boala parazitara a ganglionilor si a vaselor limfatice consecutiva infestarii cu filarii. Filaria este un vierme filiform care poate masura intre 4 si 10 cm in lungime. Filaria femela depune microfilarii (embrioni in forma de viermi) care circula in limfa si in sange. Viermii adulti traiesc in ganglioni si in vasele limfatice. Filariile sunt transmise prin foarte numeroase intepaturi de tantari infestati apartinand genurilor Culex, Aedes, Anopheles, si Mansonides, abundente in climatele calde si umede ale zonei intertropicale. Filaria lui Bancroft (Wuchereria bancrojii) este una din principalele filarii responsabile de filarioza limfatica.
Filarioza limfatica se manifesta prin pusee trecatoare de febra, insotite de dureri in ganglionii inghinali. Acestia cresc in volum (adenita), iar vasele limfatice iau forma de cordoane rosii si umflate sub piele (limfangita). in alte cazuri, bonavul emite urina alburie, din cauza unei fistule intre caile urinare si vasele limfatice, care antreneaza o emisie de chil in urina (chilurie). Puseele de adenita si de limfangita se continua timp de mai multi ani.
O analiza a sangelui, prelevat de preferinta noaptea (perioada in care microfilariile sunt mai abundente), permite decelarea parazitilor si stabilirea diagnosticului. In timpul puseelor de febra, bolnavul trebuie sa ia medicamente antiinflamatoare. O data febra disparuta, medicul prescrie un antiparazitar (vermectina). In caz de chilurie, un regim alimentar bogat in lipide permite atenuarea simptomelor. Singura prevenire consta in apararea de tantari cu ajutorul insecticidelor, in tarile din zona intertropicala.