Leptospiroza

boala infectioasa rara provocata de o bacterie spiralata din genul leptospira. Bacteria este gazduita de catre animalele salbatice, rozatoare (sobolani) sau carnivore, si de unele animale domestice (cainii) si este excretata prin urina lor. Omul se contamineaza pe cale transcutanata (excoriatia pielii) in timpul scaldatului in apa dulce (rauri, lacuri) sau, mai rar, prin contact direct (muscatura).

Simptome si semne - Incubatia dureaza zece zile, apoi se instaleaza o febra ridicata, insotita de frisoane, de dureri musculare insemnate si de dureri de cap pulsatile. Un icter intens, un sindrom meningean (greturi, redoare a cefei), hemoragii renale si poliviscerale pot surveni la 48 ore de la inceputul manifestarilor. febra regreseaza in 4-10 zile, in timp ce semnele clinice se amelioreaza. O recrudescenta a febrei ridicate, durand in jur de doua zile, survine intre a 10-a si a 15-a zi dupa debutul semnelor.

tratament - leptospiroza este tratata prin administrarea de antibiotice timp de doua saptamani. Un vaccin eficace fata de leptospira ictero-hemorragiae este propus profesionistilor expusi riscului contaminarii.

Citeste si despre:

Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile

Inundatiile: afectiuni provocate

Inotul in piscina publica: ce boli putem contracta?

Malaria

Splina – localizare si patologii

Sifilisul (luesul) congenital

Sindromul de soc toxic - Generalitati

Piscina si afectiunile pe care le poate provoca

La ce riscuri te expui cand mergi la piscina

Inotul, intre risc si beneficiu