Bolile care ne strica vacantele: enterocolita si diareea calatorului. Cum ne ajuta probioticele in concedii?

Actualizat: 18 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

 1.Concediile si afectiunile digestive

Vacanta de vara este probabil cel mai asteptat moment al anului. Asta nu inseamna ca suntem scutiti complet de probleme, mai ales daca stim ca avem in familie sensibilitati digestive.

Ce este diareea calatorului? Diareea calatorului este o infectie gastrointestinala de scurta durata, dar neplacuta, care provoaca de obicei scaune moi, lichide, dar si crampe abdominale. De cele mai multe ori, este cauzata de bacterii, dar si virusurile sau parazitii pot fi de vina. Calatorii sunt cei mai expusi riscului atunci cand viziteaza zone care au practici de salubritate mai putin riguroase decat uzuale pentru ei.

Infectia gastrointestinala poate sa afecteze pe oricine, oriunde. Acasa, o putem numi intoxicatie alimentara sau viroza gastrointestinala. Expunerea este insa mai mare in timpul calatoriilor din cauza accesului limitat la locuri de igienizare sau contactului cu bacterii noi. Infectia gastrointestinala care apare fie in timpul calatoriei, fie la scurt timp dupa intoarcerea acasa este usor identificata ca diareea calatorului. Aceasta afecteaza intre 30% si 70% dintre calatori, in functie de destinatie si sezon. Este mult mai frecventa in climatul cald si/sau umed, unde microorganismele se inmultesc mai usor. In zone largi ale Asiei, Orientului Mijlociu, Africi, Mexicului si Americilor Centrala si de Sud se gaseste acest tip de clima o mare parte din timp, astfel incat calatorii ce merg intr-acolo sunt mai des afectati.

Cand sistemul imunitar detecteaza o infectie in tractul gastrointestinal, produce un raspuns inflamator pentru a ucide si elimina agentul patogen. Aceasta este ceea ce provoaca simptomele incomode ale infectiei, inclusiv febra, crampe stomacale, diaree, greata si varsaturi. Principalul lucru la care trebuie sa aveti grija este deshidratarea rapida.

Tot cei care calatoresc in zonele calde sunt mai expusi la a face enterocolita, o afectiune des intalnita atat in randul adultilor, dar mai ales in randul copiilor. Conditiile precare de igiena, consumului unor alimente alterate datorita caldurii, pot infecta cu virusuri si bacterii tractul digestiv. Contaminarea se poate face chiar si de la apa din piscina, necorespunzator curatata si schimbata.


2.De ce sunt importante probioticele in calatorii

Pentru a preveni probleme digestive, care apar in vacante, la schimbarea mediului trebuie administrate probiotice inainte si in timpul calatoriei. Probioticele de buna calitate sunt sigure, imbunatatesc starea generala a organismului, nu dau reactii adverse si se pot administra atat preventiv, cat si curativ alaturi de tratamentul prescris de medic.

Probioticele sunt microorganisme vii, nepatogene, pe care le identificam in mod natural in tractul digestiv. Inca de la mijlocul anilor 1990, studiile clinice sugereaza ca terapia cu probiotice poate ajuta la tratarea mai multor boli gastrointestinale, chiar si la intarzierea dezvoltarii alergiilor la copii sau la tratarea si prevenirea infectiilor vaginale si urinare la femei.

Specialistii in boli digestive recomanda suplimente cu probiotice pentru tulburari precum sindromul de colon iritabil, diverticuloza, infectia cu Helicobacter Pylori, diareea ascoiata de consumul de antibiotice sau boli inflamatorii intestinale in general. Probioticele pot fi administrate pentru sanatatea pielii, pentru un tranzit sanatos, pentru un sistem imunitar puternic sau pentru echilibru emotional.

Intorcandu-ne la vacanta, studiile arata ca Lactobacilul casei DG previne diareea calatorului si enterocolita.

Multi turisti se confrunta in calatorii cu o problema opusa diareei – constipatia. Studiile medicale publicate in jurnalele de profil dovedesc ca anumite probioticele maresc numarul de miscari intestinale saptamanale ajutand la inmuierea scaunelor, facandu-le mai usor de eliminat.

Exista astfel, o asociere benefica intre administrarea unor probiotice si digestia sanatoasa la persoanele de toate varstele.

Cum te ajuta un probiotic de calitate sa ai o vacanta placuta?

Enterolactis buvabil este un probiotic foarte studiat, ce contine culturi vii, de origine umana, putand astfel sa fie integrat rapid de organism, fiind capabil sa redea echilibrul compozitiei florei intestinale.

Ce inseamna “originea umana”? Este vorba despre capacitatea bacteriilor de a creste in corpul nostru, adica, dintre miliardele de bacterii de pe planeta, acestea sunt tipuri de bacterii prietenoase care au evoluat odata cu specia umana. Organismul uman le este gazda acestor microorganisme benefice pentru sanatate. Bacteriile din genul Lactobacillus, cele din care deriva si probioticul utilizat in Enterolactis buvabil sunt parte integranta din microbiota care gazduieste peste 70% dintre celulele sistemului imunitar. Exista si probiotice cu tulpini de origine animala, ce nu sunt obisnuite cu microbiomul uman si nu supravietuiesc foarte mult in flora intestinala.
Enterolactis buvabil are o cantitate optima de microorganisme vii - minimum 8 miliard per doza, nu contine gluten, lactoza si zahar si are o forma de prezentare brevetata (dry cap- lactobacili sunt protejati de o capsula de aluminiu, care se sparge la momentul prepararii). Principalul beneficiu al lui Enterolactis buvabil este efectul de distrugere al bacteriilor patogene. In acest fel, sunt prevenite afectiunile gastrointestinale, iar flora bacteriana devine echilibrata.

Cum se administreaza Enterolactis buvabil?

Acesta poate fi administrat adultilor si copiilor mai mari de 3 ani, preventiv, cu cateva zile inainte de calatorie si in timpul calatoriei, 1 flacon pe zi dimineata pe stomacul gol.

In cazul unor simptome de enterocolita sau diaree, in faza acuta, se recomanda 2 flacoane pe zi, pentru o durata minimum 14 zile.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Patru boli care iti pot afecta rinichii Boli care cauzeaza pierderea de masa osoasa 10 boli care nu pot fi vindecate astazi 7 boli care vorbesc despre caracterul oamenilor! Boli care te pot ucide in 24 de ore 8 boli care se agraveaza toamna. Afla cum le poti evita Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Nu lasa infectiile urinare sa iti strice vacanta! Tulburarile vocii - Foniartria – bolile care afecteaza corzile vocale 3 boli care apar frecvent toamna. Invata cum sa le tratezi! 7 boli care se pot ascunde in spatele oboselii Sedentarismul si bolile pe care le ascunde. Afla cum te ajuta miscarea regulata! Probioticele si microbiota: de ce sunt atat de importante si cum ne influenteaza viata?
Cere sfatul medicului ×