacterie, cauza infectiei

Bacteria Chlamydia trachomatis este cea care duce la infectia cu Chlamydia, care apare in zona tractului genital. Atat la femei, cat si la barbati, bacteria poate sa afecteze rectul si gatul.

"Infectia se raspandeste in timpul activitatii sexuale- vaginala, anala sau prin sex oral-",spune Jonathan Schaffir, ginecolog la Ohio State University Wexner Medical Center in Columbus, SUA.

3. Femeile tinere, cele mai predispuse

Tinerele cu varsta intre 15 si 24 de ani sunt cele mai predispuse la aceasta infectie, insa orice persoana activa din punct de vedere sexual poate sa o contracteze, indiferent daca este vorba despre un barbat sau despre o femeie.

Chlamydia este contagioasa doar de la persoana la persoana, in urma unui contact sexual. Nu se transmite prin haine, mancare sau apa contaminata. De asemenea, nu poate sa fie luata nici de la toaleta, sustin specialistii.

4. Poate cauza infertilitate

Infectia cu Chlamydia lasata netratata poate sa aiba conecinte pe termen lung. Acestea pot include: boala inflamatorie pelvina, infectii repetate ale tractului urinar si ale aparatului reproducator, infertilitate. Atat la barbati, cat si la femei, poate sa cauzeze artrita, dar poate sa fie si o cauza a aparitiei conjunctivitei.

La femeile insarcinate aceasta bacterie poate sa provoace nastere inainte de termen. Barbatii care sufera de infectie cu Chlamydia pot sa dezvolte si o infectie a uretrei, dar si o inflamatie a rectului.

5. Mama poate transmite infectia bebelusului

Infectia poate sa fie transmisa de la mama la fat, in timpul nasterii, iar acest lucru se poate intampla la aproximativ 50% dintre cazuri. Bebelusul poate sa faca conjunctivita si pneumonie.

6. Se trateaza cu antibiotic

Aceasta infectie se poate tratat in urma administrarii de antibiotice, la recomandarea medicului. Simptomele dispar, de obicei, la o saptamana de la inceperea tratamentului.

Cea mai buna metoda de protectie este folosirea prezervativului. De asemenea, trebuie limitat numarul de parteneri sexuali.


Citeste si despre:

Sarcina - Luna a II-a Infectia cu Chlamydia trachomatis Vulvovaginita cu Chlamydia 7 metode de a preveni infectiile de tract urinar Infectii ale tractului urinar Infectia cu tricomonas (tricomonaza) Chlamydia trachomatis - Boala cu transmitere sexuala Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare La ce femei sunt cel mai des diagnosticati polipii endometriali? Boli cu transmitere sexuala (sifilisul, gonoreea, chlamydia, scabia, SIDA) Infectiile vaginale micotice Infectia tractului urinar la tineri si adulti Infectiile de tract urinar la femei - cistita acuta, cronica, interstitiala, radica, nonbacteriana, uretrita, bacteriuria asimptomatica Infectiile cu transmitere sexuala pot fi tinute sub CONTROL Infectiile tractului urinar: cum sa le recunosti si sa le previi Infectii urinare frecvente? Afla cauzele si cum le poti evita
Cere sfatul medicului ×