Cum arata o infectie cu stafilococ oral si cum o tratez?

Actualizat: 14 Decembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere


O infectie cu stafilococ este o infectie bacteriana cauzata de bacteriile Stafilococ. Adesea, aceste infectii sunt cauzate de o specie de stafilococ numita Staphylococcus aureus. In multe cazuri, o infectie cu stafilococ poate fi tratata cu usurinta. Dar daca se raspandeste in sange sau in tesuturile mai profunde ale corpului, poate pune viata in pericol.

In plus, unele tulpini de stafilococ au devenit mai rezistente la antibiotice. Desi rar, este posibil sa aveti o infectie cu stafilococ in gura. Cititi mai jos despre cum exploram simptomele, cauzele si tratamentul unei infectii cu stafilococ oral.

Care sunt simptomele unei infectii cu stafilococ oral?

Simptomele generale ale unei infectii cu stafilococ oral pot include:
• roseata sau inflamatie in interiorul gurii
• senzatie de durere sau arsura in gura
• inflamatie la unul sau ambele colturi ale gurii (cheilita unghiulara)

Bacteriile Stafilococi aureus au fost gasite, de asemenea, in 0,7 pana la 15% sursa de incredere a abceselor dentare. Un abces dentar este un buzunar de puroi care se dezvolta in jurul unui dinte din cauza unei infectii bacteriene. Simptomele pot include: -durere, roseata si umflare in jurul dintelui afectat
• sensibilitate la temperatura sau presiune
• febra
• umflarea obrajilor sau a fetei
• gust neplacut sau miros urat in gura

Complicatiile unei infectii cu stafilococ oral

Desi multe infectii cu stafilococ pot fi tratate cu usurinta, uneori pot aparea complicatii grave.

1. Bacteriemia- in unele cazuri, bacteriile stafilococioase se pot raspandi de la locul infectiei in fluxul sanguin. Acest lucru poate duce la o afectiune grava numita bacteriemie. Simptomele bacteriemiei pot include febra si tensiune arteriala scazuta. Bacteremia netratata se poate transforma in soc septic.

2. Sindromul de soc toxic- O alta complicatie rara este sindromul socului toxic. Este cauzata de toxinele produse de bacteriile stafilococice care au intrat in sange. Simptomele pot include: febra mare, greata sau varsaturi, diaree, dureri, eruptie cutanata care arata ca o arsura solara, durere abdominala, angina lui Ludwig. Angina lui Ludwig este o infectie severa a tesuturilor din partea inferioara a gurii si a gatului. Poate fi o complicatie a infectiilor dentare sau a abceselor. Simptomele pot include: durere in zona afectata, umflarea limbii, maxilarului sau a gatului, dificultate la inghitire sau la respiratie, febra, slabiciune sau oboseala.

Cauzele unei infectii cu stafilococ oral

Bacteriile cu stafilococ provoaca infectii cu stafilococ. Aceste bacterii colonizeaza de obicei pielea si nasul. De fapt, conform CDC, aproximativ 30% dintre oameni poarta bacteriile stafilococice in nas.

Bacteriile stafilococice sunt, de asemenea, capabile sa colonizeze cavitatea bucala. Un studiu a constatat ca 94% dintre adultii sanatosi aveau o forma de bacterie Staphylococcus in gura si 24% au S. aureus.
Un alt studiu din 5.005 de specimene de bacterii orale de la un laborator de diagnosticare a constatat ca peste 1.000 dintre ele au fost pozitive pentru S. aureus. Aceasta inseamna ca gura ar putea fi un rezervor mai important pentru bacteriile stafilococice decat se credea anterior.

Este o infectie cu stafilococ oral contagioasa?

Bacteriile care provoaca o infectie cu stafilococ sunt contagioase. Asta inseamna ca pot fi raspandite de la o persoana la alta. Cineva cu bacterii stafilococice pe care le colonizeaza gura o poate raspandii altor persoane prin tuse sau vorbire.

In plus, il puteti obtine prin intrarea in contact cu un obiect sau o suprafata contaminata si atingandu-va fata sau gura. Chiar daca esti colonizat cu stafilococ, asta nu inseamna ca te vei imbolnavi. Bacteriile stafilococice sunt oportuniste si adesea provoaca infectii numai in circumstante specifice, cum ar fi prezenta unei rani deschise sau a unei stari de sanatate subiacente.

