Leptospiroza: cauze si tratament

Actualizat: 24 Mai 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este leptospiroza


Leptospiroza este o patologie infectioasa cauzata de bacteria numita Leptospira. Puteti dobandi aceasta infectie in urma leziunilor tegumentare, oculare, nazale sau de la nivelul cavitatii bucale.

Leptospiroza este o infectie zoonotica, ceea ce inseamna ca este transmisa intre animale si oameni.

Modul in care bacteria ajunge la oameni este prin:
- Contact direct cu urina sau fecalele animalelor infectate
- Contact cu pamantul sau apa contaminate
- Consumul de alimente sau apa contaminate

Prevalenta

Leptospiroza poate afecta pe oricine, insa este mult mai frecventa in regiunile geografice cu clima tropicala si calda. Astfel veti avea risc crescut de leptospiroza daca locuiti in zone precum :
- Australia, Noua Zeelanda
- Insulele Caraibe
- Africa
- America Latina
- Asia de Sud

Statisticile estimeaza ca mai mult de 1 milion de persoane fac leptospiroza la nivel mondial in fiecare an.

Fazele leptospirozei

Leptospiroza evolueaza in 2 faze: o faza acuta si una tardiva.

In prima faza pot lipsi complet semnele si simptomele, acestea aparand in cea de a doua faza mai frecvent.

1. Faza leptospiremica sau acuta. In timpul acesteia pot aparea semne si simptome similare unei raceli sau gripe, pe care pacientii de regula nu le iau in seama. Incepe la 2 pana la 14 zile de la momentul infectiei cu Leptospira si dureaza pana la 10 zile. Bacteriile sunt prezente in sange si circula catre organe.

2. Faza imuna sau tardiva, aceasta se instaleaza atunci cand bacteriile au ajuns deja la organe. Cel mai mult bacteriile se acumuleaza in tesutul renal.

Semne si simptome

Unele cazuri de pacienti infectati nu experimenteaza deloc semne si simptome, in timp ce altii experimenteaza doar semne uzuale de raceala.

Multi dintre pacienti vor avea insa semne specifice ce debuteaza brusc :
- Febra inalta
- Ochi rosii, cu semne de conjunctivita
- Dureri de cap
- Frisoane
- Dureri musculare
- Durere abdominala
- Greata si varsaturi
- Diaree
- Icter (colorarea in galben a sclerelor si tegumentelor)
- Eruptii cutanate

Uneori in faza tardiva se poate dezvolta o forma severa de leptospiroza numit sindrom Weil, manifestat prin semne si simptome de organ:
• Hemoptizie (tuse cu sange)
• Durere toracica
• Tulburari de respiratie
Icter sever
• Hematurie (urina cu sange)
• Oligurie (scaderea cantitatii de urina)
• Leziuni vasculare numite petesii

Cauze

Bacteria Leptospira este responsabila de aparitia infectiei leptospiroza. Bacteria patrunde in organism prin gura, nas, ochi sau prin leziunile de la nivelul pielii, chiar si cele minore de tip zgarieturi. Bacteriile calatoresc apoi prin fluxul sanguin si se acumuleaza in organe tinta precum rinichii. Intrucat rinichii vor produce urina, bacteriile se vor gasi ulterior in urina pacientului infectat.

Metoda principala de transmitere a bacteriei este prin contactul cu urina animalelor infectate. Aproape orice animal poate face leptospiroza: sobolani si soareci, caini, porci, vaci, cai etc. Acestea contamineaza apa sau pamantul in care se cultiva alimente si astfel bacteria ajunge sa fie inghitita de catre oameni. Inclusiv prin atingerea unui animal se poate prelua bacteria.

Leptospiroza este foarte rar transmisa de la un om la altul.

Diagnostic

Medicul poate diagnostica leptospiroza pe baza tabloului clinic, a analizelor de sange si a examenului de urina. Inca din prima faza, cea acuta, bacteriile pot fi identificate in sange. Este important sa raportati medicului diverse calatorii recente sau obiceiuri ce implica contactul cu unele animale.

