O taietura sau inteptura este o plaga la nivelul pielii, ce rezulta dintr-un traumatism asupra pielii, mic sau mare. Acestea pot aparea oriunde pe corp, produse de o varietate mare de instrumente, actiuni, accidente casnice si accidente de munca.
Orice plaga, indiferent de marimea si aspectul ei, reprezinta o poarta de intrare pentru microorganisme. Microorganismele includ virusuri, bacterii, fungi, paraziti ce traiesc permanent in aer, pe suprafete si pe pielea noastra, se vor acumula rapid la nivelul plagii, in incercarea de a patrunde in organism. Astfel apare infectia plagii, infectia tegumentului din jur (celulita) si posibil infectia altor structuri din organism. Infectia poate aparea oricand, de regula la 2-3 zile dupa producerea leziunii.
O taietura neinfectata, curata, isi va desfasura procesul de vindecare prin cicatrizare. Astfel aspectul plagii si eventualele simptome asociate (ex: durere locala) se vor imbunatati treptat. O plaga infectata se va inrautati.
Pielea din jurul taieturii se inroseste si devine calda, acestea fiind semne ale inflamatiei locale. Poate aparea si tumefierea zonei, precum si durere de intensitate si caracter variabil. Pe masura ce se instaleaza si progreseaza infectia, va aparea puroiul, o secretie abundenta, galbuie-albicioasa, la nivelul plagii. Aparitia puroiului este un semn cert de infectie a plagii.
Apelati la ajutor medical imediat, daca observati urmatoarele:
• Eritemul (roseata) de la nivelul taieturii se raspandeste in alte zone, deseori sub forma de striuri rosii
• Aveti febra
• Apare sau se intensifica durerea la nivelul taieturii sau intepaturii (sau in orice alta regiunie din corp)
Aceste simptome indica raspandirea infectiei. Germenii patogeni ce patrund prin intermediul plagii, atunci cand sunt in cantitate suficienta sau cand sunt destul de agresivi, pot disemina la distanta, prin limfa si sange. Infectia generalizata poarta numele de sepsis sau septicemie si este o urgenta severa, o afectiune amenintatoare de viata. Astfel, pentru a nu ajunge in acest stadiu, este important sa analizati plaga si sa stiti daca si cand a inceput raspandirea infectiei.
Pentru a recunoaste o posibila infectie a taieturii sau intepaturii, este important sa fiti atenti la aspectul plagii inca din momentul producerii. Dupa ce rana este curatata de pamant, obiecte straine, sange sau alte materiale, aceasta va avea un anume aspect si va da o anumita simptomatologie. Daca pe parcursul urmatoarelor zile, plaga se modifica si apar semnele de inflamatie si infectie, puteti concluziona ca, cel mai probabil, taietura s-a infectat. Aspectul leziunilor infectate difera de la caz la caz, fiind influentat si de severitatea taieturii sau intepaturii initiale.
Plagile infectate nu se trateaza, de cele mai multe ori, acasa. Intrucat agentul patogen are nevoie de tratament medicamentos pentru a fi indepartat, plaga infectata trebuie intotdeauna vazuta de un medic.
Totusi, daca tocmai ce ati observat o usoara inrosire sau tumefiere a zonei, daca plaga nu este deschisa, sangeranda sau de dimensiuni foarte mari, aceasta ar putea fi o infectie in stadiul incipient, ce beneficiaza de remedii facute acasa.
In cazul oricarei leziuni, asigurati-va ca va spalati pe maini, dupa care clatiti plaga cu apa din abundenta, indepartand orice material strain de la acel nivel: pamant, pietre, obiecte straine. Solutiile antiseptizante precum apa oxigenata sau betadina pot fi apoi utilizate in prima zi, fara a face exces. Aplicate la nivelul plagii, acestea ofera o protectie impotriva germenilor din exterior. Unele plagi trebuie lasate deschise, in timp ce altele trebuie acoperite cu un bandaj curat, steril, eventual imbibat in solutii antiseptizante si/sau antibiotice. Verificati plaga zilnic si notati orice modificare.