Factori de risc pentru o infectie cu stafilococ oral

Majoritatea oamenilor colonizati cu stafilococ nu se imbolnavesc. Stafilococul este oportunist. De obicei, profita de o situatie specifica pentru a provoca infectie.

Este posibil sa aveti mai multe sanse sa obtineti o infectie cu stafilococ daca aveti:
• o rana deschisa in gura
• a avut recent o interventie orala sau o interventie chirurgicala
• a stat recent intr-un spital sau alta unitate medicala
• o afectiune de baza, cum ar fi cancerul sau diabetul
• un sistem imunitar compromis
• un dispozitiv medical introdus, cum ar fi un tub de respiratie

Tratarea unei infectii cu stafilococ oral

Daca aveti dureri, umflaturi sau roseata in cavitatea bucala care va ingrijoreaza, consultati un medic. Acestea va pot ajuta sa aflati ce va poate cauza simptomele si sa determinati un curs adecvat de tratament.

Multe infectii cu stafilococ raspund bine la tratamentul cu antibiotice. Daca vi se prescriu antibiotice orale, asigurati-va ca le luati conform instructiunilor.
Unele tipuri de stafilococ sunt rezistente la multe tipuri de antibiotice. In aceste cazuri, este posibil sa aveti nevoie de antibiotice mai puternice.

Un medic poate efectua teste de susceptibilitate la antibiotice pe o proba din infectia dumneavoastra. Acest lucru ii poate ajuta sa ii informeze mai bine asupra tipurilor de antibiotice care pot fi cele mai eficiente. In unele cazuri, tratamentul cu antibiotice poate sa nu fie necesar. De exemplu, daca aveti un abces, medicul poate alege sa faca o incizie si sa o dreneze.

La domiciliu, puteti lua medicamente pentru durere fara prescriptie medicala pentru a ajuta la ameliorarea inflamatiei si durerii si va puteti clati cavitatea bucala cu apa calda sarata.

Complicatii

In cazurile in care infectia dumneavoastra este foarte severa sau s-a raspandit, va trebuii probabil sa fiti spitalizat. In acest fel, personalul de ingrijire va poate monitoriza cu mai multa atentie tratamentul si recuperarea. In timp ce sunteti spitalizat, probabil veti primi lichide si medicamente. Unele infectii, cum ar fi angina lui Ludwig, pot necesita drenaj chirurgical.

Prevenirea infectiilor cu stafilococ

Exista cateva moduri prin care puteti ajuta la prevenirea infectiei cu stafilococ in cavitatea bucala:
• Pastreaza-ti mainile curate. Spalati-va mainile frecvent cu sapun si apa calda. Daca acesta nu este disponibil, utilizati un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool.
• Practicati o buna igiena orala. Ingrijirea dintilor si gingiilor prin periaj si folosirea atei dentare poate ajuta la prevenirea unor lucruri precum abcesele dentare.
• Vizitati un dentist pentru curatarea periodica a dintilor.
• Nu impartasiti obiecte personale, cum ar fi periutele de dinti si ustensilele de mancare cu altcineva.

Concluzii

Infectiile cu stafilococ sunt cauzate de bacterii din genul Staphylococcus. Desi aceste tipuri de infectii sunt adesea asociate cu pielea, in unele cazuri pot aparea in gura.

Stafilococul este un agent patogen oportunist si multi oameni care au stafilococ in gura nu se vor imbolnavi. Cu toate acestea, unele situatii precum o rana deschisa, o interventie chirurgicala recenta sau o afectiune de baza va pot creste riscul de a va imbolnavii. Daca aveti simptome orale ale unei infectii cu stafilococ, consultati imediat un medic. Este important ca acesta sa va evalueze cu promptitudine starea si sa determine un plan de tratament pentru a prevenii potentialele complicatii grave.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/staph-infection-in-mouth


Citeste si despre:

Candidoza orala - diagnostic si tratament Sindromul de soc toxic, cauzat de folosirea tampoanelor. Cum se manifesta? Cele mai bune remedii pentru iritatia de scutec Bolile sistemice determinate de infectiile orale Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Herpesul oral (HSV-1) Candidoza orala – cauze si simptome Herpes oral - generalitati Cancerul oral Infectia cu Staphylococ aureus meticilino-rezistent si sarcina