Pentru analiza de sange medicul va recolta o proba de sange periferic dintr-o vena de la nivelul bratului, iar pentru examinarea urinii va fi nevoie de o proba de urina recoltata dimineata.

Uneori poate fi nevoie si de teste imagistice precum radiografia toracica sau un CT pentru a exclude alte patologiii si pentru a evalua distructiile organice.

Tratament

Medicul va trata leptospiroza cu antibiotice, fiind o infectie bacteriana.

In cazurile foarte usoare se poate administra doar tratament simptomatic: antipiretice, antialgice, antiinflamatorii. Cert este ca este intotdeauna nevoie de spitalizare si izolare pentru a limita raspandirea infectiei.

In cazurile in care sunt afectate si organele, pacientii vor primi tratament suportiv care sa preia functia acestora:
- Ventilatie mecanica. Daca sunt afectati plamanii pot aparea tulburari severe de respiratie, astfel incat veti avea nevoie de o respiratie artificiala. Acest lucru se poate realiza prin diverse metode de ventilatie, cu sau fara intubatie oro-traheala.
- Plasmafereza. Acesta este un procedeu in care sangele este ,,scos’’ din organism, epurat si apoi reinjectat intr-o forma mai pura a sa, cu plasma inlocuita.
- Tratament pentru a sustine functia renala, inclusiv dializa cand este necesara

Preventie

Nu exista vaccin pentru aceasta infectie, insa exista cu siguranta metode de preventie.

Puteti minimiza riscul de a face leptospiroza prin urmatoarele precautii:
- Luati medicatie preventiva atunci cand calatoriti in tari cu prevalenta mare a leptospirozei
- Evitati animalele cu potential infectios
- Purtati echipamente de protectie daca lucrati in preajma animalelor sau daca lucrati in agricultura
- Nu inotati in ape potential contaminate
- Consumati doar apa din surse sigure, in special atunci cand calatoriti intr-o tara straina
- Spalati-va intotdeauna pe maini dupa contactul cu orice animal
- Spalati bine fructele si legumele inainte de consum
- Protejati-va ranile tegumentare prin pansamente curate si nu le atingeti cand nu este nevoie

Prognostic

Majoritatea cazurilor de leptospiroza se vindeca cu ajutorul tratamentului, insa medicul va va monitoriza pana cand bacteria nu mai poate fi identificata in sange. Daca semnele si simptomele se inrautatesc in ciuda medicatiei, nu ezitati sa va contactati medicul. Durata bolii variaza de la cateva zile la cateva saptamani, in functie de severitatea infectiei si rezistenta organismului.

Recuperarea completa si disparitia tuturor consecintelor poate dura pana la cateva luni, in special in cazurile de sindrom Weil. In acest timp puteti insa sa va intoarceti la munca, la scoala si in colectivitati, intrucat contagiozitatea infectiei este rara intre oameni.

Prognosticul este in general bun, intrucat mortalitatea este mica. Aproximativ 1% dintre pacientii infectati fac forme severe cu afectare organica ce poate induce deces. Tratamentul precoce este insa important pentru a preveni avansarea infectiei.

Concluzie

Leptospiroza este o infectie bacteriana dobandita in urma contactului cu animalele sau produsele lor biologice deja infectate. Poate fi severa atunci cand ajunge in stadii avansate, cu afectarea organelor precum rinichii si plamanii, insa tratamentul prompt creste semnificativ sansele de vindecare. Contagiozitatea inter-umana este mica si nu este o metoda principala de transmitere a bacteriei.

Bibliografie

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-leptospirosis


Citeste si despre:

Sindromul de soc toxic Inotul in piscina publica: ce boli putem contracta? Malaria Splina – localizare si patologii Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Sifilisul (luesul) congenital Piscina si afectiunile pe care le poate provoca La ce riscuri te expui cand mergi la piscina Inotul, intre risc si beneficiu Miocardita pediatrica