Nu incercati sa curatati orice fel de plaga, in special daca exista deja puroi sau daca leziunea este severa. In aces caz, mergeti la medic cat mai repede. Acesta va oferi indicatii personalizate, potrivite pentru ingrijirea plagii dumneavoastra.
Daca taietura nu se vindeca prin ingrijirea acesteia acasa, infectia va fi tratata prin medicamente, cel mai probabil antibiotice. Medicul va prescrie antibiotice in functie de cel mai probabil agent cauzator al infectiei.
Medicul va realiza curatarea primara a plagii si va aplica un bandaj potrivit. Mai departe, va oferi instructiuni despre ingrijirea plagii acasa, concomitent cu administrarea de antibiotice si/sau antialgice (in caz de durere importanta).
Atunci cand o taietura sau intepatura nu este tratata corespunzator, infectia va incepe sa se raspandeasca, catre tesuturile mai profunde: derm si hipoderm. Aceasta poarta numele de infectie a pielii sau celulita. Mai departe, infectia se poate raspandi prin intermediul sangelui catre tot organismul. O infectie raspandita va da febra si stare generala de rau, acestea fiind semne de alarma.
De asemenea, este posibil ca o celulita sa fie foarte dificil de tratat sau chiar sa nu se vindece niciodata, ducand la infectii recurente, abcese tegumentare. In cazuri extrem de rare, o infectie netratata poate ajunge pana la tesuturile profunde, precum muschiul striat, cauzand fasceita necrozanta.
Exista cateva situatii in care infectia plagii este mai probabila. Acestea includ:
• Diabet zaharat de tip 1 sau 2
• Sistemul imunitar slabit, in cazul pacientilor sub tratament corticosteroid, chimioterapic, sau in cazul pacientilor diagnosticati cu boli autoimune
• Plagile formate prin muscatura de animal sau de om
• Plagile produse de un obiect murdar, ruginit
• Plagile de dimensiuni mari, profunde
• Varsta inaintata (mecanismele de regenerare si vindecare sunt mai slabite)
• Obezitatea
Curatati plaga imediat dupa producerea acesteia. Acesta este primul pas in prevenirea infectiei, fiind si cel mai important. Apa curata, din abundenta, este solutia ideala, dar daca nu este disponibila, folositi comprese imbibate in solutii alcoolice.
Odata ce plaga este curatata, asteptati sa se usuce, apoi aplicati o solutie antiseptica sau antibiotica locala si acoperiti regiunea cu o compresa curata, de preferat sterila. Incercati sa alegeti o compresa sau un material care nu se lipeste de plaga, pentru a evita complicatiile. Umectarea compresei cu apa sau solutie antiseptizanta poate ajuta.
Pentru a evita atat infectia, dar si alte complicatii severe, apelati la ajutor medical imediat, daca:
• Suspectati ca exista un material strain blocat in interiorul plagii
• Nu puteti opri sangerarea
• Taietura este de dimensiuni mari
• Taietura sau intepatura a fost facuta prin muscatura de animal sau om
Plagile produse prin muscatura de animal sau om au risc infectios mult crescut, si necesita tratament special. Astfel, orice muscatura de acest tip trebuie raportata la medic, in vederea primirii unor vaccinuri specifice, profilactice: vaccin antitetanic, antirabic.
Monitorizati plaga cu atentie in fiecare zi si notati orice modificare. In caz de semne ale infectiei, nu le ignorati, ci tratati-le din timp, pentru un prognostic si o vindecare cat mai bune.
Plagile cutanate, formate prin taieturi sau intepaturi de diverse cauze, reprezinta o poarta de intrare pentru multe microorganisme. Astfel infectia plagilor este posibila si probabila in cazul multor pacienti. Pentru a evita raspandirea infectiei si alte complicatii severe, respectati regulile de curatare a plagii si apelati la ajutor medical inca de la primele semne.
Bibliografie
https://www.healthline.com/health/animal-bite-infections
https://www.healthline.com/health/infected-cut#home-treatment
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.